...

Engelse Setter

Engelse Setter Depositphotos_46912983_S
4.9
(205)

Engelse Setter

De Engelse Setter is erg slim, vriendelijk en evenwichtig. Ze zijn uitstekend met kinderen en kleinere huisdieren. Ze weten altijd wanneer hun baasje zin heeft om te spelen en zullen met hen communiceren. Ze zullen ook de grappen van hun baasje verdragen, zelfs als ze niet in de stemming zijn. Engelse setters hebben jarenlang in stedelijke omgevingen gewoond. De Engelse Setter is een middelgroot hondenras met een uniek uiterlijk en temperament. Hoewel het de beste eigenschappen heeft van zijn voorouderlijke rassen (16e-eeuwse Spaniëls die in Groot-Brittannië wonen) heeft het een heel ander karakter. Onder de opzichtige vacht bevindt zich een goed uitgebalanceerde jager.

Engelse Setter – FCI Rasgroep 7

De Engelse Setter behoort tot de rasgroep van de Staande honden.
Land van herkomst: Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond, met name op vederwild.
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar
Temperament: Aanhankelijk, Energiek, Ondeugend en Intelligent

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 65 en 68 cm. – Teven tussen de 61 en 65 cm.

Hoofd
Engelse Setters hebben een lang hoofd met een duidelijke stop. De achterhoofdsknobbel is duidelijk zichtbaar. De vierkante voorsnuit is ongeveer even lang als de schedel. De oren zijn laag aangezet en worden in een vouw hangend gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is middelmatig lang. De rug is kort en recht. De staart is recht, en wordt op eenzelfde lijn gedragen als de rug of net eronder. De borst van de Engelse Setter is breed. De benen zijn recht. De tenen zijn goed gesloten en hebben dikke voetzolen.

Vacht: Lange, zijdeachtige vacht.
Kleuren: Wit met zwarte stippen, wit met oranje stippen, wit met tankleurige stippen en wit met leverkleurige stippen.

Engelse Setter Depositphotos_9347038_S

Geschiedenis

Edward Laverack wordt gecrediteerd met het creëren van de Engelse Setter; hij werd gedreven door zijn verlangen om een ​​huisdier te creëren met uiterlijke schoonheid en innerlijke elegantie. Veel eigenaren van deze spaniel-afstammelingen waren echter geïnteresseerd in het werkvermogen van hun huisdieren en niets meer. In de loop van 35 jaar slaagde Laverack erin een nieuw hondenras te kweken dat vandaag de dag nog steeds bekend is.

Gedrag en karakter

Honden van dit ras zijn intelligent, zachtaardig, vriendelijk en aanhankelijk. Ze hechten zich sterk aan hun gezin. Engelse Setters hebben een eigen wil en kunnen dan ook erg eigenzinnig zijn. Het best komen ze tot hun recht in een rustige omgeving. Setters blaffen erg weinig. Het ras Engelse Setter staat bekend om zijn uitzonderlijke veerkracht, moed en snelheid. Dit hondenras is zeer gepassioneerd door favoriete activiteiten, spelletjes of jagen; ze worden beschreven als ‘volledig ondergedompeld’ in deze activiteiten. Bovendien beschrijft de rasstandaard het karakter van de setter als ‘van nature een heer’.

Sociaal

Van nature zijn ze erg sociaal. Met andere honden kunnen ze het dan ook uitstekend vinden. Met kinderen hebben ze veel geduld en zijn ze erg meegaand. Let erop dat uw kinderen geen misbruik maken van de goedmoedigheid van de hond. Bezoek wordt aangekondigd, maar tevens vriendelijk begroet. Ze weten altijd wanneer hun baasje zin heeft om te spelen en zullen met hen communiceren. Ze zullen ook de grappen van hun baasje verdragen, zelfs als ze niet in de stemming zijn. Engelse setters hebben jarenlang in stedelijke omgevingen gewoond. Vanwege hun geschiedenis als jachthond zijn ze kalm in de buurt van andere dieren en mensen die ze niet kennen. We moeten echter niet vergeten dat honden – net als mensen – zich onvoorspelbaar kunnen gedragen. Daarom is het nooit gepast om een ​​huisdier zonder riem mee naar buiten te nemen; zelfs als het huisdier goed is opgeleid.

