Eurasier
De Eurasier is een middelgrote honden met een dikke, middellange vacht. Ze hebben een kalm, zelfverzekerd en evenwichtig temperament; ze zijn loyaal aan hun hele familie, maar gereserveerd tegenover vreemden. Eurasiers willen dicht bij hun familie leven en zijn niet geschikt om in kennels te worden gehouden. Ze worden geprezen om hun intelligentie, zelfverzekerde aard, liefdevol temperament, gemak van zorg en zelfs humeur.
Eurasier – FCI Rasgroep 5
De Eurasier behoort tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype.
Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond
Uiterlijk
Ze kunnen in vele kleuren voorkomen. De Eurasier-rasstandaard staat elke vachtkleur toe, behalve puur wit, leverkleurig of onregelmatig gemarkeerd wit. Bovendien kunnen Eurasiers donkere gezichtsmaskers hebben, lichte maskers die omgekeerde maskers worden genoemd en tongen in roze, paarse of gevlekte patronen.
Schouderhoogte: Reuen tussen de 52 en 60 cm. – Teven tussen de 48 en 56 cm.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 22 en 30 kg. – Teven wegen tussen de 18 tot 26 kg.
Hoofd
De voorsnuit en schedel van de Eurasier zijn ongeveer evenlang. Ze hebben een duidelijke voorhoofdsgroef. De neusrug is recht. De oren zijn driehoekig en middelgroot. De ogen zijn amandelvormig. Eurasiers hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
Het lichaam van de Eurasier is iets langer dan hoog. De rug is gespierd en recht. De borst reikt tot de ellebogen. De schouders zijn middelmatig lang en liggen schuin. De voeten zijn rond en gesloten, met goed gewelfde tenen.
Vacht: De bovenvacht is stevig en los aanliggend. De ondervacht is middellang en dik.
Kleuren: Rood tot blond, wolfsgrijs en zwart.
Karakter
Eurasiers zijn kalme en vriendelijke honden. Ze zijn intelligent en redelijk gehoorzaam. Het zijn honden die weinig blaffen. De Eurasier is trouw aan zijn eigen mensen en waakt over huis en haard. Als kennelhond zijn ze niet geschikt.
Sociaal
Honden van dit ras gaan goed om met soortgenoten en met kinderen kunnen ze het uitstekend vinden. Socialiseer ze van jongs af aan goed met andere dieren zoals katten. Dan hoeft u later als ze volwassen zijn geen problemen te verwachten.
Omgang en beweging
Eurasiers hebben goede dagelijkse wandelingen en actief spel met andere honden nodig. Naast driemaal daags is het aanbevolen om de hond minimaal een uur lang te laten rennen of spelen. De hond apporteert ook graag. Eenmaal getraind en betrouwbaar kunnen ze het beste niet aan de lijn te lopen. Sommige Eurasiers houden van zwemmen, terwijl anderen de voorkeur geven aan behendigheid of gehoorzaamheid. Sommige fungeren ook als therapiehonden. Terwijl ze in huis rustig zijn, zijn ze buiten actief en energiek.
Opvoeding
Ze zijn over het algemeen niet moeilijk op te voeden. Wees altijd duidelijk en consequent tegen een Eurasier. Hij leert het snelst met een afwisselende training. Ze zijn erg loyaal aan hun familie, bereid om te behagen en goed in training, hoewel ze enige onafhankelijkheid kunnen tonen. Het is een gevoelige hond die geen harde vergelding nodig heeft; in plaats daarvan zorgen tedere genegenheid, liefde en begrip voor de motivatie om te leren. Trainen moet leuk zijn voor de hond, niet repetitief, omdat hij zich snel kan vervelen. De Euraziër is een zeer sociale hond en zou in het gezin moeten worden opgenomen en zijn over het algemeen niet confronterend en verdedigen zichzelf alleen als het absoluut noodzakelijk is.
Verzorging
Om ze schoon en gelukkig te houden, moeten Eurasiers honden één keer per week tot tweewekelijks grondig worden verzorgd/geborsteld en gecontroleerd op bramen, takjes enz of ongedierte; hun ogen, oren schoonmaken en hun kussentjes controleren; zo nodig af en toe hun nagels knippen (vooral hun wolfsklauwen ). Deze mooie honden hebben vrijwel geen lichaamsgeur en hoeven niet vaak te worden schoongemaakt. Typisch, Eurasiers verliezen hun hele ondervacht een of twee keer per jaar gedurende ongeveer 3 weken. Tijdens het afstoten van de ondervacht is dagelijkse verzorging/borstelen vereist om de “wol”-ballen die uit het hele huis worden opgepikt, tot een minimum te beperken. Als Eurasiers honden worden gesteriliseerd of gecastreerd, wordt hun vacht dikker, langer en moeilijker te hanteren.
Voeding
Zoals alle honden mag dit hondenras alleen een dieet van hoge kwaliteit krijgen. Ze kunnen kieskeurige eters zijn en eten geen grote hoeveelheden voedsel. Omgekeerd houden ze van een verscheidenheid aan voedsel, en het veranderen van hun dieet zal hen helpen voorkomen dat ze zich vervelen met één voedsel. Hoewel ze kieskeurig zijn, kunnen ze kennismaken met verschillende voedingsmiddelen. Elke hond heeft zijn of haar persoonlijke voorkeuren. Er moet te allen tijde schoon, vers water beschikbaar zijn.
Gezondheid
Eurasiers werden gefokt om gezond en sterk te zijn. Ze hebben over het algemeen niet veel gezondheidsproblemen omdat de fok-testen streng zijn. De kennelclub voor dit ras vereist gezondheidstests van alle potentiële ouders voorafgaand aan de paring. Ze moedigen ook het testen van nakomelingen aan om zoveel mogelijk gezondheidsinformatie over het ras te verkrijgen. Sommige ziekten die bij dit ras voorkomen, zijn onder meer schildklieraandoeningen, maagtorsie, distichiasis, patellaluxatie en heupdysplasie.
Een puppy kopen
Waar kan je best een puppy kopen ? Het antwoord ligt voor de hand. Een hond is geen voorwerp, dus zeker niet op via een koopjes of tweedehandssite. Koop altijd een puppy bij een betrouwbare fokker. Deze kan je snel vinden via een rassenclub voor honden. Ga ook eens langs bij een dierenasiel in de buurt.