...

15 signalen waaruit blijkt dat je hond pijn heeft

hond heeft pijn foto pixabay
4.7
(402)

15 signalen dat je hond pijn heeft, leer deze herkennen en voorkom erger.

Een hond voelt evengoed pijn als mensen, misschien ervaren zij de pijn zelfs wel sterker. En ook al is je hond al behoorlijk op leeftijd, dit hoeft geen reden te zijn om pijn te blijven rondlopen. De meeste kwaaltjes zijn prima te verhelpen of in ieder geval grotendeels te bestrijden. Ook bij een hond is het belangrijk dat pijn verholpen of in ieder geval verlicht wordt, zodat hij weer een vrolijke en energieke hond wordt. Maar voordat je een hond met pijn kunt helpen, moet je eerst weten of een hond pijn ervaart. Wat zijn de signalen waar je op moet letten om te zien of een hond pijn heeft?

1 Je hond smakt of likt zijn bek bij aanraking

Als je de hond aanraakt, aait of afdroogt op een pijnlijk deel dan reageert de hond vaak door te smakken of zijn bek te likken.

2 Hond likt steeds een bepaalde plek

Als honden op een bepaalde plek pijn of jeuk hebben gaan ze deze plek extra verzorgen door deze extra te likken. Zo proberen ze een eventuele wond schoon te maken. Ook bevordert dit wel eens de genezing van de wonden. Het likken doet de hond ook om de irritatie te verlichten. Toch is het likken aan de wond af te raden, de hond kan een wond juist open likken en de kans op ontstekingen neemt toe.

3 De hond loopt niet graag over gladde oppervlakten

In principe zijn honden vaak niet heel dol op gladde oppervlakten, maar als de hond pijn heeft zal hij dit helemaal proberen te vermijden. Als de hond bijvoorbeeld last heeft van de gewrichten heeft het balanceren extra ongemak. En de hond weet dat hij een verhoogd risico op valpartijen heeft. Juist als de hond al pijn heeft, zal hij dit trachten te voorkomen.

4 Verandering in gedrag

Als een hond pijn heeft zal zijn gedrag veranderen. Allereerst is de hond natuurlijk minder energiek en enthousiast. Maar veel honden trekken zich ook graag rustig terug als ze pijn hebben. Terwijl andere honden juist meer aandacht vragen om je te vertellen dat er iets aan de hand is.

5 Verandering in ademhaling

Honden gaan opvallend sneller adem halen, je hoort ze, zeker na een goede wandeling of bij warm weer flink hijgen. Heb je het gevoel dat je hond wat minder diep en oppervlakkiger adem haalt dan heeft de hond waarschijnlijk pijn. Het kan dan heel goed zijn dat diep ademhalen pijn doet. Bijvoorbeeld doordat de hond last van de longen of de borstkas heeft.

6 Hond beweegt minder

Net als mensen bewegen honden niet zo veel of gaan juist op een heel andere manier bewegen als ze pijn hebben. Als honden aan één van de poten last heeft, dan valt dit vaak behoorlijk op doordat hij duidelijk deze poot ontziet. Maar ook als de hond algeheel last heeft van de gewrichten of andere pijntjes heeft zal deze wat minder soepel en minder graag bewegen. In plaats van dat de hond enthousiast is als het tijd is voor de wandeling, zal deze misschien liever in zijn mand blijven liggen

7 Als hond probeert op te staan, probeert hij eerst op de voorpoten te gaan staan

Normaal als een hond gaat staan, gebruikt deze eerst de achterpoten. Maar honden die pijn hebben willen nogal eens eerst met de voorpoten te gaan staan.

8 Moeite om te gaan liggen

Gewoon gaan liggen om even uit te rusten kan al een lastige taak zijn. De hond ploft niet zomaar gemakkelijk neer, maar doet dit heel omslachtig omdat hij pijnlijke delen wil ontzien of omdat hij rustig op de grond wil komen.

9 Hij speelt niet meer en vertoond weinig interactie

Een hond die pijn heeft wil vaak gewoon graag met rust gelaten worden. Hij heeft geen zin in spelen en reageert ook maar weinig op prikkels van buitenaf.

10 Agressief naar andere dieren, terwijl dit voorheen niet het geval was

Honden de pijnklachten ervaren vertonen vaker agressief gedrag. Dit komt omdat andere dieren de problemen van de hond vaak wel opmerken en dit wordt gezien als zwakte. Het is natuurlijk niet zo dat andere dieren meteen zullen aanvallen, maar automatisch gaat de hond meer van zich afbijten.

11 De hond spring niet graag

Springen om speeltjes of voedsel te pakken doen de honden graag. Als de hond pijn heeft, zal deze alleen springen als dit echt noodzakelijk is. De sprong wordt vaak als extra pijnlijk ervaren en wordt koste wat kost vermeden.

12 Minder eetlust

Een hond met pijn heeft vaak minder eetlust dan gezonde honden. Dit komt natuurlijk doordat een hond die niet fit is wat minder beweegt. Maar doordat de hond zich ellendig voelt neemt de eetlust ook nog eens verder af.

signalen van pijn bij een hond herkennen foto pixabay

13 Het slaappatroon wijzigt

Een hond heeft vaak een redelijk vast slaapritme. Meestal slapen honden ’s nachts lekker en doen ze geregeld ’s middags ook een lekker dutje, vooral na een stevige wandeling. Als de hond ’s nachts zeer onrustig is, of juist overdag maar niet wakker te houden is kan dit duiden op pijn.

14 Ineens wil de hond niet meer traplopen

Traplopen is voor een hond lastiger dan voor mensen. Als je hond normaal zonder aarzelen de trap neemt en nu ineens niet meer wil, dan heeft deze waarschijnlijk pijn. Hoogstwaarschijnlijk zijn het dan de gewrichten die pijnlijk zijn.

15 De hond wil niet geaaid of gekamd worden

De hond wil liever niet dat je hem aanraakt omdat hij bang is dat je aan pijnlijke plekken zit en de hond wil als deze pijn heeft sowieso graag met rust gelaten worden.

Herken je deze signalen, kom dan in actie !!!

Herken je een of meerdere signalen bij je hond, aarzel dan niet en breng een bezoekje aan de dierenarts. Een hond kan namelijk niet zeggen dat hij pijn heeft, maar het alleen door middel van dit soort tekenen laten merken. En met pijn moet ook een hond niet blijven rondlopen. Veel klachten kunnen eenvoudig verholpen of verlicht worden. Gun je hond een pijnvrij leven en laat hem weer enthousiast spelen, eten en knuffelen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 402

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!