...

De Boerboel een loyale waakhond

Boerboel
4.6
(78)

De Boerboel staat bekend als de Zuid-Afrikaanse Mastiff. Het is een ras van het type Molosser uit Zuid-Afrika. De boerenmastiff wordt voornamelijk gefokt met het doel de woning en eigendommen te bewaken. Deze boerderijhonden zijn een van de krachtigste hondenrassen en hebben enorme  waakinstincten.

Boerboels zijn sterke en beheersbare honden. Het is een verdediger met een groot hart dat zeer goed met kinderen en volwassenen omgaat, vooral goed getrainde Boerboels zijn een plezier in omgang. Fokkers in Zuid Afrika zijn echte kenners wat betreft het perfect fokken van pups zonder problemen en lichamelijke fouten.

Rasinformatie over het Boerboel hondenras

Honden in deze groep zijn nog niet erkend door de FCI.

Land van herkomst: Zuid-Afrika

Huidige en oorspronkelijke taken: Waakhond op boerenbedrijven

Levensverwachting: 12 jaar oud

Uiterlijk_Boerboel”>Uiterlijk Boerboel

Schouderhoogte: Reuen minimaal 66 centimeter en teven zijn minimaal 61 centimeter.
Gewicht van de Boerboel: 60 tot 90 kg

Hoofd: Het hoofd van de boerboel is groot en breed. De neusrug is recht en ongeveer 8 tot 10 centimeter lang. De oren zijn middelmatig groot en worden hangend gedragen.

Lichaam: De Boerboel is een grote sterke hond met een rechte rug. De borst is breed. De benen zijn rechtstandig en erg stevig. De hals is sterk en van voldoende lengte.

Vacht: Korte, zachte vacht.
Kleuren: Van lichtgeel tot donkerrood.

Beschrijving van de boerboel

De Zuid-Afrikaanse boerboel is een krachtige en sterke hond met een groot skelet, brede borst, uitgesproken spieren, een groot hoofd. Het gewicht een volwassen hond kan 80 kilogram bereiken. De gemiddelde schofthoogte van reu is 66 centimeter en van de teef 61 centimeter. De borst heeft een rechthoekige vorm. Een brede en iets verkorte snuit met zeer expressieve spieren. De overgang van het voorhoofd naar de neus is glad, brede neus, oren wijd uit elkaar, strak tegen het hoofd gedrukt. De nek is dicht en breed, komt harmonieus op de schouders. Poten zijn gespierd, goed versterkt, parallel. Het lichaam is krachtig en licht afgerond, maar met zeer goed ontwikkelde spieren. Houding en algemene lichaamssamenstelling creëren een expressief beeld van het ras.

Een ander opvallend kenmerk is de dichte, dikke, maar niet aangrenzende beweegbare huid. Volgens de norm is de aanwezigheid van huidplooien in de nek en op het hoofd toegestaan. De vacht is glad, dik en erg kort. Zwarte pigmentatie moet noodzakelijkerwijs op de lippen, rond de ogen, op de neus, het onderste deel van de poten zijn. Kleuren die toegestaan zijn is ​​bruin, rood of gestroomd met witte vlekken op de borst en ledematen.

Karakter van de boerboel

De boerenmastiff is een zelfverzekerde en over het algemeen rustige hond. Ze zijn moedig en hard voor zichzelf. Als het nodig is gaan ze voor hun baas door het vuur. Ze zijn erg waaks en zijn territoriaal ingesteld. Deze honden houden van gezelschap en zijn graag betrokken bij het gezin. Boerboel is van nature een vriendelijke hond met een evenwichtige psyche. Thuis is Boerboel een aanhankelijke en toegewijde vriend die weet hoe liefde te waarderen en te geven. Hij is zeer trouw en hecht zich sterk aan zijn gezin.

Sociaal met kinderen en beschermend

Met mensen en dieren die tot het gezin behoren kunnen ze het uitstekend vinden. Kinderen die tot hun gezin horen krijgen veel aandacht, in positieve zin. Onbekenden worden waakzaam benaderd. De boerboel stelt zich ten opzichte van onbekende honden dominant op. Een goed opgevoede Boerboel is niet gevaarlijk zoals sommige wel eens durven beweren.

De omgang met een Boerboel

Dit dier heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Ze kunnen erg lang lopen en ook balspelletjes en apporteren vinden ze leuk om te doen. De boerboel vraagt niet alleen genegenheid en liefde, maar ook in voldoende training. Deze grote en massieve honden houden ervan om te werken, te spelen, maar ook te dirigeren.

Boerboel opvoeden

Een hond van dit ras, is intelligent en werkt graag voor hun baas. In dit opzicht zijn ze niet moeilijk op te voeden, maar het is geen hond voor iedereen. De boerboel is een zeer sterk en intelligente hond. De eigenaar dient zeer consequent te zijn en moet van nature overwicht hebben op de hond. Bent u onervaren, toegeeflijk of wispelturig, dan is dit ras niet geschikt voor u.

