Welsh Corgi Cardigan
De Welsh Corgi Cardigan is een hondenras dat afkomstig is uit Cardiganshire gelegen in Wales, Groot-Brittannië. Het ras bestaat uit twee verschillende hondenrassen: de Cardigan Welsh corgi en de Pembroke Welsh corgi. Beide rassen worden beschouwd als onderdeel van dezelfde groep en ze zijn de kleinste herders onder grotere honden. Er wordt aangenomen dat beide rassen afstammen van västgötaspets die Wales binnenkwamen via Viking-ontdekkingsreizigers. In de Welshe taal betekent Corgi ‘dwerghond‘ en de vertaling betekent letterlijk hetzelfde in het Engels.
De Welsh Corgi Cardigan is een hoedend hondenras met een stevig lichaam en intelligentie. Hun kleine poten lijken geen nadeel te zijn, omdat ze het uithoudingsvermogen hebben van grotere herdersrassen en net zo goed kunnen rennen en springen.
De Welsh Corgi Cardigan werden oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van koeien, schapen en paarden. Ze zouden op hun hielen springen en vanwege hun lage profiel gemakkelijk wegrollen van achterwaartse trappen. Tegenwoordig worden Welsh corgi Cardigans beschouwd als goede gezelschapshonden. Vanwege hun natuurlijke instinct om de leiding te nemen, hebben de Welsh corgi Cardigans een speelse en liefdevolle instelling. Ze hebben een sterke band met hun eigenaren en familieleden – vooral kinderen. Ze kunnen echter ook ongehoorzaam en koppig zijn.
Welsh corgi Cardigan – FCI Rasgroep 1
De Welsh corgi Cardigan behoort tot de rasgroep van de Herdershonden en Veedrijvers.
Land van herkomst: Cardiganshire, Wales, Groot-Brittannië
Huidige en oorspronkelijke taken: gezelschapshond
Temperament: Alert, Actief, Gezellig, Intelligent, Toegewijd, Aanhankelijk
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
Andere namen: Cardigan Welsh Corgi
Vergelijkbare hondenrassen: Lancashire Heeler, Västgötaspets, Welsh Corgi Pembroke
Uiterlijk Welsh corgi Cardigan
De Welsh corgi Cardigan is een hondenras dat wordt gekenmerkt door een dikke, dichte ondervacht en een middellange vacht. Het heeft een staart die lijkt op die van een vos, rechtopstaande oren, een stoer lichaam en stevigheid. Deze hond kan zich gemakkelijk verplaatsen en heeft een groot uithoudingsvermogen.
Schouderhoogte : Vrouwelijk: 25–33 cm, Mannelijk: 25–33 cm
Gewicht: Vrouwelijk: 11–15 kg, Mannelijk: 14–17 kg
Hoofd : De Cardigan Welsh corgi heeft een vosachtige kop met een langere snuit dan de Pembroke-variëteit. De snuit is breder aan de uiteinden en loopt taps toe naar de neus. Zijn neusgaten zijn altijd zwart en steken licht uit. Geen enkel deel van de neus is echter stomp. De schedel is breed en plat met een lichte bult in het midden.
De ogen zijn middelgroot, vriendelijk en helder. Ze staan ver uit elkaar met duidelijk gedefinieerde hoeken en oogleden met een donkere huid. Idealiter zou de iris donker gekleurd moeten zijn; een hond met blauwe of blauwgevlekte ogen is echter acceptabel. Het doel is dat de oogkleur van de hond hun vacht aanvult. Honden met een blue merle vacht kunnen elke oogkleur hebben. Sables kunnen echter amberkleurige ogen hebben.
De oren zijn groot in vergelijking met de rest van hun lichaam. Ze dragen bij aan de komische reputatie van de hond en zijn rechtopstaand, met licht afgeronde uiteinden. De oorschelp is ook breder dan normaal aan de uiteinden, met een afstand van ongeveer 8 cm aan de basis. De Cardigan Welsh corgi heeft oren die groter en ronder zijn dan een Pembroke Welsh corgi. Als je er recht naar kijkt, zou je een lijn moeten kunnen trekken door de middelste ooglijn van de hond en het puntje van zijn neus. Bovendien moeten de oren goed naar achteren op de nek van de hond worden geplaatst, zodat hij ze plat kan leggen.
Lichaam : De Cardigan is iets groter dan de Welsh Corgi Pembroke. Beide rassen hebben een ideale schouderhoogte van 30,5 centimeter. Cardigan-mannetjes wegen tussen de 15 en 18 kilogram, en vrouwen wegen minder dan mannen. De Welsh Yard Long Dog is een hondenras waarvan wordt aangenomen dat het 1 meter lang is vanaf het einde van zijn neus tot het einde van zijn staart. Het is ook bekend als de “the yard long dog” in Groot-Brittannië.
