...

Een nieuwe hond kiezen – 10 belangrijke tips

Belangrijke tips bij het kiezen van een nieuwe hond
4
(3)

Een nieuwe hond kiezen ?  10 belangrijke tips

Op zoek naar een nieuwe hond, welke hond of puppy kies je dan? Wij helpen je op de goede weg met enkele belangrijke tips waar je rekening kan mee houden bij het kiezen van een hond. Niemand kan voor jou beslissen.

Hoe kom je tot de juiste keuze van een hond ?

1 – Kies zelf een nieuwe hond

Laat je niet verleiden door een vriend of vriendin en dezelfde hond te nemen dat zij hebben/ of hadden. Misschien past die hond helemaal niet in uw leefwereld. Doe de sneltest via onze hondenrassenchecker ” welke hond past bij mij

2 – Beweging

Hoeveel beweging heeft een huisdier nodig ? Bedenk eerst welke ruimte je beschikbaar hebt en hoeveel ruimte je de nieuwe hond wil geven. Een puppy met veel energie moet regelmatig eens buiten kunnen om zich goed in zijn vel te voelen. Een Japanse spits heeft voldoening met de beweging die hij in huis krijgt mits nu en dan een korte wandeling buiten huis.

3 – Huisvesting

Heb je een groot huis, een appartement, een huis met tuin, is de tuin goed afgesloten, heb je onder of bovenburen, iedere situatie is anders. Dit zal de keuze van het hondenras deels bepalen. Heb je een huurcontract, controleer of huisdieren toegelaten zijn en onder welke omstandigheden. Soms zijn er ook verplichtingen wat betreft de huisvesting. Sommige gemeenten of steden hebben een speciaal reglement voor huisdieren. Grotere of gevaarlijke huisdieren zijn soms niet toegelaten wegens veiligheidsredenen.

4 – Verzorging

Hoeveel tijd kan je dagelijks vrij maken voor de verzorging van een nieuwe hond ? Kies je voor een hond die geen haar verliest zoals een Shihtzu of gaat je keuze naar een ruwharige foxterriër, of val je voor kortharige rassen, hou rekening dat ieder hondenras een specifieke vachtverzorging nodig heeft. Dus hou er rekening mee dat je voor sommige hondenrassen regelmatig een trimsalon zal moeten bezoeken en voor andere rassen niet. Vraag raad aan iemand met ervaring, een fokker, trimsalon of informeer je op een hondenschool.

5 – Gewicht

Kijk uit naar het gewicht, natuurlijk heeft een hond vier poten om te lopen, maar soms moet je hem wel eens van de grond tillen, denk eraan dat dit meer nodig is dan je wel denkt. Voorbeeld voor zijn verzorging, in en uit de wagen, bij de dierenarts, enz…

6 – Gezin

Past de het dier binnen je gezin, ben je alleen of zijn er kinderen in huis. Welke leeftijd hebben de kinderen ? Wil je een kindvriendelijke hond ? Sommige grote hondenrassen zijn heel vriendelijk, maar zijn soms niet geschikt in de nabijheid van kleine kinderen. Puppy’s die in verhouding te groot zijn voor kleine kinderen zouden eventueel kinderen kunnen verwonden door hun onervaren speelgedrag met kinderen zoals omver lopen enz…

7 – Budget

In hoeverre past een nieuwe hond binnen je budget. Hou rekening met de aankoopprijs en nadien de kosten voor dagelijkse voeding, speeltjes, hondenmanden, hondenverzekering, vakantiekosten, de jaarlijkse controle bij de dierenarts en onvoorziene kosten zoals een ongelukje of ziekte. De dagelijks kosten variëren naargelang de grote van het dier. Hoe groter het dier, hoe meer voeding je moet voorzien.

8 – Karakter

Kijk of je karakter klikt met dat van je nieuwe hond. Ben je tolerant of streng tijdens de opvoeding ? Met sommige honden zal je in het begin veel geduld nodig hebben , sommige rassen zijn Oost-Indisch doof. Andere hondenrassen hebben een eigen willetje . Zoek je een rustig en kalm dier of ga je meer voor een speelse hond zoals een Tibetaanse terriër v.s. een zachte Franse Buldog

9 – Tijd

Heb je wel tijd genoeg voor een hond in huis ? Je kan ook opteren om een hond in een dierenasiel te bezoeken, met hem of haar regelmatig te wandelen, een stukje verzorging op jou nemen, hem of haar tijdelijk onderdak geven in de vakantie, enz… Vrijwilligers in een dierenasiel hebben soms handen te kort en zijn blij met een vaste wandelhulp.

10 – Leeftijd

Heb je de puppy van je leven gevonden, is je besluit genomen ? Laat je hoofd niet op hol brengen, jij moet er tenslotte mee leven. Iedere dier is uniek, wat voor jou een prachtige hond is, kan voor iemand anders een monster zijn. Maak dat het klikt en dat jullie elkaar kunnen vertrouwen. Onthou dat de leeftijdsverwachting van de meeste honden tussen de 10 en 15 jaar oud liggen.

Een dier is geen gebruiksvoorwerp…, daarom denk goed na voor je beslist een nieuwe hond in huis te nemen.

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!