Verzorging

Ongeacht zijn kwaliteiten vereist de Boerboel veel aandacht en zorg van de eigenaar. Met de leeftijd worden deze dieren passiever, wat vaak leidt tot obesitas. Wat betreft de omstandigheden van huisvesting, in een klein appartement zal zo’n hond niet snel gelukkig worden. De kleine ruimte kan echter worden gecompenseerd door lange wandelingen en buitenactiviteiten.

De vacht van een volwassen boerboel is dik maar kort en heeft weinig verzorging nodig. Zo mag de vacht slechts eenmaal per week worden geborsteld en na een wandeling worden afgeveegd met een vochtige doek. Dit beschermt de hond tegen overtollig stof, dode huid en vervuiling. Bij het wassen kan je droge shampoos gebruiken of de vacht gewoon met een handdoek schoonmaken. De ogen en oren moeten dagelijks onderzocht worden om oorontstekingen te voorkomen. Tanden worden eenmaal per week schoongemaakt met tandpasta of kauwkoorden. De nagels knippen als ze niet op asfalt afslijten. Boerenmastiffs slapen liefst op een super groot en dik hondenmatras. Tocht is zeker te vermijden.

De geschiedenis

De geschiedenis van de boerboel is een controversieel onderwerp. Steeds worden verschillende meningen gegeven over de afkomst van de boerboel. Het woord “Boerboel” is afgeleid van het woord “Boer”. Boel daarentegen is een oud Nederlands, Afrikaans jargon voor een hond. Boerboel betekent daarom Boerenhond of boerhond.

Ondanks het feit dat de boerenmastiff al lang gefokt wordt zijn de meeste hondenkenners er niet over eens welke voorouders er oorspronkelijk zijn gebruikt voor de creatie van dit sterk hondenras.

Velen denken dat dit ras is ontstaan door het kruisen van Afrikaanse inheemse hondenrassen en andere rassen die door Nederlandse, Britse en Franse kolonisten naar Zuid-Afrika zijn gebracht. De meest betrouwbare oorsprong gaat terug tot de aankomst van Jan van Riebeek naar Kaapstad in 1652. Jan van bracht een Bullenbeisser met zich mee. Na deze originele kolonisten, kwamen ook Europeanen met grote en sterke honden. In de vroege jaren 1860, toen de militaire post verspreid was over de Zuid-Afrikaanse grens, werden bloedhonden, windhonden, buldoggen, mastiffs, pointers, terriërs en soms vossenhonden gevonden bij elke post.

Later in 1928 importeerde het diamantbedrijf “De beers” enkele bullmastiffs om de mijnen te bewaken waarbij dit ras gekruist werd met Boerboels. De Boerboel werd voor het eerst geïntroduceerd door rasechte hondenliefhebbers over de hele wereld, inclusief de Verenigde Staten, door Dr. Carl Semencic – een Amerikaanse antropoloog. Hij introduceerde het ras in een hondenmagazine en later in zijn boek met de titel ‘Gladiatorhonden’. Het werd voor het eerst gepubliceerd door TFH-publicaties in 1998 en werd later opnieuw gepubliceerd in 2013.

Concluderend wordt het Boerboel-ras nu geëxporteerd vanuit Zuid-Afrika naar andere delen van de wereld. Boerboel-fokkerij is nu zowel een hobby als een industrie in Zuid-Afrika. De bescherming van dit ras wordt nog steeds erkend en gezocht vanwege de rustige, stabiele en zelfverzekerde kalmte van het ras.

Boerboel socialisatie en training

Voor de training van een boerboel moet je deze hond de maximale tijd geven. Deze werkhond heeft beweging nodig. Het trainingsproces vraagt kennis van psychologie over de kenmerken van waakhonden. Als dergelijke vaardigheden niet bestaan, is het beter om de hond aan een specialist te geven. Vergeet niet dat de Boerboel een grote hond is met krachtige kaken en grote kracht, daarom moet u, voordat u zo’n huisdier zonder riem laat lopen, 100% zeker zijn dat hij gehoorzaamd. De hond moet duidelijk begrijpen wanneer hij agressie moet tonen, en wanneer niet. Gedragsproblemen moeten vanaf jonge leeftijd correct aangepakt worden.

Een ongecontroleerde boerboel in onervaren handen is een echt vreselijk wapen, terwijl een hond getraind door een competente trainer een geweldige familievriend zal zijn, zonder mensen of dieren te schaden. Maar het trainen van een hond door de eigenaar is alleen mogelijk als het dier de eigenaar respecteert en zich realiserend dat de eigenaar altijd het laatste woord heeft. Boerboels zijn wat traag in het uitvoeren van commando’s door de eigenaar. Het is alsof ze nadenken over wat ze moeten uitvoeren en dan pas doen wat is aangetoond.

Opmerking

Deze honden hebben een huis met een tuin nodig. Als u de hond in de tuin wil houden moet u een hoge en stabiele afsluiting hebben. Dit is belangrijk, omdat het gebruikelijk is dat een hond de grenzen van zijn beschermde gebied uitbreidt. Als iemand te dicht bij de afsluiting komt, kan de hond zijn acties beschouwen als een inbreuk op privébezit.

