...

Roemeense Mioritic Herdershond

Roemeense Mioritic Herdershond
4.6
(131)

Roemeense Mioritic Herdershond

De Roemeense Mioritic Herdershond is een typische veehond, is heel loyaal, betrouwbaar en heel zelfstandig. Ze zijn vriendelijk en loyaal aan de familie, maar hij staat sceptisch tegenover vreemden. Zijn favoriete plek is altijd dicht bij zijn favoriete mensen.

Deze honden houden van kinderen, maar spelen zijn ze wel ruw tijdens het spelen. Een Roemeense Mioritic Herdershond heeft heel veel energie. Daarom is het nodig dat deze honden bij sportieve gezinnen terecht komen. Als ze niet genoeg beweging krijgen kunnen ze gefrustreerd of rusteloos worden. Daarom zijn sportieve gezinnen met een grote tuin de ideale eigenaars.

Ook bepalen deze honden zelf waar ze willen slapen. Alle onmogelijke plaatsen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Dit kan zelfs een bank, tapijt en zelfs op tafel zijn waar ze een plaats vinden. Ook slapen deze herders, zelfs als puppy, graag op harde grond, toch is dit af te raden om artrose te voorkomen.

Roemeense Mioritic Herdershond – FCI Rasgroep 1

De Roemeense Mioritic Herdershond behoort tot de Rasgroep “Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden”

Huidige en oorspronkelijke taken : Herdershond

Land van herkomst : De Roemeense Mioritic Herdershond is een hondenras dat is ontstaan ​​in Roemenië. Volwassen mannetjes zijn ongeveer 73 cm hoog, volwassen vrouwtjes zijn ongeveer 68 cm hoog. Sinds 6 juli 2005 is deze soort erkend door FCI. Dit ras heeft veel liefhebbers in Roemenië vanwege zijn krachtige uiterlijk.

Levensduur : 12 – 14 jaar

Temperament: Loyaal, Dapper, Rustig.

Gewicht: Vrouwelijk: 50–60 kg, Mannelijk: 50–60 kg
Hoogte: Vrouwelijk: 65–70 cm, Mannelijk: 70–75 cm
Kleuren: Wit, Piebald, Grijs

Andere namen: Roemeense Mioritic Herdershond – Ciobansc romanesc mioritic – Mioritic Shepherd Dog

Voorkomen van de Roemeense Mioritic Herdershond

Een grote hond maar nooit zwaar, wel krachtig en spectaculair. De vacht is lang en goed behaard op het hoofd, het hele lichaam en de ledematen. Mannetjes zijn langer en sterker dan vrouwtjes die duidelijk geslachtsdimorfisme vertonen. (geslachtsdimorfie is het verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes bij dezelfde diersoort. Het betreft hier niet de geslachtsorganen zelf, maar andere morfologische verschillen in lichaamsvorm, lichaamsgrootte of lichaamskleur.)

Lichaam
Het lichaam van de Mioritic Shepherd Dog is langer dan de schofthoogte (ideale verhouding is 11:10). De diepte van de borst moet ongeveer de helft zijn van de schofthoogte. De snuit is iets korter dan de schedel.
Vacht
De vacht is overvloedig op het hoofd en het lichaam, harde textuur, recht en minimaal 10 cm lang. De ondervacht is dichter en soepeler en lichter van kleur. Op de ledematen is de vacht korter. De staart is goed behaard.

Kleur:
Gevlekt: De grondkleur moet wit zijn met goed gedefinieerde zwarte of grijze aftekeningen.
Effen kleuren: effen wit of effen grijs. De uiteinden van de oren moeten gepigmenteerd zijn in donkergrijs of zwart (oorbellen).

Gedrag
De Mioritic Shepherd Dog is een rustige en stabiele hond. Een goede herdershond, zeer moedige en een efficiënte vechter tegen mogelijke dieren zoals de beer, wolf of lynx. Ze zijn op hun hoede voor vreemden. De belangrijkste taak van de herdershond is het op indrukwekkende wijze alle mogelijke onruststokers afschrikken. Daar hoeft deze hond niet voor te worden opgeleid, hij weet het gewoon.

