...

Mijn hond stinkt en wat zijn de oorzaken

hond-stinkt
3.5
(2)

Mijn hond stinkt

Je hebt een mooie en schattige hond, maar nu en dan stinkt je hond. De gemakkelijkste oplossing is geen hond houden, maar dat is een grapje en met deze stelling zullen veel hondenliefhebbers niet tevreden zijn. Alle gekheid op een stokje, deze onaangename geurtjes zijn meestal gemakkelijk op te lossen als je de oorzaak kent. Niemand wil een stinkende vriend in huis, wat de oorzaak ook is, meestal is er een oplossing.

We zetten de meest voorkomende problemen van geuroverlast bij honden op een rijtje.

De dagelijkse verzorging en lichaamshygiëne spelen een grote rol bij het voorkomen van onaangename geurtjes.
Zoals je weet heeft een hond net als mensen zijn dagelijkse verzorging nodig. Zijn dagelijkse kam of borstelbeurt, tanden poetsen, oren reinigen en ten slotte bij langharige rassen even tussen de beentjes kijken dat er niets is blijven kleven. Meestal is daar alles wel netjes, maar soms kan de stoelgang wat kleverig zijn en zo een onaangenaam geurtje verspreiden.

Vochtig weer

Honden die nat werden door regen beginnen onaangenaam te ruiken eens ze binnenhuis beginnen opdrogen, om dit te voorkomen is het best de hond met een droge doek droog te wrijven, ook maak je best de voetzolen en kussentjes van de poten droog.

Stinkt nog na het wassen

De juiste vachtverzorging is van groot belang bij honden. Na een wasbeurt is het sterk aan te raden de vacht heel goed droog te wrijven. Langharige rassen kan je best drogen met een föhn of haardroger. Hou steeds je hand in de buurt van de luchtstraal zodat je de warmte aan de vacht kan voelen. Te warm drogen kan de huid verbranden en de vacht beschadigen. Droog de hond overal, zowel de oorflappen als onder de oksels. Controleer na het drogen met de hand of alles wel echt droog is. Zeker de oren vragen aandacht, de oorgang moet perfect droog zijn. Vocht in de oren kan leiden tot oormijt, dit is een andere benaming voor oorschurft. Er zijn verschillende soorten oormijten.

Oormijt stinkt erg

Oormijt ruikt onaangenaam. Dit kan je zelf gemakkelijk constateren door even in het oor te kijken, bij de meeste honden zijn de oren aan de binnenkant mooi rose van kleur, bij oormijt stinken de oren en ziet de oorgang meestal zwart door zwarte schilfertjes. Oormijt kan je makkelijk voorkomen door regelmatig de haartjes uit de oren te trekken en de oren zeker droog te houden. Oormijt is besmettelijk en kan ook andere honden besmetten. Best ga je even bij de dierenarts langs voor medicatie.

Slechte adem – Tandhygiëne

Een stinkende bek is erg onaangenaam en dit kan soms samen gaan met een allerlei medische aandoeningen bij de hond. Zo kan het zijn dat gaatjes in de tanden net zoals bij mensen ontzettend pijn doen en kunnen resulteren naar hartproblemen bij de hond. Dit merk je meestal aan het eetgedrag van de hond, steeds likken en nu en dan pijnscheuten tijdens het drinken. De boodschap is een dagelijkse controle en poetsen van de tanden. Kijk zeker ook naar de achterste tanden onder de lippen. Voor honden die tandplak aanmaken kan je best een afspraak maken bij de dierenarts en het tandplak laten verwijderen, eventueel bespreek je ook de voeding.

Maaggassen en rare luchtjes

Sommige honden hebben ook eens last van hun maag waarbij deze maaggassen een stinkende bek veroorzaken. Bij chronisch braken kan het gebeuren dat er tandproblemen en slokdarm problemen ontstaan doordat het maagzuur de tanden en de darmwand van de slokdarm aantast. Braakt je hond dagelijks maagzuur (in de volksmond gal), dan is het best even de dierenarts te raadplegen, meestal met een pilletje is dat na een week opgelost. Zo niet zal de dierenarts andere medicatie voorschrijven of overstappen naar andere voeding. Kortstondig problemen, zoals bijvoorbeeld een maagdarminfectie zijn na enkele dagen opgelost en stopt het overgeven.

Anaalklieren ontstoken

De anaalklieren liggen tussen de uitwendige en inwendige sluitspier van de anus en het secreet geproduceerd door de anaalklieren heeft een zeer sterke en vaak stinkende geur. In de volksmond ook de stinkklieren genoemd. Bij stress zullen veel honden hun anaalklieren ledigen. De normale kleur van het vocht ziet er bruin, olieachtig uit. De anaalklieren kunnen ook ontsteken, verschillende oorzaken kunnen hierbij aan de basis van het probleem liggen. Bij ontstoken anaalklieren is het vocht meer brijachtig en grijs van kleur. Honden hebben er ook last van en gaan vaak likken aan de poep, met de poep over de grond schuren of zelfs aan de poep bijten. Ook rondom de plaats van de anaalklieren kan het zijn dat de huid rood ziet. In sommige gevallen breekt het abces zelf al open waarbij de etter naar buiten komt. Bij ontsteking van de anaalklieren zal na het leegduwen ook een antibioticumkuur worden voorgeschreven. Bij steeds wederkerende anaalklierontstekingen is er de mogelijkheid om operatief in te grijpen. Je kan dit bij kleine rassen min of meer voorkomen door tijdens hun wasbeurt de anaalklieren leeg te duwen. Heb je dit nog nooit gedaan, vraag aan de dierenarts of trimsalon om het even te tonen hoe het moet.

Onthoud – waar er een wil is, is een weg! Al deze problemen zijn makkelijk op te lossen, met deze tips heb je nu geen stinkende hond, maar een nieuwe hond in huis!

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!