Een Greyhound adopteren…, dan is “A Grey’s home” de place to be. We nemen je mee achter de schermen van deze vereniging. Wie zijn deze mensen, wat doen ze voor de Greyhound ? Lees ook het verhaal van Isa hoe het allemaal begon.
Ondertussen heeft “A Grey’s Home” een prachtig team dat steeds klaar staat voor U en de Ierse Greyhounden.
Wil je een Greyhound adopteren, hou dan wel rekening dat er meer komt bij kijken dan je zou denken. Volwassen honden ter adoptie vragen in sommige gevallen een andere aanpak dan een puppy. Daarom heb je een vereniging met ervaring nodig die je kan bijstaan in geval van twijfel. Goede raad is goud waard.
De adoptie van een volwassen Greyhound
We willen toch meegeven dat volwassen honden perfect op te voeden zijn. De tijd en het geduld om een nieuwe en volwassen hond op te voeden staat gelijk aan de tijd dat nodig is om een puppy op te voeden. Dus laat je na een week niet ontmoedigen dat de nieuwe hond nog niet zindelijk is. Alles vraagt tijd, liefde en begrip.
Jaarlijks worden in Ierland en Engeland, tienduizenden Greyhounds afgedankt wanneer ze niet meer voldoen voor de renbaan. Slechts een fractie van deze uitgebluste honden komt terecht in rescue shelters, veelal in erbarmelijke staat (verwondingen, verminking, breuken,…) Daar worden de nodige zorgen toegediend en maken ze voor het eerst in hun leven kennis met een zachte hand. Deze mensen steken enorm veel tijd en energie in de honden om ze adoptieklaar te maken.
A Grey’s Home bemiddelt adopties voor de Ierse Greyhounds
Hoe het allemaal begon.
Isa – Bij mij is deze passie 24 jaar geleden begonnen, niet onmiddellijk met de Greyhound, maar met de Windhonden in het algemeen, maar wees gerust ik ga u geen relaas van 20 jaar vertellen, dan kan ik beter een boek schrijven.
Mijn allereerste hond haalde ik uit het asiel, Diablo was een kruising Afghaanse Windhond en Bouvier, een hondje met extreme verlatingsangst maar na verloop van jaren de allerliefste schat. Door haar ben ik verliefd geworden op de Afghaan, een oosters type windhond, met een prachtige lange vacht. Op tentoonstellingen voor windhonden leerde ik over het lot van de Galgos in Spanje. Diablo, was mijn hart en ziel en toen zij in 2002 stierf had ik mezelf voorgenomen om me te verdiepen in de Galgos en er ook zo eentje te adopteren.
Mijn eerste galgo
Ik nam de tijd om te zoeken naar een geschikte hond voor mijn levensstijl, in 2005 kwam mijn eerste galgo aan. Lotje was zwaar getraumatiseerd en was bang van mensen, met mijn Afghaan deed ze het wonderwel goed en hij lag op dag 1 al onder de plak, vrouwen hé. Naar mij toe was ze een ramp, de eerste 3 maand lag ze in een hoekje te schudden en te beven, ik mocht niet in haar buurt komen.
Ik had gedacht dat ik dit wel allemaal zou aankunnen, aangezien ik met Diablo ook enorm afgezien had, maar nee ik moest bekennen dat ik echt niet wist waar ik aan begonnen was. Door de vereniging toen werd ik ook niet bijgestaan en een beetje aan mijn lot overgelaten, dus zat ik met mijn handen in mijn haar. Via internet (FB bestond nog niet) kwam ik in een chatgroep terecht bij mensen die met toch wat kon helpen met Lotjes extreme angst. Dit was onmiddellijk ook de aanleiding om vrijwilliger te worden bij een organisatie voor Spaanse windhonden. Sinds 2008 plaats ik uitsluitend Greyhounds en sinds 2012 is dit onder A Grey’s Home
Nog een hond erbij
Er werd na een tijdje geopperd dat ik er misschien nog een hond moest bijnemen (mijn afghaan was liever lui dan moe en deed niet veel om haar zelfvertrouwen te boosten) en werd er mij een foto getoond van een hondje die een thuis zocht. Op het eerste zicht was er niet echt een klik, ik vond niet dat ze mooi was en ze sprak me echt niet aan. Mijn vriendin, waar Ziggy in opvang zat nodigde mij uit om eens te gaan wandelen en zo maakte ik kennis met de Greyhound, ons Ziggy was een spring in’t veld, een beetje zotjes maar een heel lieve meid. Ze heeft mij geleerd dat uiterlijk geen rol speelt en dat het karakter van een hond de voorrang moet krijgen.