Hondenkenners kijken neer op honden waarvan de ledematen niet lang genoeg zijn. Deze honden worden beschouwd als “buik hangers”. Deze term wordt gebruikt voor honden waarvan de poten niet lang genoeg zijn om hun lichaam van de grond te houden. Deze Dit soort honden worden vaak geassocieerd als ongezond en scoren ze slecht op hondenshows.
De schouder van de hond zit in een hoek van 90 graden met zijn bovenarm. Ze zijn gespierd, passen goed tegen de zijkanten van de hond en hebben gebogen ellebogen dicht bij de borst. De onderarmen van de hond passen precies om zijn borst; ze zijn licht gebogen zodat ze goed passen. De Cardigan Welsh Corgi heeft voeten op haar voorpoten die eindigen in ronde, strakke, grote zoolaanhangsels. Van bovenaf moeten deze voeten naar 11 uur en 1 uur wijzen als ze worden bekeken.
De achterhand van deze hond is zeer gespierd, met een sterke uitlijning en uitstekende hoekingen. Ze staan loodrecht op de grond, gezien vanaf de voor- of achterkant. Bovendien zijn de achterpoten kort met sterke botten zoals de voorpoten. De achterpoten lijken in veel opzichten op de voorpoten. Ze hebben grote, ronde voeten met dikke zolen, wat hun fysieke kracht aangeeft. Hoewel de achterpoten kleiner zijn dan de voorpoten, zijn ze toch vrij groot en sterk.
Vacht: De Welsh corgi Cardigan heeft kort haar dat bestand is tegen alle weersomstandigheden. De meest voorkomende kleuren zijn bruin of sable met gestroomde markeringen; elke kleur is echter toegestaan zolang witte vlekken niet meer dan 30% van het lichaam van de hond bedekken.
Kleuren: De veel voorkomende kleuren zijn Merle, Brindle en Wit, Blue Merle & White, Sable en wit, Zwart-wit, Rood-wit
Oorsprong
De Corgi-naam wordt gedeeld door twee hondenrassen: de Welsh corgi Cardigan en Pembroke Welsh corgi’s. Hoewel deze honden goed op elkaar lijken, stammen ze af van verschillende voorouders. Zo hebben deze rassen aanzienlijke verschillen in uiterlijk en temperament. Niet veel mensen zijn zich ervan bewust dat de Pembroke en Cardigan verschillende rassen zijn. Een belangrijk verschil tussen hen is de lengte van hun staarten; het ene ras heeft een langere staart dan het andere. Hoewel de Pembroke vaak wordt geassocieerd met leden van de Britse koninklijke familie als gezelschapshonden, is de Cardigan niet zo bekend. De Pembroke Welsh Corgi en de Cardigan Welsh Corgi zouden afstammen van de Zweedse Vastgotaspets.
In het verleden werd gedacht dat beide hondenrassen via de Vikingen naar Wales werden gebracht. Recente genetische analyse geeft echter aan dat deze twee rassen niet verwant zijn. In plaats daarvan wordt aangenomen dat hun overeenkomsten het resultaat zijn van selectief fokken gericht op vergelijkbare eigenschappen.
Gedrag en karakter van de Welsh corgi Cardigan
Corgi’s zijn vrolijke, dappere, temperamentvolle en ondernemende honden. Ze zijn sociaal en vriendelijk voor familieleden, maar ook extreem onafhankelijk. Soms lijken ze zelfs overmoedig in hun capaciteiten. Corgi’s houden van spelen en actief zijn; ze worden vaak omschreven als vrolijk en energiek. Dit hondenras kan goed overweg met andere soortgenoten, kinderen en gezelschapsdieren indien ze goed zijn opgevoed. Ze zijn gemakkelijk te socialiseren als ze jong zijn, waardoor ze openstaan voor nieuwe mensen en situaties.
De Welsh corgi Cardigan blaft om bezoekers en vreemden aan te kondigen. Ze zijn van nature waakzaam, dus ze zijn goede verdedigers voor hun huizen en families. Kleine herders hebben dagelijkse lichaamsbeweging en activiteit nodig, ondanks hun aanpassingsvermogen aan een kleinere leefruimte zoals een appartement. Ze hebben veel energie en gedragen zich vaak als kleine puppy’s. Alle honden hebben consistentie en een geduldige benadering nodig. Ze houden er niet van om alleen te zijn, dus het is nodig dat familieleden voldoende tijd met hen brengen.
Gezondheid
Vanwege heupdysplasie heeft de Cardigan Welsh corgi meer kans op het ontwikkelen van artritis naarmate ze ouder worden. Een aandoening die heupdysplasie wordt genoemd, beïnvloedt het heupgewricht en kan erfelijk zijn.
