De Bloedhond of Sint-Hubertushond
De Bloedhond of Sint-Hubertushond behoort tot de vaandeldragers van Belgisch hondenrassen. Niettegenstaande de Bloedhond oorspronkelijk uit België komt heeft het befaamde hondenras zich in Engeland ontwikkeld. Het was hier dat de plaatselijke aristocratie geïnteresseerd raakte in het fokken van de oudste honden. De Bloedhond heeft een grenzeloze liefde voor het gezin en gaan in het algemeen erg goed met kinderen om. Let erop dat de kinderen de hond niet pesten, hij is zo goedaardig dat hij alles maar lijdzaam over zich heen laat komen. De Bloedhond is een zweethond, dat heeft niet met zweten te maken, maar zweethonden zijn eigenlijk speurhonden. Dit soort jachthond heeft de specialiteit om het bloedspoor van het aangeschoten wild kilometers ver te volgen.
De afbeelding van de Bloodhound of Sint Hubertushond staat ook in het logo van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. De K.M.S.H is een Belgische kennelclub die in 1882 opgericht werd. Zij heeft als doel het in stand houden en verbeteren van hondenrassen. De K.M.S.H. is het overkoepelend orgaan voor over 400 Belgische hondenclubs en is door het FCI erkend.
Bloedhond of Sint Hubertushond – FCI Rasgroep 6
De Bloedhond of Sint Hubertushond behoort tot de groep van drijvende honden, zweethonden en aanverwante rassen.
Andere namen voor de Bloedhond : Bloodhound of Sint Hubertushond.
Land van herkomst : België
Huidige en oorspronkelijke taken : Speurhond voor drijfjachten en zweethond
Uiterlijk
Schofthoogte : Reuen tussen de 63,5 en 68,5 centimeter en teven tussen de 58,5 en 63,5 centimeter.
Gewicht : Reuen wegen 40 tot 50 kilo en teven wegen 36 tot 45 kilo.
Hoofd : De Bloedhond heeft een lang en smal hoofd. Het hoofd heeft veel losse huid, de lange en diepe snuit moet minstens even lang zijn als de schedel. De oren zijn lang, dun en worden hangend gedragen. De ogen zijn middelgroot en niet te diep geplaatst.
Lichaam : Bloedhonden hebben een sterke rug. De borst hangt laag tussen de voorbenen. De ribben zijn flink gebogen. De lange staart wordt hoog gedragen. De benen zijn zwaar van bot en de voeten zijn sterk.
Vacht : Korte vlak aanliggende vacht.
Kleuren : Zwart en tan. Bruin en roestbruin en vaalrood.
Gedrag en karakter
De Bloedhond is vriendelijk, stabiel en aanhankelijk. Op jonge leeftijd kunnen Sint Hubertushonden nogal onstuimig zijn. Het reukvermogen bij deze honden is zeer goed. Ze hebben een zware stem, die ze niet al te vaak laten horen. Als deze hond iets wil, dan is hij moeilijk op andere gedachten te brengen.
Het zijn loyale en betrouwbare vrienden, maar ze worden nauwelijks gebruikt als waakhond omdat ze erg goedaardig zijn. Het is best om deze honden buiten de stad te houden, waar de hond vrij kan rondlopen in een grote tuin. Ondanks al hun uiterlijke zachtheid, hebben de Bloedhonden een koppig humeur, dus het is heel moeilijk om hen te dwingen iets tegen hun wil te doen.
Sociaal
De Sint Hubertushond heeft een grenzeloze liefde voor het gezin. Ze behandelen de kinderen teder en laten alles toe van kinderen, soms een beetje teveel. Het gaat zelfs zover dat in sommige gevallen de hond zelf moet beschermd worden tegen kinderen, maar nooit andersom. Daarom is noodzakelijk om kinderen erop te wijzen dat ze het huisdier met respect behandelen en zeker geen pijn doen. Met andere huisdieren heeft de bloedhond weinig problemen. Het is geen waakhond. De Bloedhond is redelijk verlegen, maar dit belet hen niet soms koppig te zijn. Bloedhonden kunnen het goed vinden met andere huisdieren, conflicten komen zelden voor. Deze goedaardige knuffeldieren zijn over het algemeen erg gastvrij en vredig.
