Kooikerhondje
Het Kooikerhondje diende oorspronkelijk om op eenden te jagen maar is nu een populair huisdier en metgezel. Deze intelligente Nederlandse honden zijn mooi en hebben een warm karakter. Kooikerhondjes zijn ruimdenkende hondenrassen die graag verschillende hondensporten beoefenen. Ze houden ook van lange, avontuurlijke wandelingen en zijn erg vrolijk. Ze kunnen worden meegenomen op korte wandelingen en worden graag betrokken bij activiteiten die verband houden met jagen, zoals dummy-training, speuren of mensensporen. Hij houdt heel veel van zijn familie. Het is belangrijk om een Kooikerhondje al vroeg in zijn leven te socialiseren met andere honden.
Kooikerhondje – FCI Rasgroep 8
Het Nederlands kooikerhondje behoort tot de rasgroep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden.
Land van herkomst: Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken: Helpen bij het lokken en vangen van eenden.
Temperament: Intelligent, Welwillend, Behendig, Alert, Actief, Territoriaal
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Andere namen: kooiker of kooikertje
Uiterlijk
Het Kooikerhondje is een opvallende kerel met een all-weather zijdeachtige vacht gemaakt van wit met rode vlekken. Hij kwispelt trots met zijn staart. Koikerhondjes zijn sportief en kunnen worden omschreven als echte sportmannen. Het Nederlandse kooikertje is een hond met een serieus jachtinstinct met een botstructuur dat lijkt op dat van een jager. Maar ze hebben wel een harmonieus geproportioneerd lichaam met vloeiende, voorgevormde spieren.
Schouderhoogte: Ongeveer 35 tot 40 cm.
Gewicht: Ze wegen ongeveer 10 kg.
Hoofd
De schedel en voorsnuit van de Kooiker zijn even lang. De stop is duidelijk maar niet diep. De oren zijn middelmatig groot en worden hangend langs het hoofd gedragen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De borst is diep met goed gewelfde ribben. De staart reikt tot aan de hakken en wordt horizontaal of omhoog gebogen gedragen. De hals is recht en krachtig gespierd.
Vacht: Middellange licht golvende vacht. De voorbenen zijn bevederd. De oren en staart zijn lang behaard.
Kleuren: Wit met oranjerode platen.
Geschiedenis
Kooikerhondje is een oud Nederlands ras. Op schilderijen uit de 17e eeuw, zoals die van Jan Steen, zie je vaak honden die veel op een Kooikerhondje lijken. Kooikerhondjes kwamen ook veelvuldig voor op 18e en 19e-eeuwse familieportretten.
In 1572 werd het leven van Willem van Oranje gered door een Kooikerhondje dat aan zijn legertent krabde, schreef historicus Peter Hooft in zijn Geschiedenis van Nederland. Van Oranje werd hierdoor wakker, zodat hij kon ontsnappen aan de Spaanse bandieten.
Het kooikerhondje was bijna uitgestorven. Barones Hardenbroek van Ammerstol was een Nederlandse landeigenaar en uitgesproken voorstander van stil verzet tegen de bezetting van het land. Ze stuurde de marskramer die bij haar landgoed stopte weg met een zwart-witfoto van het ras en een beetje vacht. Toen een marskramer een hond zag die bij de barones leek te passen, ging ze op haar fiets om de hond te zien. Zo vond ze Tommy, een teefje uit het noorden van Nederland. Van 1942 tot 1976 fokte de Baronesse 52 nesten pups onder de naam Walhalla. De Nederlandse ouderclub werd opgericht in 1967 en het ras werd officieel erkend door de Raad van Beheer in 1971.
Gedrag
Het Kooikerhondje is een vrolijk, pittig hondje met intelligentie, energie en een puppy-achtig genot. Het is belangrijk om de historische aard van dit ras te begrijpen, omdat ze prooidrift en energie vereisen, samen met de gevoeligheid van een spaniël. Deze door toewijding gedreven wezens kunnen het beste worden getraind met een stevige maar zachte hand.
Karakter
Kooikerhondjes zijn intelligente honden die erg graag leren. Ze zijn moedig, attent en sportief. Ze blaffen niet veel maar laten hun stem wel horen als er bezoek komt. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaar.
Sociaal
Als de Kooiker goed gesocialiseerd is, zal hij geen problemen geven met andere huisdieren. Met soortgenoten gaat hij goed om. Ten opzichte van vreemden stelt hij zich terughoudend en soms ook wat waakzaam op.
Omgang
Het Kooikerhondje heeft een geweldige persoonlijkheid, atletische bouw, intelligentie en een enthousiaste houding. Ze zijn zeer trainbaar en vormen een geweldig huisdier of metgezel. Ze hebben echter een zachte behandeling nodig om hun potentieel als sportieve metgezellen en gezinshonden te bereiken.
Beweging
Ze hebben redelijk veel beweging nodig. De Kooiker is graag bezig en vindt het erg leuk om te kunnen rennen en ravotten. De meeste houden van spelen, zwemmen en apporteren.
Opvoeding
Het zijn intelligente, leergierige honden. Ze leren dan ook vrij snel. Wees altijd consequent en ga doortastend te werk. Een toegeeflijke baas kan dominante trekjes in dit ras naar boven halen.
Verzorging
Wekelijkse baden met aangepaste hondenshampoo zijn belangrijk voor de gezondheid en het uiterlijk van het Nederlandse Kooikerhondje. Het is ook een goed idee om de nagels van de hond af en toe schoon te maken met een nagelknipper of -slijper. Overgroeide nagels kunnen scheuren en breuken veroorzaken; het behouden van gezonde nagels is belangrijk voor het gedrag. Controleer de oren regelmatig om ophoping van vocht en stof te voorkomen die gehoorgangen kunnen verstoren en kunnen infecteren. Regelmatige tandenpoetsen is ook belangrijk.
Gezondheid
Door een lage populatie stamhonden zijn Kooikerhondjes vatbaar voor veel erfelijke aandoeningen. Het wordt aanbevolen om goede fokpraktijken te gebruiken om inteeltcoëfficiënten te verminderen om de genetische diversiteit in de genenpool van honden te bevorderen. Dit gezonde ras heeft een lange levensduur en een laag sterftecijfer. Het Kooikerhondje is een oud hondenras met een genetische kennis van zijn ziektelijnen. Ze zijn het resultaat van goede fokpraktijken die ernstige ziekten bij de hond tot een minimum beperken. Zelfs met goede praktijken kunnen Kooikerhondjes last hebben van verschillende gezondheidsproblemen bij honden. Sommige huidige gezondheidsproblemen omvatten ziekten zoals: Polymyositis (PMN), Nieraandoeningen en Epilepsie.