...

Sint Bernard

Sint Bernard Depositphotos_103656306_S
5
(260)

Sint Bernard

Sint Bernard is de nationale hond van Zwitserland en staat ​​bekend als reddingshond. Ze houden van mensen en hebben hun bezigheid nodig. Dit is een ideale hond voor gezinnen met kinderen, omdat het dier in dat geval voldoende aandacht en communicatie krijgt. Ondanks hun indrukwekkende grootte (Sint Bernards worden terecht als een van de grootste hondenrassen beschouwd), zijn ze zeer goedaardig. Deze honden zijn niet agressief. Het zijn rustige honden die zeer terughoudend zijn, blaffen doen ze alleen in extreme gevallen.

Sint Bernard – FCI Rasgroep 2

De Sint Bernard behoort tot de rasgroep van Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Huidige en oorspronkelijke taken: Trek- en reddingshond. De Sint Bernard wordt gebruikt om naar verloren mensen in de bergen of onder lawines te zoeken.

Temperament: Levendig, Vriendelijk, Waakzaam, Zachtaardig, Rustig
Levensverwachting: 8 tot 10 jaar

Kleuren: Brownish-yellow, Rood-wit, Reddish-brown Brindle, Reddish-brown Splash, Reddish-brown Mantle

Beschrijving en kenmerken van de Sint Bernard

De Sint Bernard is een grote, sterk gespierde en betrouwbare hond. Het hoofd is groot, breed, met een korte snuit. Middelgrote ogen, donkerbruin. De oren zijn driehoekig, middelgroot. De staart is lang en breed met een licht gebogen punt. Er zijn twee variëteiten: een met een lange, licht golvende vacht en de andere met een kortere en grove vacht. Beide soorten hebben een dikke vacht, waardoor ze zichzelf beschermen tegen de kou.

Sint Bernard-1226205_1280

Uiterlijk van de Sint Bernard

Schofthoogte: Mannelijk: 70–90 cm, Vrouwelijk: 65–80 cm
Gewicht: Tussen de 64 – 120 kg

Hoofd: De Sint Bernard heeft een groot en krachtig hoofd. Ze hebben duidelijke wenkbrauwen en een diepe stop. De neusrug is recht. De hangende oren zijn middelgroot. De ogen zijn matig diep ingezet.
Tanden: De Sint Bernard heeft een tang- of schaargebit.
Ogen: De oogleden liggen dicht bij de oogbol, de randen van de oogleden zijn goed gepigmenteerd en goed gesloten. De blik van Sint Bernard is slim, maar ook een beetje triest. Toegestaan is een lichte doorbuiging van het onderste ooglid, met een deel van het bindvlies, evenals onvoldoende buiging van het bovenste ooglid.

Lichaam: Het is een grote hond met een brede rug. De staart is lang en breed. De borstkas reikt tot aan de ellebogen. Ze hebben een zeer krachtige hals, die plooivorming vertoont.

Vacht: Kort- en langhaar. Kortharige honden hebben een vlak aanliggende vacht. De langharige honden hebben sluik of licht gegolfd haar, dat niet gekruld mag zijn.
Kleuren: Wit met verschillende tinten rood tot bruingeel.

Geschiedenis van de Sint Bernard

Het ras Saint Bernard werd naar Zwitserland gebracht door de Romeinen, die ze als waakhonden gebruikten. In de 17e eeuw werd het ras getraind om verloren en gewonde toeristen te vinden en te redden. Er zijn gegevens dat meer dan 2.000 mensen werden gered door de St. Bernards. De Sint Bernard, Barry, redde 40 mensen en als teken van respect, werd een monument voor hem opgericht. Nu wordt hij tentoongesteld in het Museum voor Nationale Wetenschap en Geschiedenis in Bern. Sint Bernards komen vooral veel voor in Europa en de VS. De Sint Bernard is een van de beroemdste rassen, waarvan een van de voorouders de Tibetaanse mastiff was.

