Drentse Patrijshond
De Drentse Patrijshond is een vriendelijke hond die dol is op zwemmen. Ze zijn loyaal en rustig, maar ook erg leergierig en intelligent. De Drentse hond wordt beschouwd als een perfecte keuze voor intelligente jagers vanwege hun vriendelijkheid, genegenheid en waakzaamheid. Ze kunnen ook fungeren als geweldige verdedigers en waakhonden wanneer dat nodig is. Dit jachthonden ras heeft een ongelooflijk loyale liefde voor hun gezin en zouden nooit weglopen.
Ze zijn ook geweldig in de buurt van kinderen en andere huisdieren, inclusief katten. Deze honden blaffen niet zonder reden. Ze zijn gevoelig en aanhankelijk. Bovendien hebben deze honden voldoende lichaamsbeweging nodig en zijn geweldige wandelgenoten voor sportieve eigenaars.
Drentse Patrijshond – FCI Rasgroep 7
De Drentse Patrijshond behoort tot de rasgroep van de Staande honden.
Land van herkomst: Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken: Veelzijdige jachthond.
Levensverwachting: 13 jaar
Andere naam voor Drentse Patrijshond is de Drentse Patrijs, De Drent
Uiterlijk Drentse Patrijshond
Schouderhoogte: Tussen de 55 en 63 centimeter.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 30 en 35 kg. – Teven wegen tussen de 25 en 30 kg.
Hoofd
De neusrug is breed. De Drentse Patrijshond heeft een licht gewelfde schedel. Ze hebben duidelijk zichtbare wenkbrauwen. De oren zijn hoog aangezet en worden hangend langs de schedel gedragen. De ogen hebben een ovale vorm.
Lichaam
Drentse Patrijshonden hebben een krachtige bouw. De middelmatig lange rug is recht. De staart reikt bijna tot aan de hakken en is hoog aangezet. Hij wordt hangend gedragen. De borst is ruim en reikt tot de ellebogen. De benen zijn recht met ronde tot ovaalvormige voeten.
Vacht: Halflange, dichte vacht.
Kleuren: Wit met bruine of oranje platen.
Oorsprong en geschiedenis
De provincie Drenth van Nederland wordt beschouwd als het historische thuisland van deze prachtige en behendige dieren. Ook bekend als Nederlandse patrijshonden, is het woord patridge vanuit het Nederlands vertaald als patrijs. Sommige van de eerste gegevens over deze honden dateren uit de 15e eeuw, maar er wordt aangenomen dat ze een veel oudere oorsprong hebben. Het is onzeker wie hun voorouder was; het is alleen zeker dat ze ouder zijn dan de 16e eeuw.
Het ras is ontstaan uit staande honden uit Spanje (Spioenen) en kwam in de 16e eeuw via Frankrijk naar Nederland. In Nederland werden deze honden Patrijshonden genoemd. De hechte leefomstandigheden van fokkers zorgden ervoor dat Patrijshonden nooit rassen kruisten, met behoud van pure bloedlijnen.
Drents zijn verwant aan verschillende andere hondenrassen, waaronder de Epagneul français, Friese Stabijhound, Duitse Langharige Pointer en Kleine Münsterländer. Ze zijn in veel oude schilderijen verschenen vanwege hun populariteit in die tijd.
In de geschiedenis van het Drentse ras staan drie kernwaarden centraal: een jachthond, erfgoedhond en speelkameraadje voor de kinderen. Het is van fundamenteel belang voor het Drent-ras dat hij jaagt op al het hoogwild en watervogels en bezoekers van op de boerderij aankondigt (zonder agressie of angst te tonen) en tevens een uitstekende gezinsgenoot is.
De Drents patrijshond is populair in Nederland, maar weinig bekend elders. Deze honden zijn uitstekende jagers die goed kunnen ruiken, gemakkelijk een prooi kunnen vinden, erop kunnen staan, snel kunnen rennen en zwemmen. Ze kunnen ook werken aan een bloedspoor en gedood wild terugbrengen naar hun eigenaar.
