Een nieuwe hond in huis … veel eigenaars maken dezelfde fouten als bij hun vorige hond, maar weten het zelf niet.
Het zijn kleine dingetjes, maar toch kan je ze best voorkomen om problemen op lange termijn te vermijden. Zoals de meesten onder ons wel zullen weten komt er heel wat kijken bij de opvoeding en de verzorging van een nieuwe hond. Dikwijls zijn er problemen met de voeding, gebitsproblemen, oorontstekingen en bij langharige hondenrassen (zoals bij de shih-tzu, maltezer, pekinees, enz…) klitvorming van de vacht.
Ook zullen veel honden een bezoekje brengen aan de dierenarts, sommige hondenrassen misschien een groomer bezoeken voor vachtverzorging en nageltjes te knippen, veel honden zullen kinderen, buren en vreemdelingen ontmoeten. Kort samengevat wil dat zeggen dat honden veel meemaken in hun dagelijkse leven. Hij moet bereid zijn om u toe te laten hem overal aan te raken, met inbegrip van zijn poten en meer private gebieden tussen de poten.
Maak van de nood een deugd
Veel hondeneigenaars wachten te lang, maar sommige handelingen bij je hond kan je best op jonge leeftijd aanvatten. Bepaalde handelingen bij Honden en puppies kan je eenvoudige elke dag oefenen. Terwijl hij naast je of op je schoot ligt als je televisie kijkt, bekijk je zijn poten, neem ze stevig maar vriendelijk vast. controleer de oren en ruik eens in de oren. Hef zijn staart eens op en check eens tussen de achterste pootjes. Strijk eens over zijn buikje en ga met je hand eens in de liesstreek. Wrijf even over de lippen en kijk ondertussen naar de tandjes. Doe je dit elke dag of toch regelmatig, deze ervaring zal de hond prettig vinden, maar dit is ook de manier om zijn lichaam te controleren en hem te leren dat dit normaal is. Zo zal hij later bij eventueel problemen ook niet tegenpruttelen bij een latere ingreeep bij de dierenarts.
Tandjes poetsen
Start op dag één met het poetsen van de tandjes. Hoe eerder hij gewend raakt dat je met een vingerborsteltje zijn of haar tanden aanraakt zal hij het ook weten te accepteren en dit als een normaal onderdeel van zijn leven beschouwen. Hetzelfde met het knippen van zijn nagels. Is de oefening goed verlopen geef dan een klein hondensnoepje, wissel nu en dan eens af met een stukje brood of klein stukje hesp.
Medicatie
Het stukje brood of hesp kan je zo later gebruiken om er een pilletje of andere medicatie in te verstoppen. Je hond zal het ervaren als een traktatie en zal het meestal gretig accepteren.
Sommige baasjes meten of wegen de hoeveelheid voeding niet af, toch is dit aan te raden het wel te doen. Volg de instructies van de dierenarts of de fabrikant van het hondenvoer. Het is belangrijk dat pups goed groeien, maar dat groeien mag ook niet te snel gebeuren. Overgewicht kan leiden tot het teveel belasten van de spieren en de botten van de hond wat orthopedische problemen kan geven op latere leeftijd. De dagelijkse voeding kan je bij pups eventueel verdelen in drie porties voor s’morgens , s’middags en s’avonds. Naarmate ze ouder worden kan je dit terug brengen naar s’morgens en s’avonds. Volwassen honden kan je op één maaltijd per dag brengen. Steeds moet de hond of puppie heel de dag voldoende en vers water bij zich hebben.
Praat met uw dierenarts over voeding die het beste is voor je hond, afhankelijk van het hondenras kan dit variëren. Voor bepaalde grote hondenrassen bestaat er voeding die langzame, maar gestage groei mogelijk maken, terwijl kleine honden meer energierijk voedsel nodig hebben. In alle gevallen is het belangrijk het voedsel van uw hond te wegen en dit op bepaalde tijdstippen te geven. Nadien neem je het eten weg, dit is beter. De hond zal het hondensnoepje meer appreciëren en er harder voor werken.
De voedselpuzzel
Gebruik een voedselpuzzel. Dit is goed voor het trainen van de hersenen en lichaam door hem te voeden met een voedingspuzzel. Meet de juiste hoeveelheid voedsel en plaats dit in het speelgoed. De hond moet op die manier jagen en denken hoe hij zijn voedsel kan veroveren. Dit is een geweldige manier om hem bezig te houden terwijl je misschien niet thuis bent.