Waarom geen opvang voor honden aan openbare gebouwen, supermarkten en buurtwinkels ?
Een opvang voor honden aan openbare gebouwen en supermarkten is nochtans perfect te organiseren en is geen overbodige luxe. Met een beetje goede wil is veel mogelijk.
Opvang voor honden aan overheidsgebouwen
De overheid wil mensen overtuigen de wagen thuis te laten en zich meer te verplaatsen met het openbaar vervoer. Toch zijn er dikwijls problemen voor hondenliefhebbers die THUIS hun huisdieren niet alleen KUNNEN achterlaten. Alleenstaanden met een hondje die even de bibliotheek, het postkantoor of het gemeentehuis willen bezoeken staan voor gesloten deuren om de reden dat honden niet toegelaten zijn. De overheid moet hier zijn verantwoordelijkheid opnemen en alle honden toelaten in openbare gebouwen, of ten minste een personeelslid voorzien als tijdelijke opvang voor de wachtende hond.
Opvang aan supermarkten en winkelketens
Hondenliefhebbers hebben hetzelfde probleem bij supermarkten en winkelketens. HONDEN NIET TOEGELATEN en daar sta je dan… Zo kom je snel in een situatie terecht dat je verplicht bent om je hond alleen achter te laten. Regelmatig lees je in kranten dat honden geschopt of gestolen worden aan de ingang van een supermarkt.
Alleenstaande personen die samen met hun hond op vakantie willen, hebben ook meestal geen alternatief. Of de hond moet aan de ingang van de supermarkt wachten, of hij moet in een snikhete wagen achter blijven.
Geen goede oplossing
Je hebt dan twee mogelijkheden, ofwel laat je de hond in de wagen (met draaiende motor zodat de airco blijft werken), maar dan bestaat de kans dat je auto en de hond verdwenen zijn eer je terug uit de winkel bent. Tweede mogelijkheid, je bindt de hond vast aan een fietsenrek nabij de ingang van de winkel. Dit zijn geen goede oplossingen. Dus ook diervriendelijke supermarkten moeten zich inspannen. Op die manier zorg je ervoor dat de politie niet telkens moet verwittigd worden om honden uit een oververhitte wagen te bevrijden!
Er zijn tal van mogelijkheden om dit op te lossen
– Een hondendrukknop met bel aan de ingang van de supermarkt plaatsen, waar hondeneigenaars zich kunnen melden. Zo kan iemand van het personeel verplicht toezicht houden op de hond, en hoeft de hond niet mee in de winkel. Zo is meteen de hond zijn veiligheid verzekerd tegen diefstal en geweld.
– Een kleine overdekte hondenkennel met een dubbele sluis (poort) en codeslot zodat de hond niet kan gestolen worden en eveneens niet door passanten kan aangeraakt worden.
– Ook kan de overheid in openbare gebouwen waar honden niet toegelaten zijn een hondenopvang voorzien.
– Iemand van het personeel verplichten om toezicht te houden op de achtergebleven hond. Deze dienst voorzien in ieder gemeente-, stadhuis of politiebureau zou heel wat problemen oplossen voor de hondeneigenaar. Zo hoeft hij zich geen zorgen te maken over de achtergebleven hond.
Daarom willen wij een oproep doen aan de overheidsdiensten, supermarkten en buurtwinkels om een handje toe te steken zodat de klanten en hun honden niet in de kou blijven staan.
Honden hebben ook gevoelens en maken deel uit van ons gezin. Toch zijn er veel tegenstrijdigheden zegt Johan Herman, redacteur van dit hondenmagazine “De Nieuwe Hond”.
Samengevat: Alles in het teken van onze hond en dierenwelzijn. MAAR, toch is de hond in dit opzicht een voorwerp aan de buitendeur.
Niemand laat zijn kostbaarste bezit alleen achter bij de ingang van een supermarkt – Honden en kinderen niet toegelaten.
Beoordeel dit artikel
Klik op een ster om te beoordelen
Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 33
Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!