...

Vaccineren tegen hondsdolheid of rabiës verplicht ?

hondsdolheid of rabiës
4.9
(329)

Is vaccineren tegen hondsdolheid of rabiës verplicht ?

Het vaccineren tegen hondsdolheid of rabiës is niet meer verplicht in België. Toch gelden er bepaalde uitzonderingen. Zo is deze vaccinatie verplicht bij honden die IN en UIT België reizen. Zo gelden er ook specifieke regels voor honden die op doorreis zijn in andere landen.  Het is dus aan te raden om uw reis tijdig voor te bereiden en de nodige informatie aan te vragen bij het consulaat van het land van bestemming. Ook in landen waar je effectief doorreist respecteer je best de vaccinatieregels.

Sommige lidstaten leggen, naast een inenting en het afleveren van een gezondheidscertificaat, nog bijkomende voorwaarden op. Neem daarom tijdig contact op met uw dierenarts.

De gevolgen bij het negeren van bepaalde vaccinaties zijn niet te onderschatten. Euthanasie op een illegaal geïmporteerd dier hoort tot de maatregelen. Breng dus van uw reis zeker geen huisdieren ( hond , kat , fret ) illegaal België binnen ! Deze maatregelen zijn ook in andere landen van toepassing !!!

Hondsdolheid of rabiës is gevaarlijk voor honden en mensen

Hondsdolheid is een dodelijk ziekte die wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier en kan verschillende zoogdieren en de mens treffen. Voor de mens is de ziekte in alle gevallen dodelijk vanaf het moment waarop de symptomen zichtbaar worden. Hondsdolheid of rabiës is een fatale ziekte die het centraal zenuwstelsel van zoogdieren aantast. Als er eenmaal symptomen van hondsdolheid optreden is het te laat. De ziekte is altijd dodelijk. Wie in contact is geweest met een besmet dier, moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Bevestiging van de diagnose bij een dier is bovendien slechts mogelijk na autopsie en hersenonderzoek.

Besmette dieren herkennen

Met rabiës besmette dieren zijn moeilijk te herkennen, deze dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Verdacht is het als een dier agressief en onrustig is, of als een dier dat normaal in het wild leeft zoals een vos abnormaal tam is.

Symptomen van hondsdolheid

De eerste verschijnselen van hondsdolheid zijn moeilijk te herkennen. Besmette dieren herken je meestal door hun gedragsverandering, ze worden schuw en verstoppen zich.  Dieren met hondsdolheid vertonen agressieve trekjes en janken op een eigenaardige manier. Spiertrekkingen, verlammingsverschijnselen en vaak zijn de pupillen erg verwijderd. Kwijlen, bijten en vallen mensen en andere dieren aan zonder enige reden.

Vaccinatie tegen hondsdolheid in België.

In België is de vaccinatie tegen hondsdolheid niet langer verplicht. Deze regel is alleen geldig voor honden die België niet verlaten !!!.

LET OP: Honden, katten en fretten die buiten de Belgische grenzen reizen (of die in België toekomen vanuit het buitenland) moeten altijd vooraf gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. Dit is van toepassing voor zowel het transport van geïmporteerde dieren als voor de dieren die met hun baasje naar het buitenland gaan.

In België is rabiësvaccinatie verplicht:

1 – Bij het vervoer van gezelschapsdieren (honden, katten en fretten) van België naar een andere lidstaat.

2 – Wanneer uit derde landen afkomstige gezelschapsdieren worden binnengebracht. In dat geval gelden bijzondere voorschriften.

Om tegen hondsdolheid gevaccineerd te kunnen worden, moet het dier geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben. De dierenarts kan het dier indien nodig op het ogenblik van de vaccinatie zelf nog identificeren en een paspoort bezorgen.

De geldigheidsduur van de vaccinatie wordt berekend volgens de instructies in de bijsluiter en wordt in het Europees paspoort ingeschreven. Voor een eerste of zogenaamde primovaccinatie begint die termijn ten vroegste 21 dagen na de inenting te lopen. Een hervaccinatie binnen de geldigheidsduur geldt onmiddellijk; buiten de geldigheidsduur wordt die als een primovaccinatie beschouwd.

Regelmatig keren vakantiegangers terug uit het buitenland met een hond of kat die niet in orde is met de Europese regelgeving en dus hondsdolheid kunnen overdragen. Dit noemt men illegale import. Omwille van het gevaar voor een eventuele besmetting past het FAVV de voorschriften omtrent de invoer van dieren altijd zeer nauwgezet toe. Euthanasie op een illegaal geïmporteerd dier hoort tot de maatregelen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 329

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!