In sommige landen zijn er tegenstanders van dit ras omdat er enkele statistieken zijn dat boerenmastiffs, wiens eigenaren het niet als hun plicht beschouwden om een ​​hond op te voeden, mensen aanvielen, wat leidde tot ernstige gevolgen en zelfs fatale gevallen. Daarom is de controverse rond het ras in onze tijd tamelijk relevant en het is niet bekend wie de schuld heeft van de sterke hond of zijn eigenaar met zwakke wil, waardoor het dier zijn gedrag onafhankelijk kan vormgeven.

 

Boerboel puppy

De rasvoordelen omvatten:

Temperament : Intelligent, zelfverzekerd, dominant, territoriaal en gehoorzaam,

Sterk waakhond-instinct, maar gematigd temperament;
Loyaliteit, kalm, evenwichtig;
Gehoorzaamheid, hoge intelligentie, goed vermogen om te trainen;
Perfecte fysieke gegevens, sterke immuniteit, uithoudingsvermogen;
Aanhankelijk en loyaal aan de eigenaar en familie;
Terughoudendheid voor vreemden met de juiste opvoeding;
Liefde voor kinderen;

Veel voorkomende stamboomfouten zijn:

De neiging om te domineren onder mensen en andere dieren;
Sterke vijandigheid tegenover andere honden, vooral naar reuen;
Instabiliteit van gedrag van individu tot individu;
Reuen kunnen te agressief en oncontroleerbaar zijn;
Ze vereisen een grondige professionele training en permanente educatie.

De voeding voor een gezonde hond

Een volwassen hond heeft een goede voeding nodig om zijn energie te herstellen na een langdurige training. Deze honden hebben meestal iets meer dan 700 gram hondenvoer nodig. De portie varieert afhankelijk van de activiteit, het seizoen (in de winter heeft hij meer voedsel nodig) en het gewicht van de hond.

Pups moeten vaak worden gevoerd. Na 3-4 weken stopt de puppy met het drinken van moedermelk, vanaf dit moment wordt vlees gebruikt. Vanaf zes maanden wordt het voedsel teruggebracht tot 3-4 keer en op de leeftijd van één jaar worden ze 2 keer per dag gevoerd. Nadat de hond de tanden wisselt, worden grote en harde stukken vlees aangeboden.

Afhankelijk van uw voorkeuren en de hoeveelheid vrije tijd kunt u kiezen voor droog of natuurlijk voedsel. De meeste fokkers kiezen voor de eerste optie, deze is gemakkelijk te gebruiken en vereist niet veel tijd. Droogvoer bevat bovendien alle noodzakelijke vitamines en mineralen om het dier te ondersteunen .

Wanneer u een product kiest, moet u overleggen met andere fokkers, recensies lezen en de samenstelling controleren op de aanwezigheid van twijfelachtige stoffen.

Ziekten specifiek voor het ras:

Gewrichtsdysplasie (een ongeneeslijke ziekte gekenmerkt door hevige pijn, misvorming van de poten, kreupelheid);
arthritis;
Ligament tranen;
dysbacteriosis;
Otitis.
Heupdysplasie

Een boerboel pup kopen

Koop een gezonde hond. Bij het kiezen van een boerboel pup moet u beslissen over de gewenste parameters:

Geslacht: meestal zijn teven zachter dan reuen, maar deze laatste zijn beter geschikt als geleidehonden;
Leeftijd: u kunt een puppy van de moeder weghalen na 2-3 maanden, op deze leeftijd heeft de hond speciale aandacht nodig; na 5-6 maanden is het huisdier onafhankelijk en heeft dan een vast karakter;

Koop de hond altijd in vertrouwen. Een goede fokker van de Boerboel zorgt altijd voor zijn dieren. Hij zal aanbevelingen geven over het kiezen van pup die bij u past, tips over het karakter, de gezondheid en de opvoeding. Daarnaast zal hij de nodige documenten presenteren, de ouders laten zien, praten over hun sterke en zwakke punten.

Pups zullen nieuwsgierig en actief zijn. Ze mogen geen uitgesproken agressie en eventuele afwijkingen van externe normen hebben.

Vakantie met de Boerboel:

In Frankrijk gelden bijzondere maatregelen voor zogenaamde aanvals- en verdedigingshonden.
Honden zonder officiële stamboekpapieren, kruisingen, en die qua uiterlijk lijken op de volgende rassen: American Staffordshire Terrier “pit-bulls”, Mastiff “boer-bull” en Tosa. Het is verboden deze honden mee te nemen voor een verblijf in Frankrijk of ze mee te nemen op een doorreis door Frankrijk.
In Frankrijk wordt de Boerboel als categorie 1 hond beschouwd. Dit betekent dat het houden van de hond verboden is. Doorreis en/of tijdelijk verblijf tijdens de vakantie is niet toegestaan.

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.6 / 5. Aantal beoordelingen: 78

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!