Gedrag en karakter van de hond onder de loep
Ongeveer 12000 jaar geleden zijn mensen begonnen met het domesticeren van de wolven. Er werd op die manier geprobeerd de honden te fokken waar we mee aan het werk konden. Waakhonden, vechthonden, jachthonden, speurhonden en gezelschapshonden zijn zo ontstaan. Onze huidige honden zijn vaak gefokt op maar één of twee van deze eigenschappen goed te kunnen. Zo zijn er waakhonden die niet graag speuren en jachthonden die alleen maar willen jagen en nergens anders aandacht voor hebben. De wolf heeft nog steeds alle eigenschappen die wij graag in de verschillende rassen zien. De grootste erfenis van de wolven die onze honden nog wel hel sterk bezitten, is het roedel gedrag.
Sterke leider
De wolven roedel heeft één sterke leider, die leider zorgt ervoor dat de groep goed kan functioneren. Onze honden hebben dezelfde behoefte aan leiderschap en als alles goed gaat in een gezin, dan is de eigenaar van de hond de roedelleider. Helaas gebeurt het nog wel eens dat dit niet het geval is, de hond gaat dan proberen het leiderschap op zich te nemen en dan komen de problemen. Door te kijken naar het gedrag van de wolf kunnen we dus veel van het gedrag van de hond verklaren, en kunnen veel gedragsproblemen opgelost worden.
Karakter van de hond
Het karakter van de hond is deels genetisch bepaald, maar hoe de hond uiteindelijk reageert is vooral te danken aan de opvoeding die hij kreeg in het prille begin van zijn leven en nog continu krijgt van de eigenaar. Soms zie je die onhebbelijke karakters die bezoekers zonder aanleiding bijten, in huis plassen, bevelen straal negeren, de baas haast omver trekken bij het wandelen – in dit geval is zo’n hond door opvoedingsfouten een dominant lid van de roedel geworden en eist hij zelf gehoorzaamheid van de andere roedelleden (de andere leden van het huisgezin).
Goed opvoeden
Er zijn veel manieren bekend om een hond goed op te voeden. Het ligt natuurlijk ook voor een groot deel aan de manier waarop de hond reageert op bepaalde aspecten van de opvoeding. Ook de manier waarop u beslist met een hond om te gaan speelt een grote rol. Er zijn bepaalde rassen die nog heel dicht bij de wolf staan als het om gedrag en uiterlijk gaat. Met dit soort honden kan men sneller de fout in gaan met de opvoeding. Dit noemen wij dan ook vaak geen beginners honden. Kortom, als u besluit een hond aan te schaffen is het heel belangrijk dat u eerst bij uzelf te rade gaat over wat u van een hond verwacht en wat u de hond kan bieden. Er is veel informatie te verkrijgen over de verschillende hondenrassen en de meeste fokkers kunnen u ook goed informeren over een speciaal ras.
Het is altijd belangrijk om de honden niet te vermenselijken. Een hond is geen mens, maar kan wel deel uitmaken van het gezin. U wilt toch ook graag een vriend in huis?