...

Signalen van kanker bij je hond herkennen

Signalen van kanker bij je hond herkennen dierenarts foto pixabay
4.5
(35)

Kanker bij je hond tijdig herkennen

Ook onder honden en katten is kanker een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Er zijn zelfs onderzoeken die aanduiden dat onder honden van tien jaar en ouder de helft aan kanker zal lijden. Om kanker te behandelen is het vroegtijdig signaleren en behandelen van groot belang. Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op kanker, deze hoeven niet betekenen dat je hond daadwerkelijk kanker heeft, maar het is in ieder geval belangrijk om de dierenarts te raadplegen als je deze symptomen signaleert.

Wat is kanker?

Kanker is een aandoening waarbij de celdeling ongecontroleerd versnelt. Celdeling is een natuurlijk en goed precies, maar in het geval van kankercellen gaat deze celdeling te snel, waardoor andere cellen in de verdrukking komen. Mocht je bij je hond onderstaande symptomen herkennen dan kan de arts onderzoek doen. Vaak gebeurt dit in eerste instantie door bloed af te nemen en de bloedwaarden te testen. Als hierin afwijkingen gevonden worden kan er een echo gedaan worden. Naar aanleiding van de resultaten wordt een behandelplan opgesteld.

Zwellingen van de lymfeklieren

De lymfeklieren zitten overal in het lichaam, maar je kunt eventuele zwellingen het makkelijkste controleren achter de kaak of achter de knieën. Als deze klieren ernstig gezwollen zijn, kan dit duiden op Maligne lymfomen, dit is een tumor in de lymfeklieren. Vooral bepaalde hondenrassen, zoals de Golden Retriever, Basset Hounds, Pointersen en Schotse Terriërs hebben een verhoogd risico op deze vorm van kanker.

Knobbeltjes of abnormale zwellingen

Als je hond last heeft knobbeltjes en deze verdwijnen niet zelf weer dan is het verstandig de dierenarts te raadplegen. Vooral bij langharige rassen is het verstandig deze regelmatig te controleren op knobbeltjes. Bij de kortharige is controle natuurlijk ook belangrijk, maar bij deze honden vallen zwellingen en bobbeltjes nu eenmaal sneller op. Niet ieder knobbeltje hoeft iets ernstigs te betekenen, allereerst kan een bobbeltje gewoon een kleine ontsteking zijn of een insectenbeet. Ook oudere honden hebben dikwijls last van kleine bolletjes op hun huid, dit komt meestal door hun hoge leeftijd. Verder heb je ook nog goedaardige en kwaadaardige zwellingen. Een insectenbeet trekt na enkele dagen weer weg. Een ontsteking zal behandeld moeten worden. Mocht het knobbeltje een tumor zijn en je bent er op tijd ben, dan kan deze vaak eenvoudig chirurgisch verwijderd worden.

Plotseling gewichtsverlies kan ook een voorbode van kanker zijn

Verliest je hond ineens relatief veel gewicht zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor is dan kan dit duiden op kanker. Natuurlijk kan het ook zijn dat je hond wat meer beweegt of minder eet. Over het algemeen gaat het gewichtsverlies bij kanker ook gepaard met een minder energieke hond. Twijfel je, raadpleeg dan een dierenarts.

Voortdurend braken of aanhoudende diarree

Mocht je hond langer dan een paar dagen regelmatig braken of last hebben van diarree dan is dit een goede reden om de dierenarts te bezoeken. Natuurlijk kan het braken ook het gevolg zijn van een voedselvergiftiging, maar het kunnen symptomen van kanker zijn. Onderzoek kan uitsluitsel geven en ook hierin geldt, hoe eerder je de ziekte ontdekt des te beter is het te behandelen en des te groter is de kans op genezing bij kanker.

Ademhalingsproblemen en veel hoesten

Als je hond ineens heel regelmatig en hoest zou het natuurlijk kunnen dat deze gewoon kennelhoest heeft. Kennelhoest is een besmettelijke infectie en komt niet alleen maar voor bij honden die in een kennel zijn geweest. De kans is alleen wat groter in een kennel omdat je hier veel honden bij elkaar vindt. Het kan echter ook longkanker zijn of een tumor in de borstholte. Hierbij wordt er ook nogal eens bloed opgehoest. In beide gevallen is her raadzaam om de dierenarts te raadplegen. Deze kan de juiste diagnose stellen en de klachten behandelen. Honden waarvan de eigenaars roken lopen risico op longkanker door passief mee te roken.

Wondjes die slecht genezen en ontstekingen

Door de kanker raakt het immuunsysteem van je hond aangetast. Wondgenezing duurt hierdoor langer en je hond heeft ook meer kans op ontstekingen. Als je hond last heeft van tumoren op de huid lopen deze ook een grote kans om te gaan ontsteken en zweren en bloeden. Deze wondjes genezen niet makkelijk en hulp van de dierenarts is nodig.

Verminderde eetlust

Over het algemeen hebben honden met kanker een sterk verminderde eetlust. Ze voelen zich niet goed, ze zijn minder energiek en eten ook een stuk minder als gevolg hiervan. Een gezonde hond eet juist heel erg graag. Gebrek aan eetlust kan een symptoom van allerlei aandoeningen. Houdt dit meer dan enkele dagen aan, dan is het in ieder geval verstandig de dierenarts te raadplegen. Deze kan bekijken wat er aan de hand is en met een passende oplossing komen. Soms en zeker als kanker een mogelijkheid is, moet er bloed worden afgenomen en zijn er meerdere testen nodig om zeker te zijn wat de oorzaak van de klachten is.

Moeite met plassen

Heeft de hond moeite met plassen of zit er bloed in de urine dan is de kans groot dat je hond een blaasontsteking heeft. Deze kan worden behandeld met antibiotica, mocht de kuur niet aanslaan of mochten de klachten weer steeds terugkeren dan zou kanker de onderliggende oorzaak kunnen zijn. De dierenarts kan een biopsie doen om te constateren of er inderdaad sprake is van kanker bij de blaas.

kanker bij honden foto pixabay

Vermoeidheid of depressie

Is je hond ineens niet meer het vrolijke en enthousiaste huisdier zoals altijd dan voelt deze zich vast niet goed. Iedereen heeft wel eens een dagje dat ie wat minder vrolijk is, maar houdt dit gedrag langere tijd aan, dan is het verstandig de dierenarts te raadplegen. Het kan namelijk duiden op uiteenlopende aandoeningen, waar kanker er eentje van is. Het hoeft niet per se iets heel ernstigs te zijn, maar het is belangrijk het op te lossen, je wilt toch graag je vrolijke, energieke viervoeter terug.

Kans op kanker verkleinen

Kanker is moeilijk geheel te voorkomen, maar je kunt de kansen wel verminderen door een gezonde levensstijl. Dit geldt voor mensen, maar ook voor honden. Zorg voor voldoende beweging en een evenwichtig dieet.

Sommige rassen zijn gevoeliger voor kanker dan anderen.

Het is lastig om een volledige lijst weer te geven, maar hier volgt een korte lijst met hondenrassen die extra gevoelig zijn voor kanker:

• Boxer
• Golden Retriever
• Rottweiler
• Bernese Mountain Dog
• Boston Terrier
• English Bulldog
• Scottish Terrier
• Cocker Spaniel
• Irish Setter
• Schnauzer
• Labrador
• Mongrels
• Beagle
• Poodle
• Collie
• Dachshund

Belangrijk: Raadpleeg bij twijfel over kanker bij honden altijd een dierenarts.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 35

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!