Epagneul Breton – FCI Rasgroep 7
De Epagneul Breton is een slimme energieke hond die veel beweging nodig heeft. Het is speciaal gefokt om te jagen en is geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar een veelzijdige jachtpartner, sportpartner of trouw huisdier om mee te leven in de vrije natuur. De Bretagne houdt van lange stevige wandelingen en trektochten, maar ook van rennen naast hun baasje aan de lijn. Ze genieten ook van vele andere activiteiten die zowel hun lichaam als hun geest uitdagen.
De Bretonse Spaniël zal zeker met kinderen overweg kunnen. Slimme honden spelen voorzichtig met peuters en kunnen hun capriolen verdragen. Met andere dieren in huis ontwikkelen zijn de relaties meestal normaal. Problemen kunnen alleen met vogels zijn, maar dit is zeldzaam.
Epagneul Breton – FCI Rasgroep 7
De Epagneul Breton behoort tot de rasgroep van de Staande honden.
Land van herkomst: Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Veelzijdige jachthond, met name op vederwild.
Andere namen: Epagneul Breton of Bretoense Spaniël
Uiterlijk
Schouderhoogte: Reuen tussen de 48 en 50 cm. – Teven tussen de 47 en 49 cm.
Gewicht: Ongeveer 15 kilo.
Hoofd
Het hoofd van de Epagneul Breton is enigszins rond. De stop is duidelijk zichtbaar. De neusrug is recht of licht gewelfd. De oren zijn kort en afgerond. Ze worden hangend gedragen.
Lichaam
Het lichaam is compact gebouwd. De rug is kort. De lendenen zijn breed en krachtig. De hond kan staartloos worden geboren. De borst reikt tot aan de ellebogen. De benen zijn recht met goed gesloten tenen.
Vacht: Vlakke of licht golvende vacht.
Kleuren: Wit en kastanjebruin, wit en oranje of driekleurig.
Afkomst
De Epagneul Breton, ook wel Bretonse Spaniël genoemd, verscheen in de 19e eeuw in Frankrijk. Zijn lookalike is echter te zien in 16e-eeuwse schilderijen, wat betekent dat zijn voorouders de Engelse Setter en kleine Spaniëls zijn.
De hoge prestaties en onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van de Bretonse hond maakten hem tot een populaire keuze voor jagers. De hond is echter speciaal gefokt voor de jacht op klein wild en vogels.
Gedrag en karakter
De Epagneul Breton beschouwt zichzelf en zijn baasje als een team. Hierdoor volgt hij zijn baasje op de voet waar ze ook gaan en is hij altijd in de buurt te zien. Deze genegenheid voor zijn baasje heeft grote invloed op Bretons temperament en werkwijze.
De Epagneul Breton heeft veel aandacht en liefde nodig. Ze zijn het liefst in de buurt van hun familie en houden er niet van om lange tijd alleen te zijn. Hun temperament verandert echter als ze te lang alleen worden gehouden – ze zullen ongemakkelijk en depressief worden. Epagneul Bretons zijn intelligent, levendig en aanhankelijk. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en zijn gevoelig voor stemmingen in huis. Het reukvermogen is zeer goed. Het uithoudingsvermogen is groot. Deze honden blaffen doorgaans weinig.
Sociaal
Ze kunnen het erg goed vinden met kinderen. Met soortgenoten gaan ze ook goed om. Als de hond goed gesocialiseerd is, hoeft u geen problemen met katten en andere huisdieren te verwachten. Bezoek wordt vriendelijk begroet.
Omgang
De Epagneul Breton is een jachthond die populair is bij sporters aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Ze zijn klein in vergelijking met setters, maar langer dan spanielhonden. Hun vacht bestaat uit oranje en witte kleuren, of roodbruin, en kan worden gemengd met lever. De Epagneul Breton vereist veel beweging; ze zijn onvermoeibaar tijdens het reizen en enthousiast als ze thuis zijn. Ze sporten het liefst met hun favoriete mensen. De Bretagne-hond is ideaal voor jagers, omdat ze robuust en krachtig zijn. Ze zijn ook schoon, soepel en snel. Epagneul Breton-honden zijn ook veelzijdige en enthousiaste jagers die kunnen worden gekanaliseerd in andere hondensporten. Ze zijn trainbaar voor gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, dokduiken, zwemmen en meer.
