...

Een hond is een wolf in een schapenvacht

honden bijten
4.5
(2)

Een hond is een wolf in een schapenvacht!

We vergeten wel eens dat een hond kan bijten. Honden zijn van nature roofdieren. Die lange hoektanden zitten daar niet voor niets, die zijn van oorsprong bedoeld om een prooi uit elkaar te trekken. Daarnaast zijn honden ook fantastische huisdieren maar we hebben zóveel rassen gefokt die mijlenver afstaan van hoe het ooit bedoeld was, dat we dat roofdier-aspect gewoon zijn vergeten. Of er liever niet aan willen denken.

Bijtincidenten met honden gebeuren dagelijks. Dikwijls is dit ook de fout van de eigenaar die denkt dat hun hond geen vlieg kwaad doet. Toch moet je als eigenaar er steeds van uitgaan dat honden, (hoe lief en schattig ze er ook uitzien), ook kunnen bijten. Eigenaren moeten de lichaamstaal van honden beter leren begrijpen. De signalen van angst en agressie leren herkennen. Blaffen, keffen, wegduiken, adem inhouden, verstarren, onderdrukt grommen, fixeren zijn allemaal signalen die kunnen duiden op spanningen bij de hond. De meeste honden bijten uit angst en verdediging. De honden gedragen zich overeenkomstig hun karakter en instinct, dat kun je ze niet kwalijk nemen. MAAR DE EIGENAAR MOET DIT HERKENNEN EN VOORKOMEN!

Bijtincidenten tijdens het wandelen.

Honden horen aangelijnd te zijn tijdens het wandelen. Dikwijls geven hondenliefhebbers hun hond de vrijheid tijdens het wandelen. Ook dit is niet zonder gevaar. De hond kan zich aangetrokken voelen naar andere wandelaars met een hond die geen andere honden in hun nabije omgeving verdragen. Op die manier creëer je zelf een conflictsituatie die je perfect had kunnen voorkomen. Vergeet niet dat er ook mensen bestaan die bang zijn van honden. Laat je hond nooit te ver uit je buurt lopen. Honden die bijna uit het zicht zijn, gedragen zich meestal anders.

Bijtincidenten in de wachtkamer van de dierenarts.

Het is altijd drama in de wachtkamer. Honden die aan de manden van katten en andere dieren mogen ruiken en het baasje maar roepen: hij doet niets hoor. Nee, maar van de geur alleen al krijgen sommige dieren stress. Ze zijn al gespannen en als er zo’n kwijlende en snuivende hond aan het mandje staat, wordt je er echt niet blij van. In steeds meer praktijken zie je van die palen staan waar de mandjes veilig op geplaatst kunnen worden, maar misschien vind je het als katten, konijnen of ander baasje ook wel fijn om het dier op schoot gerust te stellen. Gewoon bij je houden, kort aan de riem dat voorkomt een hoop stress. Als je met je hond bij de dierenarts komt, niet het terrein van de hond, hoort hij gewoon aangelijnd te zijn.

Ook in hondenclubs gebeuren er regelmatig bijtincidenten.

Laat je niet van de wijs brengen door fokkers, trainers of zelfverklaarde hondeninstructeurs die je vertellen dat hun hond nooit zal bijten. Dat is goed mogelijk…, maar hou gewoon afstand tussen uw hond en een andere vreemde hond, je weet nooit hoe andere (vreemde) honden uit de hoek komen. Ja maar… je moet een hond in contact brengen met andere honden om te socialiseren hoor je dan zeggen. Socialisatie is heel iets anders dan je hond door andere honden te laten besnuffelen of andersom. Jij geeft toch ook niet iedereen een welkomskus als je ergens binnen komt?

Tot slot, hou steeds in je achterhoofd dat alle brave honden kunnen bijten, net zoals alle lieve mensen een moord kunnen plegen.

zaza

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!