...

Leeuwhondje

Leeuwhondje
4.7
(217)

Leeuwhondje of leeuwtje

Het Leeuwhondje is intelligent, levendig en zijn aanhankelijke gezelschapshondjes. Deze hondjes zijn lief voor kinderen en andere huisdieren, dus de ideale gezinshond. Typerend voor het ras is het voor de tentoonstelling vereiste leeuwmodel, waardoor de hond op een klein leeuwtje lijkt. Het Leeuwhondje onderscheidt zich van de overige Bichons door zijn uitstekende lichaamsverhoudingen en bestaan in alle kleurvariaties. Door de zijdeachtige, lichtgolvende mozaïekvacht te kammen en te borstelen heeft men geen last van haren in huis.

Leeuwhondje – FCI Rasgroep 9

Het Leeuwhondje behoort tot de groep van de Gezelschapshonden en dwerghonden
Land van herkomst : Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken : Gezelschapshond.

Andere namen voor het leeuwhondje – in het buitenland “Petit Chien Lion”, “Löwchen” of “Løwchen” genoemd

Uiterlijk

Schouderhoogte van het Leeuwhondje ligt tussen de 25 en 32 centimeter.
Gewicht : Deze hondjes wegen tussen de 4 en 8 kilo.

Hoofd: Het Leeuwhondje heeft een kort hoofd. De oren zijn vrij lang en worden hangend gedragen. De ogen zijn rond en groot.
Lichaam : Het lichaam is kort en goed gevormd. De benen zijn recht met kleine ronde voeten. De staart is middelmatig lang.
Vacht : Lange, golvende vacht.
Kleuren : Alles is toegestaan, maar voornamelijk wit, zwart en citroenkleurig.

Typerend voor het ras is het voor de tentoonstelling vereiste leeuwmodel, waardoor de hond op een klein leeuwtje lijkt. Het Leeuwhondje onderscheidt zich van de overige Bichons* door zijn uitstekende lichaamsverhoudingen en zijn in alle kleurvariaties toegestane 15 – 20 cm. lange vacht.
* De Bichon familie: Bichon Frise, Bolognezer, Coton de Tulear, Havanezer, Leeuwhondje en Maltezer.

Karakter van het Leeuwhondje

Leeuwhondjes zijn intelligente, leergierige honden. Ze zijn beweeglijk en erg speels. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaar en zijn niet graag alleen. Bij onraad laten ze hun stem horen, maar hier blijft het wel bij. Het Leeuwhondje is een mooie hond en een fervent volger, (mits goed gesocialiseerd en opgevoed). Hij is geschikt om overal mee naartoe te gaan, mede door zijn bouw. Hij houdt ervan om voor zichzelf te denken (eigenwijs) en problemen op te lossen. Het is een uitstekende zelfverzekerde familiehond, en zeer geschikt voor behendigheid.

Leeuwhondjes zijn intelligente, levendige en aanhankelijke gezelschapshondjes en hebben een gemiddelde levensverwachting van 14 a 15 jaar. Ze zijn lief voor kinderen en andere huisdieren en daardoor de ideale gezinshond.

Leeuwhondje - hondenras

Sociaal

Van nature zijn het hele sociale honden. Ze kunnen het dan ook erg goed vinden met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Let er wel op dat uw kinderen de hond niet pesten en de hond met respect behandelen. Ze maken graag deel uit van het gezin.

Omgang

Beweging : Honden van dit ras hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Het aanpassingsvermogen is groot. Maar hij heeft er geen enkele moeite mee om lange wandelingen te maken. In huis zijn ze rustig.

Opvoeding: Een Leeuwhondje is intelligent en leren snel. Wees altijd consequent en maak gebruik van de intonatie van uw stem. Een zachte aanpak en met belonen voor goed gedrag bereikt u het meest.

Gezondheid

Een Leeuwhondje kan tot  zeker 15 jaar oud worden en zijn activiteit zelfs op hoge leeftijd handhaven. De luxe vacht van de hond maakt hem echter op veel manieren kwetsbaar. In het bijzonder voor vlooien. Inspecteer je hond na elke wandeling zorgvuldig op teken.

Bovendien kun je onder het dikke lange haar moeilijk een abces of hotspot opmerken, wat bij het dier ongemak en pijn veroorzaakt. Hierbij is het aan te raden contact op te nemen met een dierenarts zodat deze snel een antibiotica kuur kan opstarten om erger te voorkomen.

