...

Hoe herken je uitdroging bij je hond?

uitdroging bij hond
4.8
(93)

Herken uitdroging bij je hond !

Het menselijke lichaam bestaat voor negentig procent uit water en daarom wordt aangeraden ongeveer twee liter vocht per dag te drinken. Drink je te weinig, dan loop je de kans dat je lichaam uitdroogt. Vooral voor ouderen en baby’s kan dit al vrij snel gevaarlijk zijn, maar ook gewoon gezonde, jonge mensen kunnen bewusteloos raken bij ernstige uitdroging en hier behoorlijk ziek van worden.

Nu geldt dit allemaal ook voor honden. Ook honden bestaan voor het grootste deel uit water en kunnen bij een tekort aan vocht ernstig uitdrogen. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel vocht je hond nodig heeft en hoe je eventuele uitdroging bij je hond herkent zodat je tijdig actie kunt ondernemen.

Waarom is voldoende vocht zo belangrijk?

Water is leven zeggen ze altijd en dat is niet voor niets. Jij en ook je hond kunnen prima een aantal dagen zonder eten. Het is niet zo dat dit een prettige situatie is, je zult er flink chagrijnig van worden vanwege het knagende hongergevoel. Maar schadelijk hoeft dit niet te zijn. Dit is anders met water, je hebt iedere dag een bepaalde hoeveelheid water nodig, anders overleef je het niet. Ook je hond moet iedere dag voldoende drinken. Het hele lichaam heeft vocht nodig, zowel de organen, als je bloed om zich te verversen, maar water is ook belangrijk om de temperatuur van je lichaam te regelen.

Belangrijkste oorzaken van uitdroging

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van uitdroging? Vochtverlies is heel normaal, je bestaat voor een groot gedeelte uit vocht, maar nu is het niet zo dat dit steeds hetzelfde vocht is. Alles in het lichaam wordt constant vernieuwd en zo ook je bloed. Hier zit het meeste vocht. Als je drinkt bevorder je dit proces van vernieuwen en reinigen. En zo plas je snel weer een groot gedeelte van het vocht uit. Bij warm weer verliezen mensen ook veel vocht door te zweten. Bij een hond gaat dit doormiddel van hijgen, zo koelt de hond een beetje af.

Het is dus juist bij warm weer en of overmatige inspanning dat je extra risico loopt om uit te drogen. Bij veel inspanning raakt het lichaam oververhit en de hond compenseert dit door te hijgen. Zorg er dus voor, dat als je gaat sporten met je hond, of als je hem veel heen en weer laat rennen bij het spelen, dat je voldoende water meeneemt. Let hier helemaal op als het warm is buiten. De hond raakt dan dubbel zo snel oververhit en is dan nog meer water nodig. Verstandiger is het zelfs om bij hoge temperaturen helemaal niet te actief te zijn met je hond. Je hond kan niet zweten en heeft vaak een warme vacht. Oververhitting en uitdroging liggen dan altijd op de loer.

uitdroging bij honden

Uitdroging kan ook andere oorzaken hebben

Uitdroging kan ook het gevolg zijn van lichamelijke klachten van de hond. Zo kan je hond last hebben van orgaan- een weefselproblemen, nierfalen, kanker of diabetes. Als gevolg van deze aandoeningen is er een grotere kans op uitdroging, let hier op en zorg altijd voor voldoende water en afkoeling. Als gevolg van ziekte vergroot je de kans op uitdroging ook doordat je hond misschien veel overgeeft, diarree heeft of koorts. Probeer te zorgen dat de hond voldoende drinkt en als je twijfelt of dit lukt, of loopt je hond te lang met deze klachten, bezoek dan tijdig een dierenarts.

Symptomen van uitdroging bij een hond

Het is belangrijk tijdig in te grijpen als je hond dreigt uit te drogen. Maar waar herken je uitdroging aan bij een hond? Als je de volgende signalen bij je hond ziet of zelfs meerdere hiervan, wees dan alert: Algehele onrust in het gedrag. Dikker speeksel dan gebruikelijk. De kleur van de urine is donkergeel. Een droge neus en ogen. Extreem veel hijgen. Veel meer willen slapen dan gebruikelijk. Veel likken aan de bek en smakken terwijl het geen etenstijd is. Verminderde eetlust. Verminderde huidelasticiteit. En veel minder energie dan gewoonlijk.

Vertoont je hond een of meerdere van bovenstaande signalen en vermoed je dat deze wel eens uitgedroogd zou kunnen zijn dan kun je ook nog de volgende test doen. Pak van bovenaf een stuk nekvel van je hond, laat dit weer los en bekijk hoe snel de huid weer terugkomt in originele positie. Als er geen sprake is van uitdroging, hoort de huid meteen weer op zijn plek te zitten. Duurt dit echter langer dan twee seconden dan heeft je hond veel drinken nodig. Geef de hond dan meer dan voldoende schoon en lauw water. Mocht je hond niet enthousiast zijn om te drinken, meng er dan eventueel vleessap of zoutloze bouillon doorheen om het drinken aantrekkelijker te maken.

Algemene tips ter voorkoming van uitdroging

Wil je voorkomen dat het zover komt dat je hond uitdroogt houdt dan de volgende tips in de gaten. Zorg altijd voor voldoende en schoon water. Zorg bij warm weer voor extra verkoeling door bijvoorbeeld een zwembadje voor de hond neer te zetten en regel dat de hond een koel plekje heeft om zich terug te trekken. Onderneem bij warm weer geen inspannende activiteiten. Let op het gedrag van je hond, als dit afwijkt, test dan tijdig op uitdroging. En houd de algemene gezondheid van je hond op peil door goede voeding, regelmatig drinken en op zijn tijd de vaccinaties.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 93

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!