Designerrassen zijn kruisingen van bepaalde hondenrassen uit winstbejag.
Designerrassen of designerhonden zijn hondenrassen die alleen gekruist worden voor het uiterlijk.
Honden fokken voor het uiterlijk, zonder een meerwaarde voor het ras wat betreft een betere bouw of gezondheid is alleen uit winstbejag, big business en kassa, kassa.
Designerrassen worden steeds meer en meer populairder. Kijk maar naar al de media-aandacht die deze honden de laatste tijd krijgen. Spijtig genoeg weten de kopers niets over de gezondheid of gedragsproblemen bij deze honden op latere leeftijd.
Designerhonden bestaan al vele tientallen jaren en komen voor onder de namen Labradoodle (labrador x poedel), Puggle of de Maltipoo, Boomer hondjes (Shih-tzu x Maltezer) enz..
Ben je op zoek naar een leuke kruising, ga even naar het dierenasiel. Zeker en vast zitten hier ook mooie kruisingen die in de smaak zullen vallen. In ieder geval zijn daar ook unieke hondjes te vinden aan een lagere prijs dan wat fokkers van een designerhondje vragen.
Vroeger
Vroeger werden hondenrassen gefokt en gekruist voor specifieke taken. Een hondenras ontstaat doordat mensen selectief op kenmerken fokken. Oorspronkelijk werden honden vooral geselecteerd om bepaalde taken uit te voeren zoals het assisteren bij de jacht, de bewaking van huis en erf. Daarbij werd gelet op zowel mentale als fysieke eigenschappen.
Kruisen is een specialiteit
Hondenrassen kruisen is een specialiteit op zich en er komt heel wat studiewerk aan te pas. Verkeerde combinaties kunnen zware gevolgen hebben voor het eindresultaat. Een groot probleem zijn de ongecontroleerde nesten, gelegenheidsfokkers en onverantwoorde fokkers die honden kruisen “zonder” afstammingsgegevens. Deze mensen staan meestal niet stil bij de gevolgen van eventuele inteelt, incest en erfelijke ziekten enz.. Welke gezondheid of gedragsproblemen op latere leeftijd opduiken is onbekend.
Kruisingen zijn gezonder
De beweringen dat kruisingen van verschillende hondenrassen gezonder zijn kloppen niet. Om dit duidelijk te maken illustreren we dit voorbeeld: “Een wiel van een auto past ook niet op een fiets”. Daarbij komt ook nog dat je sommige hondenrassen gewoon niet kan combineren zonder dat er later problemen optreden.
Een slechte fokcombinatie, ook bij designerrassen liggen dikwijls aan de basis van een slechte fok met afwijkingen en ongezonde honden / pups. Bij verkeerde kruisingen kunnen zelfs lichamelijke problemen ontstaan die de gezondheid en mobiliteit van het hondje in de weg staan. Dit komt omdat de genetische achtergrond van de ouders meestal onbekend is. Hierdoor kunnen er zelfs nog meer afwijkingen ontstaan dan bij normaal gefokte rashonden.
Het kruisen van hondenrassen is bij wet verboden. Minister van dierenwelzijn Ben Weyts opent de jacht in Vlaanderen op hondenkwekers die zogenaamde designerhonden verkopen.