Hondentraining is erg belangrijk.
Hondentraining is heel belangrijk omdat een hond net zoals andere leden van het gezin zich aan bepaalde regels moeten houden. Zo wil je bijvoorbeeld absoluut dat je hond zindelijk is, maar hij of zij moet bijvoorbeeld ook goed naar je luisteren. Een slecht getrainde hond kan niet alleen voor jezelf, maar ook voor buren en andere omwonenden veel overlast veroorzaken door bijvoorbeeld blaffen, agressief gedrag of plassen in huis. Een hond heeft liefde nodig, maar ook tijd om zich te ontwikkelen. Jij moest toch ook naar school om alles te leren?
We delen daarom graag een aantal fundamentele tips met je, zodat jouw hond perfect getraind is. Bedelen, ongewenst blaffen, niet luisteren en ruzie met de buren zijn verleden tijd!
Bijna elke hondeneigenaar heeft een eigen idee over hoe zijn of haar hond getraind moet worden. Ongeacht wat een eigenaar van de hond verwacht, zijn er een aantal trucs die eigenlijk wel bij elke hond geleerd zouden moeten worden.
Belangrijke honden trucs en training
Een belangrijke handeling voor uw hond is het zitten op commando. Dit kan het beste dan ook zo vroeg mogelijk in de levensjaren van de hond gedaan worden, omdat dit heel erg veel nut zal hebben in de latere omgang met de hond. Denk bijvoorbeeld aan het zitten terwijl u de riem aan doet, voer klaar zet en wanneer u gasten in huis krijgt.
Als uw hond geleerd heeft om te zitten, kunt u een daarop volgende handeling leren, namelijk het stoppen met bewegen. Als de hond dit goed doet kunt u gevaren en ongewenst gedrag voorkomen. Daarnaast is het goed om de hond te leren om naar u te komen, dit kan veel profijt opleveren wanneer u bijvoorbeeld met de hond gaat wandelen en hem even los laat rennen. Let wel op dat er een goed onderscheid is tussen het signalen die u geeft aan de hond om te blijven zitten en om naar u te komen.
Als laatste is het de moeite waard om aandacht te besteden aan wat riem commando’s. Hiermee kunt u voorkomen dat de hond zich strak trekt aan de riem en u meetrekt. Hierbij kunt u een woord geven waarmee u aangeeft dat de hond zich moet gedragen. Het is hierbij belangrijk om consistent hetzelfde te blijven doen als u hebt uitgevonden wat werkt bij uw hond. Het is ook goed om geduldig te blijven en te blijven onthouden dat de hond niet al uw reacties zal begrijpen. Zo gebeurd het bijvoorbeeld dat u de hond zijn gedrag niet goedkeurt, maar dat de hond dit beleeft als beloning door de aandacht die u geeft.
Ga met je pup naar de puppytraining. Ook al denk je zelf veel te weten van honden, een hondentrainer is hierin gespecialiseerd. Je pup en jij leren er veel van en het is voor jou en je pup ook nog eens leuk!
Honden zijn routinedieren, wees daarom consequent. Mag je hond bijvoorbeeld niet op de bank, keur dit dan niet de ene keer af om het de volgende keer achterwege te laten. Focus echter wel iets op dat wel mag, zo zorg je ervoor dat je hond de volgende keer bijvoorbeeld wel in zijn of haar hondenmand naast de bank gaat liggen. Door enkel te corrigeren wat fout gaat, zal je altijd achter de feiten aan lopen.
Je hond regelmatig te belonen. Om jou en je trouwe viervoeter te helpen met bovenstaande tip, is het slim je hond regelmatig te belonen. Doet je hond een oefening goed of luistert hij goed, beloon hem of haar dan met bijvoorbeeld een hondenkoekje of iets anders dat je hond lekker vindt. Je maakt zo duidelijk dat dit de juiste manier en is creëert zo gewoontes.
De hondentraining en opvoeding zijn een leerproces. Je hond kan niet in één keer alles goed doen. Verwacht dus niet dat je pup meteen alles kan als je net begint met je puppycursus. Werk stapsgewijs, zodat je geen stappen overslaat of te snel gaat waardoor je hond het eigenlijk niet goed begrijpt.
Een hond reageert in elke situatie anders, net als wij zelf. De kans is er dat je hond bij iemand anders thuis of op vakantie anders reageert dan thuis. Hij of zij moet simpelweg wennen aan de situatie. Doe dan eventjes een stapje terug en geef hem of haar wat meer aandacht en beloningen.
Een foutje kan gebeuren en boos worden kan een averechts effect hebben. Corrigeer waar nodig, maar blijf vriendelijk. Bedenk je dat de training nooit afgelopen is en je simpelweg het nodige doorzettingsvermogen en een portie humor nodig hebt. Ook jij laat immers wel eens wat vallen of maakt een onhandige blunder.
Uiteraard zijn er nog veel meer tips voor het trainen van honden. Met deze tips maak je in ieder geval een goed begin. Uiteindelijk blijft ieder dier uniek met een eigen karakter en moet je er gaandeweg achter komen wat wel of niet werkt voor jouw pup. Bovenstaande tips gelden echter altijd en helpen je daarom goed op weg!
Wil je graag meer tips over het trainen van honden? Kijk dan eens op onze rubriek “Trainen van je hond”