Honden ervaren gevoelens net als mensen. Liefde, vriendschap en haat mag je aan het lijstje toevoegen
Alle honden hebben een eigen persoonlijkheid, karakter en uitstraling. Intelligent zijn ze allemaal, elk op hun eigen manier. Daarnaast ervaren honden dezelfde gevoelens als mensen.
Je kan honden indelen volgens bepaalde eigenschappen zoals lichaamsbouw en karakter. Door rekening te houden met bepaalde karaktereigenschappen en lichaamsbouw tijdens het kruisen hebben bijna alle hondenrassen een ander karakter en andere lichaamsbouw volgens het werk waarvoor ze vroeger gefokt werden. Hierdoor zijn ze ook anders in omgang.
Domme honden bestaan niet. Elk ras is intelligent op zich. Een Border collie is bijvoorbeeld intelligenter om schapen te drijven dan een gezelschapshond. Daar tegenover zijn gezelschapshonden dan wel intelligenter om via hun lichaamstaal mensen te verleiden. Zo heeft ieder hondenras zijn specifieke vaardigheid en intelligentie binnen zijn werkgebied.
Wat elke hondenliefhebber reeds wist uit ervaring, zijn Professor Gregory Berns en zijn collega’s van de Emory University onlangs door middel van onderzoek tot de conclusie gekomen dat honden ook positieve gevoelens zoals liefde, intimiteit en aanraking ervaren. Ze ontdekten tussen de hersenstam en de cortex een gelijkaardige hersenactiviteit bij honden als bij mensen. Daaruit kan je besluiten dat honden dezelfde gevoelens hebben als mensen.
Vriendschap, jaloezie en haat
Honden denken dus op de zelfde manier als mensen. “Hierdoor kan je onrechtstreeks vriendschap, jaloezie en haat aan het lijstje toevoegen” zegt Johan Herman van het hondenmagazine, De Nieuwe Hond. De onderzoeker erkent dat dit onderzoek niet het ultieme bewijs levert dat honden emoties vertonen, maar toch dat er zichtbare aanwijzingen zijn dat honden hetzelfde reageren als mensen.
Mensen bewust maken dat het vandaag anders moet
“We moeten mensen bewust maken dat het vandaag anders moet. Honden zijn sociale dieren met waarschijnlijk dezelfde gevoelens als mensen. Uit mijn ervaring met honden merk ik regelmatig dat er een emotionele band blijft bestaan tussen het moederdier en het nageslacht, wel te verstaan dat ze in contact blijven staan met elkaar binnen dezelfde leefgemeenschap. We moeten af van het idee dat dieren gevoelloos zijn voor invloeden binnen hun leefgemeenschap. Dit betekent dat we honden niet langer als bezit, maar als een gezinslid moeten behandelen,” zegt Johan Herman.
“We moeten anders denken en anders omgaan met honden. Ook het onderwijs moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en de lespakketten aanpassen, te beginnen in het lager onderwijs”
Aangepaste wetgeving
In het Belgisch recht wordt een dier nog steeds als een goed beschouwd, ondanks het levend karakter en de gevoeligheid van deze wezens. In België heeft de Waalse regering (onder bevoegd minister Carlo Di Antonio – CDH ) een voorontwerp van decreet goedgekeurd dat dieren in het burgerlijk wetboek het statuut van levende wezens met gevoelens verleent. De Raad van State moet zich nu uitspreken over de bevoegdheid van het Waalse Gewest om het burgerlijk wetboek aan te passen.
Brussel volgt nu ook dezelfde redenering. Een wetsontwerp van staatssecretaris voor dierenwelzijn Bianca Debaets voegt in de wet een zin toe: “Een dier is een levend wezen met gevoeligheid dat bijzondere bescherming geniet”. Ook in Frankrijk beschikken honden en andere dieren al sinds 2015 over het statuut van levende wezens met gevoelens.