Geen mooie hond
Nu eerlijk gezegd, ik was de enige die haar geen mooie hond vond, mja ik had het niet echt voor witte honden (momenteel heb ik 4 witte lopen ;-)), maar hoe langer ons Ziggy bij ons was, hoe liever ik ze ging zien en ook haar uiterlijk. Dankzij Ziggy (greyhound) kon ik de vergelijking maken met Lotje (galgo) en op het vlak van hun temperament.
De Greyhounds worden gekweekt om op korte afstanden te lopen op de renbaan en de Galgos voor de lange jacht, hun activiteitsniveau ligt dan ook op een totaal andere golflengte. Niettegenstaande de Grey altijd zal klaar staan om mee te gaan wandelen, vinden ze het ook niet zo erg als er eens een dagje zal worden overgeslagen. De Galgos daarentegen hebben hun dagelijkse wandelingen nodig en hebben een groter uithoudingsvermogen. Greyhounds worden niet voor niets, sofasurfers genoemd.
Ondertussen ben ik zoveel jaar verder en heb al tal van honden gehad, zowel mijn eigen honden ( 13, die spijtig genoeg overleden zijn en mijn huidige roedel van 7) als opvangers (ben de tel kwijt). Ik heb ervaring, maar ben zeker niet alwetend en leer ook nog regelmatig iets bij over deze prachtige honden
De meeste mensen hebben zo een vertekend beeld over wat het ras inhoud en denken allemaal dat die honden enorm veel beweging nodig hebben, maar niets is minder waar … Greyhounds slijten het begin van hun leven in kennels en zitten ongeveer 23 u per dag opgesloten en komen dan een uurtje buiten om te trainen. Mocht je bij mij of iemand anders die een bende Greys zitten hebben binnenkomen, dan zal je de eerste 5 minuten bedolven worden onder de aandacht, maar daarna gaan ze weer allemaal lekker in hun mand/zetel met de poten in de lucht liggen.
De adoptie van een Greyhound
De meeste Grey’s die wij binnen krijgen zitten tussen de leeftijd van 18maand tot een jaar of 4-5. Al naar gelang hoe hun rencarierre geweest is. Als ze rechtstreeks uit de kennels komen kennen deze honden niets en moeten ze echt alles aanleren. Wat mij nog steeds verbaasd is dat de Grey zo een groot aanpassingsvermogen heeft en meestal verloopt de aanpassing zonder slag of stoot. De eerste paar weken zuigen ze alle nieuwe indrukken op als een spons (TV, wandelen op straat, stofzuiger, een snoepje krijgen, aandacht krijgen, iets uit de hand nemen, enz …) maar al heel snel hebben ze door wat voor een luxe leventje ze gaan leiden en pas op, een grey zal je verleiden met zijn/haar grote ogen.
De meeste mensen beginnen met 1 Grey, maar al snel komt er een tweede bij, dus bij deze bent u gewaarschuwd.
Het doel van de vereniging
Het doel van onze vereniging is de juiste Grey bij de juiste mensen te plaatsen zodat beide partijen gelukkig worden. We staan niet alleen klaar voor u, voor en tijdens de adoptie, maar ook na de adoptie blijven wij beschikbaar om u bij te staan met raad en daad.
Onze adoptieprocedure bestaat als volgt:
stap 1 : contact met een mogelijke adoptant
stap 2 : invullen adoptie-aanvraag
stap 3 : Telefonisch onderhoud
stap 4: huisbezoek (al dan niet met de mogelijks gekozen hond indien deze in opvang verblijft)
stap 5 : indien er geen hond in opvang was, gaan we op zoek naar de juiste hond voor deze bepaalde situatie
stap 6 : adoptie
Meer info – http://agreyshome.com
Hoe kan u helpen?
- Door adoptie van een Greyhound
- Uw huis open te stellen als opvangezin
- Aanwezigheid of sponsoring van onze wandelingen
- Door lid te worden van deze vereniging
- Dekbedden in te zamelen
- Een donatie te storten