Het ras heeft ook opvallende gelijkenissen met de Engelse mastiff, waarmee het een gemeenschappelijke voorouder heeft, de alpine mastiff. De moderne sint-bernard verschilt enorm van de oorspronkelijke honden die werd gehouden in het grote Sint-Bernhard klooster in Zwitserland. De Sint Bernard-honden werden daar gefokt door monniken, in eerste instantie als lastdragers, daarna als lawinehonden. Het opvallendst is het verschil in grootte en omvang. Sinds eind 19e eeuw werd het ras continu verbeterd en verfijnd met behulp van andere rassen uit de molosserfamilie, zoals de Pyrenese berghond, grote Zwitserse sennenhond, Berner sennenhond, Duitse dog, Engelse mastiff en vermoedelijk ook de Tibetaanse mastiff en de Kaukasische owcharka. Het zou kunnen dat andere rassen, zoals de rottweiler, de boxer en de Engelse buldog, eveneens hebben bijgedragen aan de bloedlijn van de moderne Sint-Bernard.

De vier sennenhondrassen – de grote Zwitserse sennenhond, de Berner sennenhond, de Appenzeller sennenhond en de Entlebucher sennenhond, zijn vergelijkbaar in uiterlijk en delen ook dezelfde locatie en geschiedenis met de sint-bernard. De sennenhonden zijn echter driekleurig in plaats van rood met wit zoals de sint-bernard.

Sint Bernard dog-3620113_1280

Gedrag en karakter

De Sint Bernard is een vriendelijke hond met een goed en lief karakter. Ze zijn gevoelig voor harde woorden en stemmingen in huis. Het is een zeer trouwe hond die niet graag wordt buitengesloten. Wanneer de Sint Bernard volwassen is, is hij vrij rustig. Ze zullen u en het gezin verdedigen als dit nodig mocht zijn.
Sint Bernard is krachtig en gespierd, maar niet agressief. Deze honden zijn erg slim en loyaal. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere dieren. Ze hebben een geweldig beschermend instinct, waardoor ze geweldige waakhonden zijn.

Temperament

Sint Bernard heeft een ietwat trieste uitdrukking, maar in werkelijkheid is hij erg goedaardig. Hij kan kan koppig zijn, dus eigenaren moeten erg geduldig zijn. Ze gedijen in liefde en aandacht. Sint Bernard is vatbaar voor angst en als ze voor lange tijd alleen gelaten wordt. Lange tijd alleen zitten is niets voor een Sint Bernard, hij zal zich snel vervelen en uit verveling de woonkamer herinrichten met hier en daar een paar persoonlijke merktekens aan de meubels.

De Sint Bernard is vriendelijk en gastvrij. Ze zijn stabiel, en attent met kinderen. Ze houden van aandacht, maar niet zo veeleisend als sommige hondenrassen.

Sociaal

Dit hondenras gaat zeer goed om met kinderen en kan het ook goed vinden met andere huisdieren. Met soortgenoten kunnen ze het doorgaans goed vinden. Tegenover vreemden zijn ze over het algemeen vriendelijk, behalve als blijkt dat ze kwaadaardig zijn.

Beweging

Vanwege hun indrukwekkende grootte zijn deze honden natuurlijk het meest comfortabel in een groot huis. Deze honden hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Geef deze hond zijn dagelijkse oefeningen. Driemaal daags een blokje om en zo nu en dan onaangelijnd rennen en spelen is voldoende voor dit ras. De Sint Bernard voelt zich buiten goed in zijn vel, toch een hele dag ravotten in de tuin zit er niet in voor dit hondenras. Deze grote hond wil contact en gezelschap en een hele dag alleen in huis of de tuin zou deze hond erg ongelukkig maken.

Trainen en opleiding van de Sint Bernard

Ze moeten vanaf zeer jonge leeftijd worden opgeleid. Training moet worden gegeven op een rustige, evenwichtige manier. Gebruik een liefdevolle stem en moedig hem aan. Op deze manier zal hij zijn uiterste best doen om zijn taken perfect uit te voeren. Net als andere grote honden die snel groeien, mogen ze tijdens het groeiseizoen niet fysiek overbelast worden om in de toekomst de verstoring van de vorming van botten, spieren of gewrichtsproblemen te voorkomen. De Sint Bernard is zeer gehoorzaam en vrij gemakkelijk te trainen. Maar als je het moment mist en niet vanaf de vroege kinderjaren de hond opvoedt, zal het ongelooflijk moeilijk zijn om later met deze kolos om te gaan.

