Tips om te wandelen met je hond of puppie
Wandelen met je hond doet je echt ontspannen en een leuke boswandeling is een echt feest voor je hond of puppie. Zeker een wandeling in de herfst is voor je hond de mooiste periode van zijn leven. Niet te warm, en ook niet te koud, een hele mooie tijd om buiten te zijn. Toch doe je er goed aan wandelroutes uit te kiezen die niet te zwaar zijn voor jou en je hond.
Trek je een namiddag naar het bos om te wandelen, dan zijn er een paar zaken waar je rekening moet mee houden. Daarom zetten we enkele tips voor u op een rijtje voor een heerlijke boswandeling.
1 Heb je maar pas een nieuwe hond, en je wil onmiddellijk gaan wandelen met je hond of puppie, dan moet je er zeker van zijn dat je hond zich goed gedraagt met andere honden of mensen in de buurt. Een extra gehoorzaamheidstraining kan geen kwaad.
2 Een puppie meenemen voor een hele dag in het bos is niet echt verstandig. Afhankelijk van het hondenras kan een puppie vanaf 1 jaar een wandeling maken tot vijf kilometer, daarna kan je het wandelen langzaam opbouwen. Neem na elk uur een korte rustpauze zodat je hond of puppy even op adem kan komen.
3 Het bijzonderste voor je hond is vers water en hondenbrokken voor onderweg. Voorzie een klein hondenrugzakje zodat je hond zelf zijn hondenvoer kan dragen.
4 Een tekenklem mag zeker niet ontbreken tijdens een wandeling, ook in de winter neem je best een tekenklem mee! Teken zijn er ook in de winter en nestelen zich in de huid van uw hond of pup. Controleer de vacht van je hond op teken voor je terug naar huis gaat. Kijk ook onder de oksels en voetzolen. Merk je een teek, verwijder ze direct!
5 Laat je hond of puppie nu en dan eens vrij lopen. Wissel dit wat af met het wandelen aan de leiband. In het bos is vrij wandelen natuurlijk geen probleem, maar je hond of pup moet ook wennen aan wat drukkere plekken. Let wel op, in sommige gebieden met broedplaatsen is het verplicht de hond aan de leiband te houden.
6 Hou je hond goed in de gaten en kijk of hij niets wil eten wat niet mag zoals paddenstoelen. Sommige paddenstoelen zien er voor ons lekker uit, maar ook voor je hond. Zoals je weet zijn de meeste paddenstoelen giftig. Let dus heel goed op dat hij niet kauwt op een paddenstoel.
7 Als je een stukje moet rijden met je hond let erop dat het vervoer veilig is. Dat kan met een autogordel voor honden of een hondenrek. Ook is het verstandig om een deken mee te nemen achter in de auto. Als je hond dan nat uit het bos komt kan hij zich lekker opwarmen.
8 Laat je hond of pup af en toe wandelen op verharde wegen, zodat de hond voldoende eelt krijgt op de voetzolen. Controleer de voetzolen van je hond regelmatig.
9 Als je met de wagen gaat, voorzie een paar oude dekens die je kan gebruiken om je hond te laten plaatsnemen terwijl je de meeste modder en takjes kan verwijderen alvorens je hem laat plaats nemen in de wagen.
10 Na een goede wandeling spoel je thuis de hond of puppie meteen goed uit. Nadien goed drogen is de boodschap, anders krijg je snel klitten in de vacht van je hond.
Tot slot willen we nog waarschuwen voor afgevallen herfstbladeren. Onder deze afgevallen bladeren kunnen onaangename en gevaarlijke voorwerpen verscholen liggen. Ook ongedierte verschuilen zich vaak onder afgevallen bladeren en kunnen zich vasthechten aan de hond. Vb teken, spinnen en vlooien vinden een hondenvacht aangenamer dan afgevallen bladeren om onder te leven. Opletten is dus de boodschap.