Beweging
De Epagneul Breton is slim, gelukkig en bereid om te werken. Ze hebben veel energie en zijn veelzijdig, waardoor ze uitstekende jachthonden zijn. Door hun trainbaarheid kunnen ze schitteren in hondensporten zoals veldproeven, gehoorzaamheid en behendigheid. Ze kunnen ook deelnemen aan flyball. Schattige honden van dit ras hebben geduldige training nodig. Zoals bij alle rassen, profiteren deze honden van vroege socialisatie- en puppytrainingslessen. Driemaal daags een blokje om is voor deze jachthonden te weinig. Maak lange wandelingen met deze hond. Geef de hond de kans om onaangelijnd te spelen en te ravotten, zodat hij zijn energie kwijt kan raken.
Opvoeding
Deze honden zijn niet moeilijk op te voeden. De eigenaar moet wel zeer consequent zijn. Anders gaat de hond doen waar hij zelf zin in heeft. Ze zijn intelligent en leren graag.
Puppy training
Het ras Epagneul Breton staat bekend om hun gehoorzaamheid. Puppytraining begint als ze twee maanden oud zijn. Een volwaardige training begint echter pas als ze ouder zijn. Fokkers spelen op een leuke manier met hun puppy’s terwijl ze trainen. Het wordt aanbevolen om een professionele trainer in te huren om met de hond te communiceren in plaats van met de eigenaar. De Spaniël is een geweldige leerling en verantwoordelijke student. Echte training begint echter pas na 7-8 maanden, omdat het veel ervaring vereist om met dieren te communiceren.
Verzorging Epagneul Breton
De platte of golvende vacht van Bretagne is meestal kort en vereist minimale verzorging. Veel tijd is er niet nodig om zijn vacht te borstelen met een zachte borstel of hondenhandschoen en een snelle borstel zou hem er op zijn best uit moeten laten zien. Voor de showring komt er wat licht trimwerk aan te pas. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd, indien nodig worden schoongemaakt en maandelijks worden bijgesneden als de nagels niet op natuurlijke wijze slijten.
Gezondheid
De Epagneul Breton is een zeer gezond ras met weinig genetische gezondheidsproblemen. Verantwoordelijke fokkers zullen fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogziekte. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om vreemde voorwerpen te verwijderen en ophoping van oorsmeer te voorkomen, en tanden moeten regelmatig worden gepoetst.
Voeding
Bijzondere aandacht wordt besteed aan de voeding van het huisdier. Net als spaniëls hebben deze gedrongen honden de neiging om te zwaar te zijn, dus het is belangrijk om hun dieet en portiegroottes onder controle te houden. De voeding van de hond moet geschikt zijn voor hun leeftijd. Dit betekent dat puppy’s puppyvoer moeten krijgen, volwassenen volwassen voer en oudere honden seniorenvoer. Er moet extra aandacht worden besteed aan de calorie-inname en het gewicht van een hond, aangezien sommige rassen waarschijnlijk te zwaar worden. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in het dieet met een dierenarts te bespreken. Bovendien kunnen honden baat hebben bij door mensen gemaakte lekkernijen, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Het is ook belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen veilig voor honden zijn en welke niet. Neem altijd contact op met de dierenarts van uw hond als u zich zorgen maakt over hun dieet of gewicht. Water dat schoon en fris is, moet altijd beschikbaar zijn.
Wat kost een Epagneul Breton
Een Epagneul Breton kost tussen de 800 en 1500 euro afhankelijk van welke bloedlijn de puppy afkomstig is. Ook zal de prijs afhangen of de puppy een stamboom heeft of niet. Een rashond met stamboom kost altijd meer.