...

Affenpinscher

Affenpinscher
5
(380)

Affenpinscher

De Affenpinscher is een klein hondenras en staat bekend om zijn aapachtige uiterlijk, vandaar de naam “monkey terrier”. Ze hebben korte benen en lange lichamen met een vacht die typisch zwart-wit van kleur is. Affenpinschers zijn buitengewoon speels en hebben een intelligentieniveau dat wordt beschouwd als vergelijkbaar met andere terriërs. Affenpinschers zijn intelligente, levendige en waakzame honden die zal blaffen om zijn eigenaren te waarschuwen voor vreemden in huis. Dit hondenras heeft veel beweging nodig, anders wordt het verveeld en ondeugend. Ze kunnen soms koppig zijn, maar zijn meestal gehoorzaam aan de eigenaar. Het is belangrijk op te merken dat de Affenpinscher elke dag moet worden verzorgd vanwege de korte vacht die kan leiden tot matten als ze niet goed worden verzorgd.

Een van de meest onaangename verrassingen is dat Affenpinscher-honden niet van kinderen houden. Als je jonge kinderen hebt, kun je het beste voor jezelf een ander ras kiezen, omdat deze honden niet veel tolereren en meteen zullen proberen te af te schrikken of te bijten. Ook houden ze niet van kinderen onder de 4-5 omdat ze veel lawaai maken en meestal niet weten hoe ze met dieren moeten omgaan. Aan de andere kant is de Affenpinscher een hondenras dat erg vriendelijk en extravert is en zijn erg goed in het krijgen van aandacht van mensen.

Met vreemden is de Affenpinscher niet neutraal – standaard is hij afkeurend, soms erg hard en compromisloos. Ook als de hond een driftbui krijgt, kan hij niet snel kalmeren en zal het enige tijd duren. Dat gezegd hebbende, als je vrienden thuis uitnodigt, wees er dan op voorbereid dat je huisdier een kleine lokale oorlog van 15-20 minuten zal plannen. Dan moet alles weer normaal worden, maar je moet zelf niet bezwijken voor deze houding van het dier.

Affenpinscher

Affenpinscher – FCI Rasgroep 2

De Affenpinscher behoort tot groep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst : Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken : Ongedierteverdelger.
Andere namen : Andere namen voor de Affenpinscher zijn Griffon singe, apenhond, Griffon singe, Zwergaffen
Levensverwachting : 12 tot 15 jaar
Temperament : Volgzaam, Onbevreesd, Aanhankelijk, Intelligent, Levendig, Reactief, Actief, Speels

Uiterlijk

Gewicht : Mannetjes: 3-6 kg – Vrouwtjes: 3-6 kg
Schouderhoogte : Reuen: 23-30 cm – Teven: 23-30 cm

Hoofd
Het hoofd van de Affenpinscher is rond en niet te zwaar. De oren hebben een V-vorm. De ogen zijn rond en mogen niet uitpuilen. De snijtanden van de onderkaak staan voor die van de bovenkaak.
Lichaam
Het lichaam van de Affenpinscher is iets langer dan hoog. De rug loopt iets af. De staart wordt hangend gedragen. Ze hebben dezelfde voeten als een kat.

Vacht van de Affenpinscher

De vacht van de Affenpinscher is warrelig en hard haar met hardere en langere pieken op het hoofd. De vacht is meestal zwart, maar kan ook zilver, bruin, zwart en bruin en rood zijn. De hond kan een witte vlek op de borst hebben.

Onderhoud en verzorging van de Affenpinscher

Vachtverzorging

De Affenpinscher moet afhankelijk van de vachtkwaliteit twee keer per jaar geplukt worden. Hierbij wordt het dode haar met de hand uit de vacht geplukt. Een affenpinscher mag nooit geschoren worden, omdat dit de vacht voor enkele jaren verpest. Om klitten te voorkomen kan de Affenpinscher elke week een keer geborsteld worden. Gebruik goed materiaal, zoals borstels en kammen van goede kwaliteit speciaal voor de vachtverzorging en het toiletteren van de Affenpinscher.

Verzorging oren en trimmen

De meeste Affenpinschers bezoeken regelmatig een professionele trimmer die helpt om de vacht te verzorgen, hun nagels te knippen en hun oren schoon te maken. Houd er rekening mee dat de oren van het huisdier alleen mogen worden behandeld met een speciale oplossing die door de dierenarts is voorgeschreven. In dit geval moet het gebruik van wattenstaafjes worden vermeden.

Verzorging ogen

Soms groeien er haren in de ooghoeken die de oogbol kunnen irriteren; verwijder deze op tijd.

