...

Kaukasische Owtcharka

Kaukasische Owtcharka
5
(132)

Kaukasische Owtcharka

Vanwege hun verleden als veehoeders is de Kaukasische Owtcharka een serieus ras. Het is gedurfd, onverschrokken, zelfverzekerd en fel wanneer het de bezittingen van zijn eigenaar beschermt tegen indringers. Het is echter zachtaardig, loyaal, meelevend en vertederend voor zijn familie, inclusief andere huisdieren. De Kaukasische herder werd eeuwenlang gebruikt om eigendommen te beschermen tegen indringers; het beschermde ook vee tegen wolven, coyotes en andere roofdieren. Ze zijn er in veel verschillende soorten en variëteiten, afhankelijk van waar ze vandaan komen. Al bijna honderd jaar zijn er twee typische hondenrassen. Honden van het bergtype hebben langer haar en een grotere lichaamsmassa dan honden van het steppetype.

Kaukasische Owtcharka – FCI Rasgroep 2

De Kaukasische Owtcharka behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst: Rusland
Huidige en oorspronkelijke taken: Waakhond
Temperament: Krachtig, Alert, Sterk, Dominant, Snel, Rustig

Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen minimaal 65 cm. – Teven minimaal 62 cm.
Gewicht: 50 – 70 kg (reuen), 45 – 65 kg (teven)

Hoofd
De Kaukasische Owtcharka heeft een massieve brede schedel. Ze hebben een lichte stop met een duidelijke voorhoofdsgroef. De voorsnuit en schedel zijn evenlang. De hangende oren zijn hoog aangezet. De hond heeft een schaargebit.
Lichaam
Kaukasische Owtcharka zijn grote honden. Het lichaam is langer dan hoog. De brede gespierde rug is recht. De staart wordt gekruld gedragen en reikt tot het spronggewricht. De voeten zijn ovaal van vorm.

Vacht: Rechte haren. In de varianten langhaar, korthaar en een type er tussenin.
Kleuren: Wolfsgrauw met witachtige tot roodachtige tekeningen.

Oorsprong

Het Oost-Europa’s Kavkaz-gebergte (Kaukasus) – veel landen met verschillende culturen noemen het al eeuwenlang hun thuis. Armenië, Georgië, Azerbeidzjan, Kabardino-Balkar, Dagestan, Ossetië, Turkije, Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Iran, het Kaukasusgebergte is ook de thuisbasis van de Kaukasische Owtcharka of Kaukasische herdershond. Hoewel de eerste officiële westerse showring in de jaren dertig in Duitsland verscheen, bestaat de Kaukasische herder al sinds de oudheid en werd historisch gezien geïntroduceerd in de bloedlijnen van veel van ’s werelds rassen van vandaag. Talrijke studies hebben aangetoond dat de Kaukasische hond een naaste verwant is van de Balkanherder en de Aziatische Mastiff.

Historisch gezien zijn Kaukasische herders gebruikt om schapen, kuddes en huizen te beschermen en te beschermen tegen roofdieren. De eerste vermelding van grote molossoïde honden die werden gebruikt door het leger van de Armeense tsaar Tigran II dateert uit de eerste eeuw voor Christus. De selectie voor dit ras begon in de Sovjet-Unie in de jaren 1920, en het selectieproces ontwikkelde verplichte eigenschappen zoals fysieke kracht, zelfvertrouwen, onbevreesdheid, ontwikkeld gehoor, goed gezichtsvermogen en een dikke, waterdichte vacht. Al deze eigenschappen, samen met uithoudingsvermogen, stellen iemand in staat om de Kaukasische herder in verschillende klimaten te gebruiken, inclusief de zwaarste.

Kaukasische Owtcharka Depositphotos_69242695_S

Gedrag

Het oorspronkelijke doel van de Kaukasische Owtcharka was om kuddes te bewaken in moeilijke omstandigheden. Ze moesten zelfvoorzienend zijn en vrij om beslissingen te nemen. Veel blijvende eigenschappen van de Kaukasische herder kunnen worden gezien als onafhankelijkheid. Hij weet beter dan de bevelen van zijn baasje en zal altijd weigeren ze op te volgen. Als hij denkt dat hij een beter idee heeft, zal hij er in plaats daarvan naar handelen. Hij laat zich niet verleiden met hondenkoekjes en blijft onomkoopbaar tijdens het bewaken van taken.

Karakter

De Kaukasische Owtcharka is een moedige en zelfstandige hond. Het is een dominant ras met veel zelfvertrouwen. Ze zijn behoorlijk waaks en hebben dan ook een enorme verdedigingsdrang. Het is een hond die prima buitenshuis gehouden kan worden.

Sociaal

Alles wat bij uw gezin hoort inclusief andere huisdieren worden beschermd door deze hond. De Kaukasische Owtcharka zal het voor uw kinderen opnemen als er te ruw met vriendjes gespeeld wordt. Tegenover vreemden stellen ze zich waaks op. Dit ras is behoorlijk dominant tegen andere honden.

Omgang

De Kaukasische herdershond is een intelligent, onafhankelijk ras dat vaak als moeilijk te trainen wordt beschouwd. Ze zijn meestal erg stil binnenshuis, maar actief buiten in de buitenlucht. Bij de aankoop van een Kaukasische Owtcharka moeten nieuwe eigenaren zich ervan bewust zijn dat dit hondenras hun territorium en familie beschermt. Vreemden in huis krijgen kan een uitdaging zijn.

Kaukasische Owtcharka Depositphotos_69243967_S

Beweging

Dit ras is geschikt voor gezinnen die dagelijks willen bewegen. Deze honden hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. De Kaukasische Owtcharka komt het best tot zijn recht als hij de beschikking heeft over een grote omheinde tuin of terrein, waar hij zijn eigen bewegingsbehoefte kan bepalen.

Opvoeding Kaukasische Owtcharka

Deze hond heeft een baas nodig die zowel geestelijk als lichamelijk sterk in zijn schoenen staat. Het is een erg dominante hond die een toegeeflijke eigenaar niet als baas zal accepteren. Als u de hond met wederzijds respect opvoedt zal u uit de strijd komen met een gehoorzame en zeer trouwe hond. Uiteindelijk is het een zeer intelligente hond, maar zoals gezegd kan training een uitdaging zijn. Hij heeft geen “will to please” en neemt geen orders aan omdat jij dat wilt. Met een consistente, vastberaden en geduldige aanpak kun je echter veel bereiken met Kaukasische Ovcharka. Verschillende Kaukasische herders hebben prijzen gewonnen en ze worden ook gebruikt als therapiehonden.

Verzorging

Er zijn twee vachtsoorten de langharige en de kortharige Kaukasische Owtcharka. Beide moeten geregeld geborsteld worden. De langharige variant heeft daarnaast meer vachtverzorging nodig. Vooral op plaatsen waar zich gemakkelijk klitten vormen. In de verharingsperiode kunt u de losgekomen ondervacht eenvoudig verwijderen met een grove metalen kam. Regelmatige verzorging kan gunstig zijn voor zowel u als uw hond. Het kan een geweldige hechtingservaring zijn om uw huisdier te verzorgen. Regelmatige oorreiniging en tandenpoetsen verkleint het risico op een infectie bij honden. Bovendien moet de consistentie van het oorsmeer periodiek worden beoordeeld om deze indien nodig te verwijderen.

Kaukasische Owtcharka puppy Depositphotos_108275376_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 132

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!