Honden met overgewicht leven minder lang!
Doe er wat aan voor het te laat is !
Net als veel mensen hebben ook steeds meer honden last van overgewicht. En nu zitten honden misschien niet met een negatief zelfbeeld als gevolg van de extra kilo’s of voelen ze de noodzaak er weer slank uit te zien vanwege het komende bikini seizoen. Maar ook voor honden zijn die extra kilo’s niet heel gezond. Voor een hond staat één kilo overgewicht al gelijk aan zeven kilo bij de mens. Mocht je het idee hebben dat je hond wat te zwaar is, doe er dan wat aan en zorg dat deze weer op gezond gewicht komt.
Wanneer is er bij je hond sprake van overgewicht?
Bij een hond is er sprake van overgewicht als deze twintig procent boven zijn ideale gewicht zit. Je kan heel goed aan een hond voelen of deze enigszins op het juiste gewicht zit. Als er geen vetlaag over de ribben zit en je de ribben makkelijk kunt voelen en zelfs kunt zien, is er sprake van ondergewicht. De ribben van een hond moeten makkelijk te voelen zijn, met hier overheen een dun vetlaagje. Zijn de ribben heel lastig te voelen omdat er een dikke vetlaag overheen ligt dan is je hond te zwaar. Maar liefst zestig procent van de huisdieren heeft momenteel last van overgewicht.
Ook aan het gedrag van je hond kan je merken dat er sprake is van overgewicht en dat deze dus te dik is. Je hond hoort, zeker als hij nog niet bejaard is, speels te zijn en energiek. Als je de hond buiten loslaat gaat hij als het goed is lekker heen en weer rennen. Een hond met overgewicht heeft hier moeite mee. Vaak ondervinden honden die te zwaar zijn allerlei lichamelijke klachten.
Zo is de hond veel sneller moe en heeft hij een slecht uithoudingsvermogen. Vaak krijgt de hond last van gewrichtsproblemen waardoor zelfs gewoon lopen pijnlijk kan zijn. Ook kan de hond kan last krijgen van hart- en vaatziekten. En ook diabetes is niet uitgesloten, hiervoor kan de hond een speciaal dieet volgen. Aan de vacht kun je zien dat de hond lichamelijk niet gezond is, de doorbloeding van de huid is verstoord en dit zie en voel je terug in de vacht. De kwaliteit van het leven van de hond gaat dus achteruit en vaak leven honden die te dik zijn ook minder lang.
Bewegen om overgewicht en de bijbehorende klachten te voorkomen
Natuurlijk werkt het voor honden net zoals bij mensen. Omdat het overgewicht vaak een resultaat is van teveel en ongezond eten in combinatie met te weinig bewegen, ligt hierin ook de oplossing. Zorg ervoor dat je viervoeter voldoende beweging krijgt. Ga regelmatig wandelen of joggen met je hond. Als deze al wat moeite heeft met lopen en rennen door bijvoorbeeld zijn verslechterde conditie, bouw het bewegen dan rustig op. Loop niet meteen te hard en ga iedere dag een stukje verder. Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor je hond.
Zwemmen met je hond
Zwemmen is een heel gezonde manier van bewegen. Laat je hond daarom vooral (mits je weet dat hij kan zwemmen) eens in de vijver springen. Zo krijgt hij op een heel leuke manier wat extra lichaamsbeweging en koelt hij op warme dagen ook nog eens lekker af. Mocht je hond al last hebben van zijn gewrichten dan is zwemmen ook stuk aangenamere vorm van beweging dan lopen.
Laat je hond gezond en niet teveel eten
Het is heel verleidelijk om op verjaardagen en feestjes je hond ook een stukje worst toe te stoppen, hij hoort immers ook bij de familie. Of, af toe als je aan het eten bent, mag hij ook een hapje proeven. Maar dit ritme van heel af en toe verandert al snel in grote regelmaat. Je hond weet dat er bij feestjes dat er iets lekker te halen valt en zal vervolgens altijd schooien om eten. En ach, één stukje kan geen kwaad toch? Besef wel dat een hond veel kleiner is dan jij en hij door zijn eigen voeding al voldoende binnenkrijgt. Al die kleine extraatjes kunnen bij de hond voor overgewicht zorgen. En zo denk je hem een plezier te doen, maar op de lange termijn wordt de kwaliteit van het leven voor de hond een stuk minder.
Koop speciale voeding voor de hond
Ook voor de hond is er speciale dieetvoeding op de markt. Informeer hier naar bij je dierenarts. Vooral als je hond lichamelijke klachten ondervindt zoals suikerziekte of gewrichtsproblemen is het verstandig je hier over te laten informeren. Geef de hond tussendoor geen snacks, maar water drinken mag altijd en veel water drinken is zelfs heel gezond.
Houd na een castratie of sterilisatie het gewicht van je hond in de gaten
Veel honden komen aan na een sterilisatie of castratie. Het is daarom belangrijk om na de ingreep het gewicht van je huisdier goed in de gaten te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Mocht je het idee hebben dat je hond aankomt, ga dan in ieder geval wat extra met het dier wandelen. Geef je de hond altijd regelmatig hapjes, dan is het altijd verstandig om hiermee te stoppen.
Twijfel je? Raadpleeg de dierenarts
Twijfel je of je hond te dik is en last heeft van overgewicht? Raadpleeg dan een dierenarts. Hij kan je zekerheid geven over het, al dan niet gezonde gewicht van je hond. Hij kan je tevens een aantal extra tips meegeven die voor jou en je hond goed van toepassing zijn. Breng je hond terug naar een gezond gewicht en je krijgt er een veel gelukkigere hond voor terug die waarschijnlijk ook nog langer leeft.