De hond kan last hebben van heupdysplasie, of HD, een ziekte waarbij de gewrichten in de heupen niet goed gevormd zijn. Honden met de ZvH zullen aanzienlijke pijn in hun heupen, moeite met staan en hinken als ze bewegen. Sommige honden met de ZvH kunnen zelfs lichte tot ernstige kreupelheid ervaren. Honden kunnen voor deze ziekte worden behandeld met een operatie.
Gewrichts- en rugklachten bij de Welsh Corgi Cardigan veroorzaken veel gezondheidsproblemen. Rugpijn en artritis kunnen worden veroorzaakt door de lengte van de ruggengraat.
Cardigan Welsh corgis lopen het risico op bot- en gewrichtsschade als ze van een te grote hoogte springen of op harde oppervlakken rollen. Cardigan Welsh corgis moeten ook overvoeding vermijden, omdat ze hierdoor gemakkelijk te zwaar kunnen worden.
Verzorging
De Welsh Corgi Cardigan heeft slechts minimale verzorging nodig voor hun vacht. Een keer per week borstelen is meestal voldoende. Tijdens frequente verharing is dagelijks poetsen echter noodzakelijk. Hondenshows verbieden Cardigans die getoiletteerd zijn. De bijnaam ‘Fluffy Corgi’s’ verwijst naar corgi’s die het pluisgen in hun genetische code bezitten. Deze corgi’s hebben een lange, zachte en golvende vacht in plaats van een korte, ruwe en stugge vacht. De wedstrijd verbiedt deelnemers om de vacht op enigerlei wijze te veranderen, inclusief het knippen, kleuren of het op een andere manier veranderen van de natuurlijke staat. Het doel van deze regel is om te voorkomen dat Fluffy Corgi’s deelnemen aan de wedstrijd. Corgi’s die het fluf-gen zichtbaar aan de buitenkant hebben, mogen niet deelnemen aan wedstrijden. Hoewel deze regel meestal wordt gehandhaafd, worden er soms uitzonderingen gemaakt voor corgi’s met een iets kortere vacht die nog steeds wat ruw is. Deze Welsh Corgi Cardigan’s worden echter nog steeds beschouwd als dragers van het fluf-gen en mogen niet deelnemen. Dragers van het fluf-gen die het niet uiterlijk tot expressie brengen, mogen deelnemen aan wedstrijden.
Elke gezelschapshond van Cardigan kan zijn vacht laten trimmen. Aan hun behoeften moet worden voldaan door een trimmer volgens de vereisten van vachtgroep #3 of vachtgroep #4. Dit omvat meestal het baden, borstelen en trimmen van de vacht en tenen. In sommige gevallen kunnen ze ook de onderbuikvacht trimmen.
Opvoeding
De intelligentie van dit ras maakt hun opvoeding relatief eenvoudig. Ze worden ook gemotiveerd door een verlangen om te behagen, wat het onderwijs nog gemakkelijker maakt. Dit betekent echter ook dat ze vanwege hun intelligentie ongewenst gedrag kunnen leren, zoals bedelen. Bovendien zijn Cardigans doorgaans niet onderdanig en staan ze erom bekend een eigen mening te hebben. Belonen met snoep in plaats van ze te straffen is meestal de meest succesvolle onderwijsmethode. Dit is keer op keer bewezen.
Het ras Cardigan Welsh Corgi wordt aanbevolen om goed te worden gesocialiseerd met andere dieren, kinderen en andere honden. Dit om te voorkomen dat ze in de toekomst te ruw met andere honden omgaan of andere dieren en kinderen omgaan. Als herdershond zullen ze alles willen achtervolgen dat beweegt; dit maakt een rennend kind als een rode vlag voor een stier voor de hond. De Cardigan Welsh Corgi heeft sterke natuurlijke instincten om kleine prooien te achtervolgen.
Rennende kinderen kunnen door de Welsh Corgi Cardigan aanzien worden als loslopend vee en zou de kinderen dwingen in beweging te blijven door in hun kuiten te bijten. Daarom is het belangrijk dat dit gedrag wordt afgeleerd wanneer de puppy in zijn nieuwe huis komt. De meeste hondentrainingsscholen of boeken over hondentraining kunnen handige tips geven over hoe je dit proces kunt aanpakken.
Beweging
Welsh Corgi Cardigan’s nemen gemakkelijk deel aan behendigheidswedstrijden vanwege hun hoge geschiktheid. Dit zijn herdershonden die elke dag minstens een uur beweging nodig hebben. Ze zijn lang, maar ze hebben de persoonlijkheid van een grotere hond en moeten als zodanig worden beschouwd. Cardigan Welsh Corgi’s zijn snelle lopers en hebben dagelijkse wandelingen en verzorging nodig.
De Welsh Corgi Cardigan kan deelnemen aan activiteiten zoals hondenspecifieke sporten, waaronder: flyball, Agility, doggydance, Ganzenhoeden, Schapenhoeden, en andere leuke hondensporten.