Tanden

Affenpinscher hebben extra tandzorg nodig. Veel honden hebben de neiging om tandproblemen te ontwikkelen. Zonder de juiste zorg kunnen geïnfecteerde tanden uitvallen als de hond ouder wordt. Poets de tanden dagelijks met een zachte tandenborstel en speciale hondentandpasta om tandproblemen te voorkomen.
Affenpinscher hondenras oorsprong en geschidenis

Oorsprong

Het is tegenwoordig moeilijk om de exacte leeftijd van het Affenpinscher-ras te bepalen, hoewel officiële gegevens pas teruggaan tot de jaren 1800. In feite werden de naaste voorouders van deze honden al in de 15e eeuw afgebeeld op schilderijen van Nederlandse kunstenaars, waardoor de officiële datum met 400 jaar werd verlengd. De hond op het schilderij heeft een ruwe vacht, snorharen en is even klein.

De vraag rijst – waarom schilderde de kunstenaar deze honden als ze op geen enkele manier bijzonder opvallend waren? Het antwoord op deze vraag ligt in de behendigheid en het karakter van het dier. In die verre tijden werden ze vooral gebruikt om op knaagdieren te jagen, vooral op grote ratten, die zelfs niet elke kat aankan. Gedurende de volgende paar eeuwen, tot het begin van de 20e eeuw, had de kleine, borstelige Pinscher een rusteloos en nogal boze persoonlijkheid en was het favoriete huisdier van elke staleigenaar of boer in Duitsland en Oostenrijk. Bijna iedereen houdt van deze honden. In ieder geval de gewone mensen.

Inderdaad, afgezien van zijn vermogen om muizen te vangen, zijn behoefte aan kleine hoeveelheden voedsel (honden zijn klein), toewijding en moed, had de Affenpinscher nog een andere belangrijke eigenschap: hij was een goede waker. Het ras behoudt dit vermogen tot op de dag van vandaag. In die verre tijden, de 17e-18e eeuw, waren deze honden echter groter dan ze nu zijn. Wetenschappers kunnen tegenwoordig niet precies zeggen hoe het ras kleiner werd. Traditioneel wordt echter aangenomen dat dit gebeurde nadat de edelen, vooral edele dames, honden begonnen te houden. Ze zien deze honden natuurlijk alleen als gezelschapsdieren en willen ze zo klein mogelijk houden.

Er zijn misschien kruisingen met mopshonden geweest, misschien gerelateerd aan het nu uitgestorven Duitse Spitz Doberman-ras, maar in feite waren de dieren op de 15e-eeuwse schilderijen iets groter (behalve de grootte) dan de bijna identieke dieren waarvan de nakomelingen in de 17e eeuw leefden .

De eerste rasstandaard werd pas veel later ontwikkeld – tot 1902, hoewel hij pas 11 jaar later, in 1913, werd voltooid. Tegenwoordig wordt de variëteit Affenpinscher in veel ontwikkelde landen als zeer zeldzaam beschouwd. Trouwens, affen betekent letterlijk “aap” in het Duits. Om eerlijk te zijn, weerspiegelt dit deels de aard van het ras.

Affenpinscher

Gedrag en karakter van de Affenpinscher

De Affenpinscher is een kleine maar zeer humeurige hond. Deze dieren hebben een onuitputtelijke voorraad energie, woede en verrassingen die zowel aangenaam als niet slecht zijn. Natuurlijk maakt het kleine formaat dit ras niet erg gevaarlijk voor volwassenen. Dat gezegd hebbende, als een hond op straat een vreemde zo haat en besluit in zijn been te bijten, is dat zeker onaangenaam, maar niet dodelijk. Dat gezegd hebbende, deze kant van de koppige en onverzoenlijke persoonlijkheid van de Affenpinscher kan je echt goed van pas komen, en hoewel deze hond vaak raar uit de hoek kan komen, kan hij niemand ernstig schaden vanwege zijn gestalte. Daarom is een aangepaste opvoeding noodzakelijk bij dit hondenras.

De Affenpinscher reageert erg goed, bovendien kan hij goed omgaan met de taken die waakhonden met zich meebrengen. Deze honden leren snel, vooral als je beloningen gebruikt voor correct uitgevoerde bevelen.

Sociaal

Zoals je misschien al weet, heeft dit ras dringend behoefte aan vroege socialisatie, wat gewoon noodzakelijk is. Zorg er ook voor dat u het gedrag van uw hond onder controle houdt, anders loopt het snel uit de hand. In feite is dit het geheim van een succesvolle interactie met Affenpinscher – constante controle over gedrag en, indien nodig, strengheid, levert positieve resultaten op.

