Babesiose of tekenkoorts bij honden is een gevreesde ziekte veroorzaakt door een tekenbeet
Babesiosis, ook babesiose, tekenkoorts of piroplasmose genoemd, is een gevreesde infectie die wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia. Voor een hond spelen de Dermacentor teek en de Rhipicephalus sanguineus een rol. Beide soorten hebben een eigen leefwereld. De Dermacentor teek is te vinden in open weiden en vlakten, de Rhipicephalus sanguineus zal men meer aantreffen in spleten van gebouwen, op zolders en onbebouwde terreinen rond steden.
Deze parasiet Babesia canis, (veroorzaakt door een tekenbeet), is een eencellige protozo die zich vermenigvuldigd in de rode bloedlichaampjes. Hierdoor krijgt de hond bloedarmoede met de volgende symptomen.
De symptomen van een hond met Babesiose
- Sloomheid
- Afwezige eetlust
- Maagdarmklachten
- Braken
- Hoge koorts
- Hoge hartslag
- Bleke slijmvliezen
- Bruine / Rode urine
- Bloedarmoede
- Shock
- Nierfalen
- Hersenverschijnselen
Deze symptomen zijn meestal merkbaar na 10 tot 20 dagen. Opgelet de diagnose is soms moeilijk te stellen wegens een soms onduidelijk ziektebeeld. Sommige honden worden pas maanden later ziek. Babesiose is goed te behandelen. De dierenarts kan deze besmetting opsporen door bloed te prikken. Honden die erg ziek zijn worden opgenomen voor infuus en eventueel voor een bloedtransfusie. Let wel op, deze ziekte kan dodelijk aflopen indien de behandeling niet tijdig wordt opgestart.
Voor mensen die op vakantie gaan naar Spanje, Portugal, Duitsland en Kroatië, waar deze teken vertoeven is het belangrijk de honden na het wandelen steeds te controleren op deze teken. Ook worden nu en dan in België en Nederland deze teken waargenomen. Ook bepaalde departementen in Frankrijk zoals Landes, Gironde, Charente en enkele streken in Bretagne zijn risico gebieden.
Voorkom ziektes bij honden en puppy’s . Een vakantie met honden en puppy’s vraagt steeds medische aandacht. Een vaccinatie voor deze ziekte geeft geen volledige bescherming, maar je kan uw hond wel tegen Babesiose laten inenten. Op die manier zullen de ziekteverschijnselen minder heftig zijn na een besmetting.
Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom is het aan te raden een tekenhalsband of pipetten tegen teken en vlooien te gebruiken. Na elke wandeling is het aan te raden de hond te controleren op teken. Controleer ook op plaatsen waar je geen teken zou verwachten zoals de binnenkant van de oren, lippen, tussen de tenen, onder de oksels, enz…