Engelse Setter Depositphotos_96652242_S

Omgang en beweging

De Engelse Setter heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te zijn. Maak geregeld lange wandelingen met de Engelse Setter. Als de hond volgroeid is kunt u hem naast de fiets leren lopen. De hond is niet erfvast. Dit betekent dat u uw tuin goed moet omheinen, anders gaat hij er van door.

Opvoeding

Engelse setters zijn wijze, vriendelijke en loyale metgezellen. Ze zijn erg gevoelig en nemen berispingen zeer serieus, dus het is het beste om ze te leren met positieve bekrachtiging in plaats van met straf. Hun scherpe neuzen en prooidrift kunnen ervoor zorgen dat ze hun instinct volgen, maar hierdoor kunnen ze in de problemen komen, dus het is belangrijk om vroeg te beginnen met trainen en consequent te zijn. Als puppy’s zijn ze bijzonder nieuwsgierig naar alles, dus vergeet niet om waardevolle of gevaarlijke voorwerpen buiten bereik te houden. Een Engelse setter is een geweldige metgezel wanneer hij de aandacht, training en oefening krijgt die hij nodig heeft, en is gemakkelijk thuis te beheren. Beloon de hond voor goed gedrag.

Verzorging

Om een ​​mooie, lange, zijdeachtige vacht te behouden, moeten Engelse Setters minstens één keer per week worden geborsteld met een zachte borstel. Een metalen hondenkam met lange tanden kan ook handig zijn om voorzichtig te werken in gebieden waar klitten kunnen ontstaan. Klitten en matten zijn oncomfortabel voor uw hond en kunnen huidproblemen veroorzaken. Door het gezicht, voeten en andere gebieden regelmatig te trimmen, blijft de Engelse setter er netjes uitzien. Nagels moeten eenmaal per maand worden geknipt en een bad om de vier tot zes weken houdt het haar en de huid van de Engelse Setter schoon en gezond. Het regelmatig controleren van hun oren is belangrijk omdat oormijten huisdieren gemakkelijk kunnen besmetten met aandoeningen.

Als u van plan bent om met uw huisdier deel te nemen aan tentoonstellingen, is het noodzakelijk om professionele verzorging uit te voeren.

Engelse Setter Depositphotos_2323309_S

Gezondheid

Engelse Setters zijn over het algemeen gezonde honden en kunnen tussen de 12 en 15 jaar oud worden. Ze hebben zelden gezondheidsproblemen, maar sommigen kunnen genetische ziekten krijgen. Deze honden kunnen oog- of allergieproblemen krijgen. Honden met hangende oren kunnen snel oormijt krijgen, wat een middenoorontsteking kan veroorzaken. Verantwoorde fokkers screenen hun fokdieren op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie en doofheid. Het ras kan een opgeblazen gevoel krijgen, een plotselinge levensbedreigende maagaandoening. Eigenaren moeten weten waar ze op moeten letten en wat ze moeten doen.

Kan een Engelse Setter alleen blijven ?

Het antwoord is nee. Ze hebben moeite met eenzaamheid. Om deze reden, als u weet dat u lang weg zult zijn, moet u uw huisdier een vriend geven.

Puppy info

Aangezien hun botten en gewrichten pas op tweejarige leeftijd volwassen worden, is het het beste om zeer inspannende of inspannende activiteiten met puppy’s en jonge honden te vermijden. Hoewel het krachtige buitensporters zijn, hebben Engelse setters de neiging om zich na een dagelijkse wandeling of wandeling in het huis te nestelen als rustige metgezellen.

Engelse Setter-puppy’s moeten 3 keer per dag kleine hoeveelheden worden gevoerd. Als de hond eenmaal een jaar oud is, kun je het beste twee keer per dag hondenvoer van goede kwaliteit voeren. Houd er rekening mee dat Britse setters vatbaar zijn voor te veel eten en zwaarlijvig worden, dus u moet het dieet van uw hond gedurende zijn hele leven in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hij op een gezond gewicht blijft.

Koop steeds een puppy bij een fokker die het hondenras door en door kent. Koop een puppy met stamboom, zo ben je zeker van de afkomst en kom je niet voor verrassingen te staan.

Engelse Setter Depositphotos_248180148_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 205

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!