In zijn familiekring is het huisdier meestal speels, aanhankelijk en vaak erg komisch. Hij mag niet zonder riem lopen als er andere dieren of mensen in de buurt zijn, aangezien Affenpinscher zeer goed in staat is om een ​​andere hond te bestrijden die 10 keer zijn gewicht heeft. De uitkomst van de strijd is in één oogopslag duidelijk.

Omgang en beweging

Als je een privéwoning hebt, zorg er dan voor dat er geen gaten in het hek zitten en dat het hek zelf minstens anderhalve meter hoog is. Affen is een uitstekende wachter, luidruchtig en rusteloos. Ondanks de liefde voor verschillende soorten activiteiten, kan dit ras het grootste deel van de dag thuis doorbrengen, zelfs als je maar 10-15 minuten aan een wandeling besteedt, zal dit niet kritiek zijn. Deze honden zijn gek op leuk hondenspeelgoed en een stoere hondenmand.

Opvoeding en trainen van de Affenpinscher

Affenpinschers opvoeden en trainen is steeds herhalen en nog eens herhalen – dit is de beste vorm om het gedrag van het Affenpinscher-ras vorm te geven. U kunt ook tijd besteden aan training, vooral omdat de hond basiscommando’s moet worden geleerd. Zonder dit is er niets. Besteed speciale aandacht aan annuleringsopdrachten, omdat u het dier in verschillende situaties vaak moet stoppen.

Blijf tijdens de training positief, wees geduldig, zorg dat je genoeg snacks op zak hebt en wees streng, maar ga niet te ver. Opvoeding en training moeten op jonge leeftijd beginnen, niet later dan zes maanden, en als de training op enig moment kan worden voltooid, gaat de opvoeding en gedragsvorming door tot op hoge leeftijd.

Honden van kleine rassen mogen nooit worden onderdrukt of met agressie getraind worden. Dit kan leiden tot agressie van het dier. Mishandeling of een fysieke straf zal de hond doen wantrouwen en intern protest veroorzaken, evenals het vertrouwen in zijn eigenaar verliezen. De hoofdregel tijdens de training is de beloning voor gehoorzaamheid en het negeren van ongehoorzaamheid.

Veelvoorkomende ziektes bij de Affenpinscher

De Affenpinscher is een ras dat gevoelig is voor bepaalde ziekten, zoals de meeste andere rassen. Onder hen:

Lokale dislocatie van de patella;
Ziekte van Legg-Perthes;
Heupdysplasie – een ziekte die kan worden verkregen als gevolg van te veel activiteit, springen of vallen op gladde vloeren, wat waar is in het geval van de affenpinscher;
hartgeruisen.

Affenpinscher puppy kopen

Affenpinscher puppy kopen

Iedereen die tegenwoordig geïnteresseerd is in de Affenpinscher moet soms lang wachten om een ​​puppy te krijgen. Alleen al het vinden van de juiste fokker kan veel tijd en geduld vergen vanwege de afstand en het kleine aantal pups. Iedereen die veel moeite heeft gedaan om een ​​fokker te vinden, heeft natuurlijk de neiging om “snel eruit te komen”. Maar zoals bij alle honden, steun geen slechte fokkers bij het kopen van een Pinscher. Als u de eigenaar wilt worden van een absoluut gezonde Affenpinscher, koop dan een puppy alleen bij vertrouwde Affenpinscher fokkers of ga via de Affenpinscher kennelclub . Zorg ervoor dat de fokker beschikt over de nodige documenten met het FCI-logo zodat je zeker weet dat het een gezonde pup is.

U moet er zeker van zijn dat de puppy’s geen last hebben van genetische of andere ziekten die van generatie op generatie worden overgedragen. Kleine rassen zijn vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Affenpinschers zijn geen uitzondering. De meest problematische periode is de eerste paar maanden na de geboorte. Hou je aan de voedselvoorschriften van de fokker.

Vanwege de kleine omvang van de hond en puppy, over-beschermen veel eigenaren vaak deze hond. Geef je Affenpinscher puppy voldoende vrijheid. Hij moet zelf begrijpen wat gevaarlijk voor hem is en wat niet. Tot slot, Affenpinscher puppy’s zijn erg klein. Laat jonge kinderen niet met hem spelen zonder toezicht van volwassenen, om het dier niet te verwonden.

Wat kost een rashond?

Een Affenpinscher puppy met stamboom of afstammingsbewijs kost doorgaans 1.000 tot 1.500 euro. Als het je niet uitmaakt of het een rashond is, is het asiel zeker een bezoekje waard.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 380

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!