Sint Bernards moeten op jonge leeftijd worden gesocialiseerd wanneer ze nog steeds beheersbaar zijn. Ze hebben een sterk verlangen om hun eigenaar te plezieren. Ze zullen het beste reageren op zachte en consistente training.

Opvoeding

Wanneer u de hond consequent opvoedt, zal hij vrij snel commando’s aanleren. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem, een harde opvoeding is dus uit den boze. Het is geen hond die het leuk vindt om urenlang achter elkaar te trainen. Leer het trekken aan de lijn op jonge leeftijd af. Tijdens de groei moet deze hond niet lichamelijk vermoeid worden. Ze groeien snel en hebben alle energie nodig voor het ontwikkelen van sterke spieren en botten.

sint bernard hondenrassen

Verzorging

Kijk regelmatig de ogen na en houd de oren goed schoon. De ogen van de Sint Bernard moeten regelmatig worden gecontroleerd, omdat een zwaar ooglid hem vatbaar maakt voor oogziekten. Houd de nagels kort !
Het enige moment dat anderen ongemak kan bezorgen en waar de eigenaren moeten op letten, is de afscheiding uit de ogen en het speeksel uit de muil. Het wordt aanbevolen elke keer nadat de hond heeft gegeten, of zelfs vaker, het speeksel te verwijderen met een droge doek.

Vachtverzorging

De Sint Bernard heeft redelijk veel vachtverzorging nodig. De vacht van deze hond moet dagelijks worden geborsteld en gekamd worden om dood haar te verwijderen. Gebruik de juiste borstels en kammen tijdens de vachtverzorging. In de verharingsperiode zal de St Bernard elke dag geborsteld moeten worden, met name bij de langharige variant. De Sint Bernard heeft twee verschillende vachtsoorten: glad of kortharig en grof of langharig. Beide soorten vachttypes zijn erg dicht van textuur en waterdicht. De Vacht is meestal wit met een kleurtje, rood, mahonie, zwart dit in verschillende combinaties.

Gezondheid van de Sint Bernard

De Sint Bernard is over het algemeen gezond, maar zoals alle dieren zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen: zoals het wobbler-syndroom, hartproblemen, huidziekten en een opgeblazen gevoel. Heupdysplasie, epilepsie, staar en allergie kunnen voorkomen. Deze honden zijn ook intolerant voor warm weer.

Een puppy kiezen, waarop moet u letten

Vraag of je de moeder en de vader mag zien.
Kies een gezonde puppy met een mooie vacht
Een gezonde puppy heeft heldere ogen
Observeer de puppy’s in het nest.
Controleer de puppy op vreemd gedrag, agressie enz…

Sint Bernard

Puppy Sint Bernard opvoeden

Uw Sint Bernard puppy heeft vroege socialisatie nodig. Dit betekent dat ze worden blootgesteld aan verschillende mensen, ervaringen, plaatsen en attracties. Dit zorgt ervoor dat uw Sint Bernard puppy opgroeit tot een goede en evenwichtige hond.

Misschien wilt u uw puppy inschrijven in een hondenschool waar hij andere puppy’s kan ontmoeten en spelen. Neem uw puppy mee naar parken en bossen, vergeet niet om anderen uw Sint Bernard puppy te leren kennen tijdens het wandelen en laat hem kennismaken met bezoek bij u thuis. Dit zal helpen bij het ontwikkelen van de sociale vaardigheden van uw puppy.

Een puppy kopen vraagt veel tijd en geduld. Zoek een goede fokker die weet waarover hij praat.

Een Sint Bernard puppy kopen ?

Als je een Sint Bernard puppy wil kopen moet je eerst deze vragen beantwoorden. Wees eerlijk met jezelf.

Wil je een puppy, of mag het ook een volwassen of bejaarde hond zijn?
Hoe zie je de omgang met kinderen en de nieuwe hond?
Hoelang zal de hond alleen zijn?

Hoeveel tijd kan je vrijmaken voor je hond, en zo ja: hoeveel tijd per dag?
Hoelang kan je tijd besteden aan de verzorging (zoals borstelen) ?
Heb je genoeg geld voor een hond (voeding, dierenarts, enzovoort)?

Welke uiterlijke kenmerken vind je mooi of niet mooi aan een hond?
Hoe schoon moet je huis blijven?
Hoe groot is je tuin?

Sint Bernard puppy Depositphotos_85728668_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 260

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!