Honden en warmte, wat te doen bij warm weer
Honden en warmte, herken en voorkom oververhitting bij honden, met praktische tips!
Warm weer is voor ons mensen erg fijn, een drankje op het terras, zwemmen bij het strand of lekker in de tuin bezig. Wij zweten de warmte er wel uit. Voor een hond is warmte een heel ander verhaal. Een hond heeft geen zweetklieren zoals wij. Hierdoor kan een hond in warm weer snel warm worden, met oververhitting als gevolg.
Waarom is oververhitting gevaarlijk voor een hond
Een hond te lang in een warme ruimte (of buiten in de zon) is gevaarlijk, doordat een hond niet kan zweten. Overtollige hitte raakte de hond kwijt, door te hijgen en via de voetzolen. Daarnaast werkt de vacht ook isolerend, waardoor de hond warmte vast houdt. Wanneer de hond het te warm krijgt, wordt het bloed stroperig. De hersenen krijgen hierdoor niet genoeg zuurstof met de dood als gevolg.
Hoe kan ik oververhitting voorkomen bij mijn hond
U kunt een warme hond, die oververhit raakt, voorkomen door de voortekenen van oververhitting waar te nemen en op tijd in te grijpen.
– Hijgen van de hond, of zelfs braken van de warmte
– Honden worden slomer en lippen en oren voelen warm aan
– De slijmvliezen van de hond zijn bleek
– De hond heeft weinig tot geen honger
– Lichaamstemperatuur van de hond is hoger dan 39 graden
Met een beetje goede zorg, is een warme hond, die oververhit raakt te voorkomen. Een hond heeft altijd vers en voldoende drinkwater nodig. Naast water voor de hond, is schaduw van essentieel belang om warmte bij de hond tegen te gaan, of te verminderen. Ga niet op het heetste moment van de dag met de hond wandelen, ga niet met de hond naast de fiets lopen. Voor sommige hondenrassen, waaronder de engelse bulldog, is het beter om de hond op een warme dag alleen maar naar buiten te sturen om te plassen en te poepen.
Daarnaast is het niet verstandig om met de hond te gaan autorijden. Mocht u dit wel gaan doen, houd dit dan zo kort mogelijk. Zorg voor vers drinkwater in de auto en ventilatie (frisse lucht) is van groot belang. Laat de hond NIET alleen achter in de auto. Ook een boot, tent of schuurtje kan snel erg warm worden. Laat de hond hier NIET alleen.
Mijn hond is toch oververhit, en nu…
Bij een warme hond, die toch oververhit geraakt is, is het belangrijk dat de hond zo snel mogelijk, maar op een veilige en goede manier, zijn normale lichaamstemperatuur bereikt. Het is belangrijk dat u de hond niet te snel laat afkoelen, dit kan tot een hartstilstand lijden. Zet de hond dus niet ineens in een koud bad.
Haal de hond uit de zon en breng het dier naar een koele plek. Gebruik een natte doordrenkte handdoek en leg op de hond (Niet over de rug, maar wel op NIET behaarde plekken). Zorg dat de handdoek voldoende gekoeld is en nat blijft. Ook nu is het belangrijk dat de hond kan drinken en vers water tot zijn beschikking heeft.
Lijkt de situatie echt uit de hand te lopen, voer dan bovenstaande handelingen uit en raadpleeg z.s.m. een dierenarts.