Het ras werd voor het eerst erkend door de Nederlandse Kennel Club in 1943 en vervolgens officieel erkend door een Nederlandse rasvereniging genaamd ‘Vereniging De Drentsche Patrijshond’ in 1948.
Gedrag en karakter
De Drentse Patrijshond is een intelligente en nieuwsgierige hond. Ze zijn gehoorzaam en meegaand van karakter. Naar zijn baas toe is de Drentse Patrijshond aanhankelijk. De meeste zijn dol op zwemmen. Eeuwenlang hebben fokkers gewerkt aan het ontwikkelen van het jachtinstinct bij deze Drentse honden, hierdoor hebben ze bijna geen training nodig. De natuur heeft al alle nodige vaardigheden bijgebracht. Deze honden worden beschouwd als een ideale keuze voor jagers. Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk naar mensen toe, maar ook geweldige waakhonden en verdedigers indien nodig. Bovendien blaffen ze niet zonder reden en zullen ze alleen bij een probleem van zich laten horen. Deze jachtrassen zijn geweldig in de buurt van kinderen en kleine huisdieren, inclusief katten. Ze hebben een ongelooflijke loyaliteit aan hun eigenaren en een liefde voor hun huis; ze zouden nooit weglopen.
Sociaal
Deze honden gaan uitstekend om met kinderen. Eenmaal goed gesocialiseerd, gaat dit ras ook zeer goed om met andere honden en huisdieren.
Omgang en beweging
Drentse Patrijshonden zijn intelligente jachthonden die regelmatig moeten bewegen en gestimuleerd moeten worden, ongeacht het weer. Er zijn bij dit ras veel mogelijkheden van beweging. Zo vinden ze het leuk om te zwemmen, onaangelijnd te wandelen, naast de fiets te lopen, apporteren of balspelletjes. Ze kunnen ook deelnemen aan canicross, of andere geschikte sporten. Het zijn geweldige behendigheidshonden of deelnemers aan elke andere atletische activiteit waarbij zowel hun lichaam als hun geest betrokken zijn. Daardoor zijn Drents niet geschikt voor een zittend leven.
Opvoeding
Deze honden moeten met een consequente en zachte hand opgevoed worden. Ze zijn intelligent en werken graag voor hun baas. Zolang de hond plezier heeft in wat hij doet, leert hij snel.
Gezondheid
De Drentse Patrijshond is een over het algemeen gezond ras. Genetisch gezien heeft de Drent maar een paar erfelijke ziekten om te kennen en te monitoren om de incidentie laag te houden. Het Drentse hondenras heeft enkele genetische ziekten die kunnen worden geërfd. Deze omvatten epilepsie, hypoplastische heupen en PRA of progressieve retinale atrofie. Deze problemen kunnen echter worden verminderd door uitgebreide tests onder ouderdieren. Fokkers die om hun puppy’s geven, fokken alleen met geteste ouders. De Universiteit Gent onderzoekt een test voor epilepsie. Helaas bestaat er momenteel geen testmethode.
Verzorging
Deze honden zijn pretentieloos en hebben geen speciale zorg nodig. Indien nodig worden standaard oorreinigings- en nagelknipprocedures uitgevoerd. De vacht van de Drentse Patrijshond wordt eenmaal per week uitgekamd met een harde borstel, vaker tijdens het verharen. Het is niet nodig om het dier vaak te wassen , de vacht is perfect zelfreinigend. Het moeilijkste onderdeel van het onderhoud voor de Drenthe zijn hun oren. Dit komt omdat hun oren de neiging hebben erg lang te worden en er slordig uit te zien. Het controleren van oren en nagels moet wekelijks worden gedaan.
Puppy info
Voor het kopen van een Drentse Patrijshond puppy dient u contact op te nemen met de rasvereniging in Nederland. Koop altijd een stamboompup als je er een zoekt. Zoeken naar fokkers op tweedehands websites geeft je geen garanties over de afstamming van een puppy.