Hondenijsjes maken, 8 recepten en tips
Hondenijsjes zijn gemakkelijk om te maken en hebben weinig calorieën. Ze zijn lekker als tussendoortje of als dessert. Zeker bij heel warm weer kan je hond genieten van een fris en lekker hondenijsje.
Mensenijs kan je best wel uit de buurt van je hond houden. Geef je hond geen Magnum of Raketijsje, waterijs voor mensen bevat suikerwater en roomijs bevat dikwijls lactose en chocolade. In dit artikel geven we je een aantal recepten om gezonde hondenijsjes te maken.
Hondenijsjes maken in alle soorten vormen
Hondenijsjes kan je in alle soorten vormen maken. Alles is bruikbaar zoals plastiek bekertjes, petflessen, je kan het zo gek niet bedenken. Je kunt ook plastic ijsbakjes kopen in de vorm van een frisco. Dan ziet je hondenijs er eigenlijk uit als echt ijs. Let wel op dat je nadien het ijs uit de vormpjes krijgt. Afhankelijk van de grootte van de hond kan je kleine of grote hondenijsjes maken.
Overdrijf niet met hondenijsjes
Honden die vatbaar zijn voor maagtorsie hebben een groter risico om ijs te eten. Het gaat om grote rassen en honden met een diepe borst, zoals de Duitse Dog, Dobermann Pinscher en Setters. Waarom dit gebeurt, is onduidelijk.
Recepten hondenijsjes zelf maken
Hondenijs maken is zeker niet moeilijk, op een paar minuutjes maak je snel tientallen ijsjes. Hier vindt je verschillende recepten die je kan gebruiken om een lekker hondenijs te maken.
Makkelijk ijsje met hondenvoer
Giet warm of lauw water in een mengkom en voeg wat hondenbrokjes toe. Laat de brokjes even staan zodat ze zacht worden en (gedeeltelijk) oplossen in het water. Mix alles tot een pasta en zet het in de koelkast. Laat dit mengsel even afkoelen. Na het afkoelen giet je deze brei in vormpjes waarin je normaal ijsblokjes maakt. Plaats deze vormpjes enkele uren in de diepvriezer. Je hebt nu een makkelijk hondenijsje!
Hondenijsjes met meerdere kleuren
Maak dezelfde bereiding men hondenvoer zoals hierboven beschreven, giet de bakjes of ijshoudertjes gedeeltelijk vol. Laat dit bevriezen en vul nadien aan met een klein laagje yoghurt. Plaats alles opnieuw in de diepvriezer. Zo heb je ijsjes met twee smaken en twee kleuren.
Nectarine of perzik aan ijsjes toevoegen
Waterijsje van nectarine of perzik zonder pitten zijn favoriet bij de honden. Gebruik 1/3 deel water en 2/3 deel vruchtenbrokjes. Snij alles in kleine stukjes of gebruik een blender om alles fijn te malen. Giet alles in de vormpjes en laat dit diepvriezen.
Hondenijsje van banaan en pindakaas
Voor een lekker hondenijsje hoef je niet altijd hondenbrokken gebruiken. Zo kan je ook ijsjes maken van banaan en pindakaas alleen. De werkwijze is altijd hetzelfde. Eerst het potje voor de helft opvullen, invriezen en nadien de tweede laag er bovenop en opnieuw in de vriezer.
Alle soorten hondenijsjes
Voor hondenijs kan je alles gebruiken wat niet giftig is voor een hond. Je kan alles met de blender fijn malen, maar ook kleine brokjes fruit zijn lekker.
Het fruit en de groenten kan je dus ook in kleine brokjes versnijden en deze mengen met water, pindakaas of yoghurt en een pensstaafje of een brokje natvoer als toemaatje erin verstoppen.
Welk fruit of groenten zijn bruikbaar voor een hondenijsje
Rauwe groenten met een schil kan je best even schillen. Lees hier welke groenten mogen honden eten.
– Broccoli best eerst koken.
– Erwten (niet uit blik)
– Groene bonen, gehakt, gestoomd, rauw of ingeblikt,
– Sperziebonen
– Komkommer
– Selderij
– Wortels
– Banaan
– Nectarine of perzik (zonder pit)
– Appels (schillen en zonder pitten)
– Watermeloen
Als je het ijs net uit de vriezer hebt gehaald, laat er dan koud water over lopen. Anders loopt uw hond het risico zijn tong eraan te plakken. Geef ook niet te veel ijs. Als je een puppy hebt, of een klein hondje, geef dan ook maar een klein ijsje.