Omgang en beweging
De bloedhond heeft een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben dan ook veel lichaamsbeweging nodig. De hond is van nature een speurhond. Wanneer hij iets ruikt wil hij er meer van weten. Zorg er voor dat u een goed omheinde tuin heeft.
Het uithoudingsvermogen en de activiteit van deze viervoeter vereist dagelijks fysieke activiteit. Als de hond niet wordt gestimuleerd, zal hij zijn favoriete ding uren na elkaar doen, zoals de sporen op de grond opsnuiven. Daarom is het belangrijk om met het huisdier te spelen en te rennen. Het actief lopen moet minimaal 1,5 uur duren.
Dit ras kan goed als kennelhond leven, mits ze wel voldoende aandacht en contact blijven houden. Tijdens het lopen is het beter om dit huisdier aan de lijn te houden, omdat hij tijdens het wandelen alle geuren wil waarnemen uit zijn buurt. Hierdoor zou hij de geur volgen en op die manier verdwalen. Experts geloven dat dit hondenras in staat is om de geur, die 3-4 dagen geleden werd achtergelaten, te herkennen en op te sporen. Hierdoor kunnen Bloedhonden gemakkelijk ingezet worden als speurhond.
Trainen van de Bloedhond
Opvoeding en training zijn moeilijke onderwerpen bij dit hondenras. De Sint Hubertushond is intelligent maar ook eigenzinnig. Zolang u geduld heeft kunt u de hond redelijk wat leren. Een consequente en liefdevolle opvoeding is noodzakelijk. De puppyleeftijd bij deze honden duurt maximaal 2 jaar. Zolang de hond in de groeiperiode zit, is het aan te raden de Bloedhond niet te veel inspanning te laten verrichten.
Geschiedenis van de Bloedhond
We kunnen aannemen dat er vroeger twee soorten bloedhonden waren: zwart en wit. Dit waren niet de Sint Hubertushonden zoals we ze nu kennen. De Sint Hubertushond komt oorspronkelijk uit België en heeft een rijke geschiedenis, omdat zijn voorouders deelnamen aan de jacht met tal van koninklijke figuren. Hoewel de Bloedhond van Belgische oorsprong is, heeft het ras zich in Engeland ontwikkeld. Het was hier dat de plaatselijke aristocratie geïnteresseerd raakte in het fokken van de oudste honden.
De Sint Hubertushond in Engeland werd exclusief gebruikt voor de jacht, meestal voor herten, wolf, lynx. Deze honden waren erg traag, maar hadden een scherp gevoel en grote volharding in achtervolging. De prachtige jachtvaardigheden van de Bloedhond werden onmiddellijk gewaardeerd voor hun goedheid en reukvermogen.
Deze honden werden door Amerikanen ingezet bij grote zoekacties naar slaven die de plantages ontvluchtten. Er zijn gevallen geweest waarin de Bloedhond hen meer dan 100 km achtervolgde. De honden konden gemakkelijk personen opsporen die vermist waren. Ook werden ze gebruikt om criminelen te herkennen door de plaats van het delict met hun neus te onderzoeken. Zo kon de hond onmiskenbaar bepalen van wie de geur was. De Sint Hubertushond heeft een groot uithoudingsvermogen en kan de klok rond werken.
Gezondheid
De bloedhond heeft een hoog risico op erfelijke aandoeningen, met name is er vaak sprake van gewrichtsklachten en chronische huidproblemen. Een gezonde Sint Hubertushond kan 8 à 10 jaar oud worden.
Bloedhond puppy info
Een Bloedhond puppy kan je best aanschaffen bij goede fokkers die het hondenras door en door kennen. De ouderdieren moeten getest zijn op erfelijke ziekten en een perfecte lichaamsbouw hebben. Koop alleen een Bloedhond met stamboom of met de nodige papieren van afstamming. Vraag raad bij de club voor Bloedhonden en bezoek een paar hondenscholen waar je in de toekomst kan gaan trainen. Zo heb je reeds kennis gemaakt met de leden en kunnen ze je eventueel goede raad geven voor wat betreft de aanschaf en de opvoeding van je nieuwe of toekomstige puppy. Facebook heeft ook leuke groepen waar u veel informatie kan terug vinden over dit specifieke ras. Tot slot, plan de toekomst want een hond heb je voor jaren.