Vachtverzorging

Door de zijdeachtige, lichtgolvende mozaïekvacht regelmatig door te kammen en borstelen van loszittend haar te ontdoen, heeft men geen last van haren in huis. Een ander groot voordeel is dat Leeuwhondjes geen ondervacht hebben, hierdoor verharen ze bijna niet. Mensen die allergisch zijn hebben daardoor vaak geen last van hun allergie als er een Leeuwhondje bij hun is.

leeuwhondje

Oorsprong van het Leeuwhondje

Het Leeuwhondje is een ras dat zijn oorsprong vindt in de mediterrane landen, maar dat zijn grootste ontwikkeling heeft doorgemaakt in Frankrijk, als huishondje aan het hof. Het leeuwtoilet heeft bijgedragen aan zijn naam, in het Frans “Petit Chien Lion”, dat letterlijk kleine leeuwhond betekent. Het is echter de Duitse naam Löwchen (kleine leeuw), die het meest bekend is en gebruikt wordt in vele delen van de wereld. Na de Tweede Wereldoorlog waren het Duitse en Belgische honden die de basis legden voor de hedendaagse fokkerij. De Franse rasvereniging werd opgericht in 1947.

Geschiedenis van het Leeuwhondje

Tijdens de Tweede Wereldoorlog dreigde het Leeuwhondje helemaal uit te sterven. Er waren nog maar zo weinig exemplaren dat het Guinness Book of Records het in 1969 beschreef als zeldzaamste ras ter wereld. Er waren nog ongeveer 40 honden over, waarvan de helft in Duitsland zat en de andere helft verspreid over het continent.

Dit zeer oud, exclusief hondenras dat tot de Bichonrassen behoort is een echt gezelschapshondje en stamt af uit de landen rond de Middellandse Zee. Vanaf de vroege middeleeuwen is het Leeuwhondje reeds op talrijke afbeeldingen te zien. In de kathedraal van Amiens in Frankrijk, gebouwd in de 14e eeuw zijn twee Leeuwhondjes in steen uitgehouwen.

Bekend is dat deze in de 15e eeuw zeer geliefde hondjes aan het Florentijnse hof aan de achterzijde werden geschoren en door de hofdames als “voetenwarmertje” onder hun lange rokken werden gebruikt. Rond 1550 heeft Conrad Gesner in Zwitserland in een boek dat als een van de oudste boeken over honden werd beschouwd, geschreven over windhonden en een Leeuwhondje. Het ras was een lange tijd sterk in trek bij adel en geestelijkheid, tot het in vergetelheid raakte. Een Belgische fokster, Mm. Bennert, heeft rond 1950 deze kleine innemende en levendige gezelschapshond met veel moeite teruggefokt. De eerste Leeuwtjes zijn waarschijnlijk in 1966 naar Nederland gebracht.

Het ras is in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië populairder dan hier. Echter de laatste jaren neemt de belangstelling voor het Leeuwhondje ook in Nederland toe en krijgt het de waardering die het gezien zijn prima lichaamsvorm en fijne karakter zeker verdient.
Leeuwhondje puppy kopen

Leeuwhondje puppy kopen

Voor de aanschaf van een Leeuwhondje puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennel, rasvereniging of een hobbyfokker van Leeuwhondjes. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras. De prijs van een Leeuwhondje puppy met stamboom ligt tussen de 1200 en 2500 euro. Een getest en gezond Leeuwhondje is meestal niet gratis. De meeste problemen kom steeds door een onverantwoorde aankoop bij fokkers die het ras niet door en door kennen. De juiste koppeling tussen bij de ouders is noodzakelijk om gezonde en evenwichtige puppy’s van dit prachtig ras te bekomen.

Puppy’s

Volgens de aanbeveling van fokkers ligt de beste leeftijd voor het kopen van een puppy tussen de 10 tot 12 weken. Tegen deze leeftijd moet het huisdier alle vaccinaties hebben en gewend zijn aan vaste voeding. Het Leeuwenhondje puppy verlaat op 10 tot 12 weken het nest. Dit heeft te maken met de vorming van het karakter en het aanleren van de lichaamstaal die nodig is om met andere honden om te gaan. Deze eigenschappen krijgt de puppy van de mama mee. Puppy’s die het nest te vroeg verlaten kan je best vergelijken met het wegnemen van een baby bij de mama.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 217

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!