De Bouvier des Flandres of Grote Vlaamse Koehond
De Bouvier des Flandres is een Belgisch hondenras, maar ze noemen dit ras ook de grote Vlaamse koehond. Een andere bijnaam van de bouvier is “toucheur de boeuf”. De Bouvier is een compacte, sterke en goed gespierde hond en heeft een vrij geweldige uitstraling, maar tegelijkertijd wordt zijn karakter gekenmerkt door evenwicht en rust. Hij is een ideaal huisdier: vrolijk, gehoorzaam, matig speels. De hond zal rustig omgaan met andere huisdieren als hij vanaf de kindertijd goed gesocialiseerd is. De Bouvier des Flandres is evenwichtig, loyaal, maar vrij onafhankelijk. Deze dieren zijn erg slim, hebben een stabiele psyche en zijn onbevreesd. Met de juiste training en correcte opvoeding verkrijgt u een prachtig huisdier en tegelijkertijd een formidabele bewaker. Kortom in een woord, een hond om fier op te zijn. “De Vlaamse Parel !”
Bouvier – FCI Rasgroep 1
Behoort tot de groep van Herdershonden en bouviers ( behalve Zwitserse Sennenhonden).
Land van herkomst : België
Huidige en oorspronkelijke taken : Veedrijver, waak en verdedigingshond
Levensverwachting van de Bouvier is tussen de 10 en 12 jaar
Uiterlijk
Schouderhoogte :
Reuen tussen de 62 en de 68 centimeter.
Teven tussen de 59 tot 65 centimeter.
Gewicht :
Reuen wegen tussen de 35 tot 40 kilo.
Teven wegen tussen de 27 tot 34 kilo.
Hoofd : De Bouvier heeft een breed groot hoofd. De schedel is iets langer dan breed. De neusrug is recht. De oren zijn klein en driehoekig van vorm. Ze worden hangend gedragen. De ogen hebben een ovale vorm. De Bouvier heeft een schaar- of tanggebit.
Lichaam : De romp is kort en fors. Ze hebben een korte, brede en gespierde rug. De staart wordt hoog gedragen. De voeten zijn kort, rond en sterk. De hals is sterk.
Vacht : Rommelig, doffe vacht met dicht onderhaar. Hij licht niet vlak aan en is ongeveer 6 centimeter lang.
Kleuren : Vaal of grijs, meestal gestroomd of charbonnee.
Gedrag en Karakter
De Bouvier of Vlaamse Koehond is een trouwe hond die zich hecht aan zijn gezin. Ze zijn erg waaks, maar niet druk of over-attent. Het zijn sobere harde honden, die tijdens hun jeugd wel wat onstuimig kunnen zijn. Deze honden zijn erg slim en nieuwsgierig. Maar soms kunnen ze koppig zijn. Als de Bouvier besluit dat hij iets niet zal doen, dan zal hij het ook niet doen, je kunt hem niet dwingen om te gehoorzamen. De Vlaamse Bouvier heeft een opgewekte aard, maar thuis gedraagt hij zich kalm en blaft hij zelden. Familieleden worden met zorg behandeld, vooral voor kinderen en ouderen zijn ze uiterst attent. Voor vreemden zijn ze op hun hoede en achterdochtig. Deze hond is een geboren bewaker en beschermer.
Sociaal
Over het algemeen is de Vlaamse Koehond een sociale hond. Wanneer hij goed gesocialiseerd is, dan hoeft u geen problemen te verwachten bij soortgenoten en andere huisdieren. Ze gaan uitstekend om met kinderen die bij het gezin horen. Onbekenden worden argwanend tegemoet gestreden waarbij de hond een beschermende houding aanneemt.