Karakter van de Roemeense Mioritic Herdershond

Het karakter van de Roemeense Mioritic Herdershonden wordt gekenmerkt door een sterke onafhankelijkheid en veel zelfvertrouwen. Ze zijn extreem territoriaal bewust en zijn echte waakhonden. Hun territorium eindigt niet bij de eigendomspoort! Ze blijven alert en zullen alles bewaken in de nabijheid van hun eigenaar. Alles wordt bewaakt dat te zien is vanaf de wachtpost die meestal op een verhoogde berm wordt gekozen. Het zijn absoluut gewoontedieren die onmiddellijk reageren op abnormale situaties … eerst aandacht, dan luid blaffen en indien nodig aanvallen of verdedigen.

Kortom, het zijn echte werkers die houden van hun werk, hun roedel en alle leden van het gezin.

Sociaal

Het zijn hele sociale honden en gaan prima om met soortgenoten en andere huisdieren. Kinderen nemen ze in bescherming. Bekenden worden vriendelijk begroet. Tegenover vreemden stelt hij zich waakzaam en verdedigend op.

Opvoeding

Het zijn de beste leerlingen uit de klas. Ze leren snel en graag. Let erop dat deze honden erg gevoelig zijn en letten op de intonatie van uw stem. Wees altijd consequent bij de opvoeding van de Roemeense Mioritic Herdershond. Vanaf de vroege jeugd moet men de hond leren om geen gebruik te maken van zijn bedreigende gedragingen (zelfvertoon, blaffen enz..). Het is van belang de pup van jongs af aan goed op te voeden, zodat hij opgroeit tot een stabiele hond.

Gezondheid

Over de gezondheid is er weinig medische informatie voor handen omdat de Roemeense Mioritic Herdershond nog maar onlangs is gered van het platteland. We weten dat net zoals bij andere grote hondenrassen een maagkanteling altijd kan voorkomen. Ook is heupdysplasie een aandachtspunt. Van die honden die een normaal gezond leven leiden, is bekend dat ze tot 14 jaar oud worden. Heupen, ellebogen, oog en gebitscontroles worden aanbevolen.

Roemeense Mioritic Herdershond

Vachtverzorging Roemeense Mioritic Herdershond

De vachtverzorging valt heel goed mee. Naast de dagelijkse controle van ogen, oren en tanden, ondergaan de honden ook eens per week een grondige verzorging. De pups zijn al vroeg gewend aan de trimprocedures als onderdeel van de dagelijkse training, aangezien het trimmen dient om de hiërarchie vast te stellen: de hond die het trimmen toelaat, accepteert de dominantie van degene die het trimmen doet.

De vacht van deze honden is erg onderhoudsarm, ze moeten niet in bad en in geval dat ze nat of smerig worden, kan het vuil en de modder er gewoon afgeveegd worden nadat de vacht terug droog is. Stop een Roemeense Mioritic Herdershond niet te vaak in bad, anders verliest hij zijn natuurlijke beschermlaag.

Aangepaste voeding voor de Mioritic Herdershond

Net als elke andere veehond maakt de Roemeense Mioritic Herdershond goed gebruik van zijn voer en heeft hij veel minder voer nodig dan men denkt. Aanzienlijk minder dan op de verpakking die door verschillende voedselproducenten wordt aanbevolen. Als u droog hondenvoer gebruikt, kies dan een hondenvoer met een laag eiwitgehalte, omdat dit hondenras het hoog eiwit niet goed kan metaboliseren.

Volwassen honden kunnen rauw voedsel, groenten, fruit, eieren en zelfs magere tafelresten (noedels, rijst, havermout) gebruiken. Ze moeten twee keer per dag worden gevoerd om overeten en een opgezette buik te voorkomen. De puppy’s moeten 4 keer per dag worden gevoerd. Pas op dat u niet te veel voedt. Al het voedsel dat niet binnen 15 minuten is geconsumeerd, moet worden verwijderd en de hond moet na het eten 1-2 uur rusten om een ​​goede spijsvertering te garanderen. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn.

Roemeense Mioritic Herdershond Puppy-info

Opgroeiende puppy’s zijn vol energie en hebben zeker dagelijkse wandelingen en aandacht nodig. Volwassen honden worden rustiger en de dagelijkse wandelingen mogen dan iets minder intens zijn. Honden die het vee beschermen hebben meestal niet veel energie, omdat ze het liefst bij schapen (of mensen) zijn. De aanschaf van een puppy vraagt heel wat voorbereiding. Een puppy’s van de Roemeense Mioritic Herdershond kan je best aanschaffen bij een erkend hobbyfokker.

Roemeense Mioritic Herdershond puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.6 / 5. Aantal beoordelingen: 131

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!