...

Rugklachten bij honden herkennen

Rugklachten bij honden herkennen
4.9
(57)

Rugklachten bij honden herkennen

Rugklachten bij honden komen meer voor dan we echt vermoeden. Honden met rugproblemen laten het soms niet merken aan de eigenaar. Dikwijls zijn het aanslepende rugklachten die zich soms uiten in een verder gevorderd stadium. Er zijn verschillende soorten rugproblemen bij honden, wij bespreken hier de drie bijzonderste en meest voorkomende rugklachten bij honden.

Hernia Nucleus Pulposis (HNP) – Rugklachten bij honden

Een Hernia is bij honden, net zoals bij mensen een pijnlijke aandoening en ook een van de meest voorkomende rugproblemen. Een hernia is het naar buiten treden van de tussenwervelschijf tussen de wervels uit. Dit kan op verschillende manieren. We spreken van een ‘prolaps’ als de tussenwervelschijf ‘in zijn geheel’ uitstulpt. De tussenwervelschijf is dus nog intact. We spreken van een protrusie als alleen de inhoud van de tussenwervelschijf door de buitenkant van de tussenwervelschijf heen dringt. We spreken van een extrusie als de inhoud van de tussenwervelschijf door de buitenkant heen ‘explodeert’. Doordat de uitstulping op de zenuwen gaat drukken, krijgt de hond pijn.

In ernstige gevallen is er ook een verlamming en/of incontinentie waar te nemen. Een hernia kan ontstaan door een trauma, maar bij de meeste honden heeft het met aanleg te maken. Bij bepaalde rassen, zoals o.a. de beagle, teckel, cocker spaniel, welsh corgie, pekinees en de rottweiler, komt een hernia vaak voor.

De behandeling kan variëren van pijnstilling met fysiotherapie tot euthanasie. Tegenwoordig kan in sommige gevallen de hernia ook chirurgisch verholpen worden. De beste behandelmethode heeft met name te maken met de locatie van de hernia, de ernst, de leeftijd van de hond etc. In overleg met uw dierenarts kunt u het beste behandelplan opstellen.

Cervicale spondylomyelopathie (Wobbler syndroom)

Het Wobbler syndroom is een instabiliteit van de lage halswervels. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een erfelijke factor (Dobermann Pinscher) en bij honden die erg snel groeien (Denk hierbij aan de grote hondenrassen zoals de Duitse Dog). De betreffende wervels hebben een abnormale groei waardoor er vormveranderingen ontstaan. Deze vormveranderingen zorgen voor de instabiliteit en vernauwingen in het wervelkanaal, waardoor het ruggenmerg in de verdrukking raakt. De hond vertoont een gestoord looppatroon, struikelt en glijdt regelmatig uit, de nek kan pijnlijk zijn en in ernstige gevallen ontstaan er zelfs verlammingen. Chirurgisch ingrijpen is mogelijk, maar de resultaten zijn op langere termijn niet hoopgevend.

Spondylose

Spondylose is een vorm van arthrose in de (met name de lage) wervelkolom. Door de arthrose ontstaat er botvorming rondom de wervels, die vervolgens voor pijn zorgen en de zenuwen in verdrukking kunnen brengen, waardoor het mogelijk is dat er verlammingsverschijnselen optreden. Ook deze ziekte is erfelijk bepaald en komt met name voor bij de Boxer en de Rottweiler. Behandeling gaat op basis van röntgenologisch onderzoek.

De behandeling van rugklachten bij honden door een dierenfysiotherapeut

Een behandeling door een dierenfysiotherapeut kan in bepaalde gevallen, na een verwijzing van een dierenarts. Het doel van een zogenaamde palliatieve behandeling is het bestrijden van symptomen (bv. pijn) bij een aandoening die niet meer weg zal gaan (chronische aandoening). Voorbeeld: Een hond met artrose in zijn heup kan veel pijn hebben en erg stijf zijn. De artrose zal nooit weggaan of verbeteren, maar door behandeling kan de pijn en de stijfheid afnemen, waardoor de hond weer prettiger in zijn vel zit.

Preventieve behandeling

Een preventieve behandeling kan na verwijzing van een dierenarts of op verzoek van de eigenaar. Het doel van een preventieve behandeling is het proberen te voorkomen van blessures. Voorbeeld: Je wilt met je hond de behendigheidssport in, maar je vraagt je af of je hond dit wel aan kan. Een dierenfysiotherapeut kan dan na onderzoek, een advies geven. Rugklachten voorkomen is altijd beter dan genezen.

Rugklachten bij honden herkennen

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 57

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!