De Flanders Bouvier heeft een vrij geweldige uitstraling, maar tegelijkertijd wordt zijn karakter gekenmerkt door evenwicht en rust. Hij is een ideaal huisdier: vrolijk, gehoorzaam en matig speels. De hond zal rustig omgaan met andere huisdieren als hij vanaf de kindertijd goed gesocialiseerd is. Deze dieren zijn stabiele en erg slimme honden, ze zijn onbevreesd en sterk. Met de juiste training en opleiding is dit een prachtig huisdier en tegelijkertijd een formidabele waakhond.
Geschiedenis van de Bouvier des Flandres
In de middeleeuwen was Vlaanderen een van de meest economisch ontwikkelde gebieden van Europa. Van de 16e tot de 18e eeuw regeerden de Spanjaarden over Vlaanderen en zo wordt aangenomen dat ze hun honden meebrachten, die de voorouders van de huidige Flanders Bouvier werden.
Een andere versie over de oorsprong van de Bouvier : er wordt aangenomen dat Bouvier een kruising is van de Belgische griffon en oude Franse Beaucerons. In 1910 nam de Bouvier voor het eerst deel aan een tentoonstelling in Brussel. In 1912 werd een vereniging van fokkers van dit ras opgericht, die aan zijn standaard werkte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond het ras op het punt van uitsterven. De Bouvier hielp de soldaten, ze werkten als boodschappers, zochten naar de gewonden en brachten wapens en voorzieningen aan de soldaten.
Omgang en Beweging
De Vlaamse Koehond past zich goed aan. Hij heeft een uitstekende conditie en kan uren aan een stuk lopen. Mocht hij een baas hebben die iets minder actief is, dan is dat geen probleem. Hij is zeer geschikt voor onaangelijnd te wandelen of te joggen, apporteren, zwemmen of te sporten en te trainen. Ze kunnen in een buitenkennel gehouden worden maar dit is niet aan te raden. Het is wel belangrijk dat de hond dagelijks genoeg aandacht en beweging krijgt.
De Bouvier stelt weinig eisen. Toch is het beter om dit groot huisdier binnen in huis te houden en niet in een buiten kennel. Deze honden kunnen in een appartement leven, maar dit is ook niet de ideale optie. Puppy’s van de Bouvier moeten vaak in de frisse lucht vertoeven en het is niet aanbevolen om een volwassen hond lange tijd alleen in huis te laten. Als de Bouvier niet genoeg aandacht krijgt, begint het dier zich snel te vervelen met luid geblaf en schade aan meubilair tot gevolg. In besloten ruimtes is de Vlaamse Koehond altijd kalm en ingetogen, maar een gebrek aan fysieke activiteit kan de gezondheid van het dier nadelig beïnvloeden.
Bouvier opvoeding en trainen
Van nature is de Vlaamse Koehond een loyale en gehoorzame hond. Bekend om zijn hard werken, nieuwsgierigheid en een goed karakter. De Bouvier heeft een stevige hand nodig, maar niet noodzakelijk streng. Deze honden zijn redelijk makkelijk op te voeden en werken graag voor hun eigenaar. Geef de hond een consequente maar liefdevolle opvoeding. De Bouvier moet worden getraind door een zelfverzekerde eigenaar met een sterk karakter. De Bouvier is een goede leerling maar is soms koppig. De hond heeft de neiging om te domineren, dus tijdens de training moet de eigenaar stevig in zijn schoenen staan en laten zien wie de leiding heeft. Tijdens de training moet je uithoudingsvermogen en geduld tonen. Dit huisdier met geweld om bepaalde taken uit te voeren, zal niet werken.
Het dier heeft fysieke inspanning nodig en is gewend om te werken. Eigenwijsheid is inherent aan de evolutie van dieren, maar kracht kan niet worden bestreden met kwaliteit. Train de hond met de zachte hand, gebruik intonatie in uw stem en beloon op tijd met een schouderklopje en een kleine beloning. Met duidelijke en correcte bevelen kan je veel bekomen bij dit hondenras. Als de hond in stedelijke omstandigheden opgroeit, geef haar dan grote lichamelijke activiteit, omdat dit een werkhond is die mentale en fysieke activiteit nodig heeft. De Bouvier is een herder, wat betekent dat hij veel tijd in de frisse lucht nodig heeft.
Verzorging
Besteed voldoende tijd aan kammen en borstelen van de vacht, er is voldoende vacht bij de Bouvier dat kan klitten. Vaak zijn er klitten op de buik, onder de oksels en de poten. Bijna elke dag moet de Bouvier worden uitgekamd en driemaal per jaar een knipbeurt. Het trimmen helpt het voorkomen van klitten. Als de hond goed wordt verzorgd, zal hij nauwelijks haar verliezen.
Gezondheid en ziekte
De Bouvier is een hond met een goede gezondheid. Vanwege de klimatologische omstandigheden van Vlaanderen hebben deze honden een uitstekende dikke vacht, die hun betrouwbare pantser is geworden tegen de sterke wind in deze regio. Dankzij de zware omstandigheden van detentie paste de Bouvier zich in alle omstandigheden aan het leven aan en werd hij zeer winterhard en resistent tegen verschillende soorten ziekten. De Bouvier is een van de rassen met de minst bekende erfelijke ziekten. Helaas is heupdysplasie zeldzaam, dus je moet de stamboom van de puppy zorgvuldig bestuderen voordat je deze aanschaft.
Voeding voor een Bouvier
Dankzij hoogwaardig voer krijgt de hond de nodige energieladingen, verbetert zijn eigen gezondheid. De meeste fokkers uit Frankrijk en België zijn het er over eens dat je honden droogvoer moet geven. Het voer wordt op de juiste manier uitgebalanceerd, zodat de spijsvertering van de hond niet wordt ontregelt.
De puppy’s worden ongeveer vijf keer per dag gevoerd tot de leeftijd van zes maand. Van zes tot tien maanden, worden de puppy’s drie tot vier keer per dag gevoerd en van tien tot twaalf maanden, twee keer per dag. Vanaf 1 jaar wordt de hond overgebracht naar een enkele maaltijd.
Als u besluit uw hond te voeden met natuurlijk voedsel, moet u eraan denken dat het vers, van hoge kwaliteit en zonder chemische toevoegingen moet zijn. Het hoofdproduct is vlees. Zure melkproducten, vis en slachtafval is ook nuttig. Vergeet groenten en fruit niet. Naarmate de hond groeit, moet de voeding aangepast worden en de hoeveelheid geconsumeerde eiwitten, calcium en koolhydraten geleidelijk aan verminderen. Na het voeden is het aan te raden de baard en snor af te vegen met een vochtige doek.
Bouvier pups
De Bouvier des Flandres is een vrij zeldzaam ras, want niet iedereen heeft de tijd en plaats om een grote hond te houden. Een Bouvier is een prachtig hondenras waarvan de puppy’s niet op elke hoek van de straat te verkrijgen zijn. Een Puppy van de Bouvier kan je best aanschaffen nadat je er 100% klaar voor bent. Op internet kunt u informatie vinden over fokkers of kwekerijen, toch raden we u aan een Bouvier puppy aan te schaffen bij een erkende fokker of Bouvier kennel. Koop steeds een puppy in vertrouwen.
Pasgeboren Bouvier pups
Probeer een fokker te vinden met pasgeboren Bouvier pups. Je kan eventueel met deze fokker afspreken om je nu en dan en foto of video te sturen van dit nestje met pasgeboren pup’s. Op deze manier krijg je een echte band met je toekomstig vriend of vriendin. Pasgeboren pups zijn net na de bevalling heel kwetsbaar, dus een bezoekje aan de kennel zal de eerste weken uitgesloten zijn. Een pasgeboren Bovier pup zal maar pas na de eerste inenting bezoek mogen ontvangen, dit om levensbedreigende ziekten te vermijden. Ook zijn de meeste honden die pas bevallen zijn niet zo gek op vreemd bezoek.