...

Vachtverzorging en soorten vachten bij honden

vachtverzorging
4.3
(3)

Hond en verzorging

Vachtverzorging hond, soorten vachten, het belang van een goede vachtverzorging inclusief tips!

Er zijn heel veel verschillende soorten honden en hondenrassen. Al deze honden hebben een verschillende vacht welke anders verzorgd dient te worden. De vachtverzorging van de hond is afhankelijk van de haarstructuur en de lengte van de vacht. De verschillende haartypen bij honden zijn: korthaar, midden tot langhaar, zijde haar, ruw haar, stock haar en wol. Op welke manier de vacht van de hond verzorgd dient te worden is hier afhankelijk van. Sommige honden worden geplukt, andere honden dienen regelmatig gekamt te worden en er zijn honden die beter een knipbeurt kunnen krijgen.

 

Vachtverzorging hond, soorten vachten

Er bestaan meer dan 250 verschillende soorten hondenrassen. Allen gefokt voor verschillende doeleinden. Hierdoor en door verschillende omstandigheden, zoals leefomgeving en weersomstandigheden, zijn in de loop der tijd ook veel soorten vachten ontstaan, met als gevolg een andere vachtverzorging voor elk type hond.

Borstelvacht
Honden met een borstelvacht verliezen net als bij mensen constant haar, ze kennen geen verharingsperiode (zogenoemde rui). De vacht heeft hierdoor een constante verzorging nodig. Deze vachtverzorging bestaat uit het borstelen van de vacht. Het borstelen en de vachtverzorging bij deze honden dient wekelijks te gebeuren. Enkele rassen met een borstelvacht zijn:

Afghaanse Windhond, Bearded Collie, Briard en het Vlinderhondje

Effileervacht
Honden met een effileervacht, worden behandelt met een effileerschaar. De effileerschaar wordt gebruikt, om het haar van de hond in te korten. Door het inkorten van de vacht blijft de vacht gezond, ziet de hond er verzorgd uit en is de vacht niet te lang. Het gebruik van een gewone schaar, zou bij honden met deze soort vacht, een te geknipt effect geven. Wat niet de bedoeling is. Honden met een effileervacht verliezen constant haar en hebben net als bij honden met een borstelvacht geen verharingsperiode. Het is aan te raden om elke drie maanden naar een trimsalon te gaan, om de vacht klitvrij te maken. Honden die een effileervacht hebben zijn o.a.:

Malteser, Spaniel rassen, Shih Tzu en de Yorkshire Terrier.

Knipvacht
Honden met een knipvacht hebben de meeste vachtverzorging nodig. Honden die tot deze groep behoren verharen constant en dienen geregeld geborsteld te worden. De haren die de hond verliest, vallen niet op de grond, maar blijven in de vacht hangen. De losse dode haren weven zich door de haren die nog vast zitten. Door deze reden, hebben ze ook de meeste vachtverzorging nodig. Een voordeel voor baasjes bij honden met deze vacht, is dat ze weinig tot geen haaroverlast zullen ondervinden. Naast het wekelijks borstelen, is het verstandig, om elke twee maanden naar de trimsalon te gaan, om klitten te voorkomen. Rassen tot deze groep zijn:

Bedlington Terrier, Bichon Frise, Labradoodle en de Poedel.

Plukvacht
Honden met een plukvacht zijn drie keer per jaar in de rui. Het is verstandig om deze rassen net zo vaak (3x per jaar) te plukken. Dit kunt u laten doen bij een trimsalon, maar zelf doen is ook mogelijk. Na het plukken komt de (onder)vacht mooi te voorschijn. Naast het plukken van de vacht is wekelijks borstelen verstandig. Zo blijft de vacht klitvrij en glanzend. Honden die een plukvacht hebben zijn bijvoorbeeld:

Terrier rassen zoals, Cairn Terrier en de Jack Russell Terrier. En de ruwharige Teckels.

Uitwolvacht
Honden met een uitwolvacht verliezen twee keer per jaar hun vacht. Doormiddel van een grote ‘uitwolbeurt’ verliest de hond zijn overmatige ondervacht. Over het algemeen hebben honden met korte haren een uitwolvacht. Ze hebben weinig vachtverzorging nodig en hebben naast de ruiperiode een wekelijkse borstelbeurt nodig. Rassen die tot deze categorie behoren zijn:

Deense dog, Boxer, Duitse herder, Golden retriever en de Rotweiler.

Het belang van een goede vachtverzorging

U kent het vast zelf wel, u verzorgt uw haar even niet goed en haalt op een gegeven moment een borstel erdoorheen, klitten! Het is niet alleen vervelend en pijnlijk, maar tevens ook slecht voor de gezondheid van uw haar. Dit geldt niet alleen voor uw haar, maar zeker ook dat voor de vacht van uw hond. Door elke week de hond goed te borstelen, voorkomt u klitten en kost het uiteindelijk minder tijd om de vacht gezond te houden. Daarnaast scheelt een goede vachtverzorging ook nog eens in de portemonnee (denk maar aan de kosten van een extra beurt aan de trimsalon).

Klitgevoelige plekken, waar mijn hond geregeld borstelen

Als een hond eenmaal gewend is aan de borstel en het borstelen van zijn vacht, dan kunnen ze hier zelfs van genieten. Een paar vegen over de rug is fijn voor de hond, maar zeker niet genoeg voor een goede verzorging van de vacht. De plekken die bij een hond altijd geborsteld dienen te worden, de klitgevoelige plekken, zijn van kop naar beneden:

– De oren van de hond
– Snor en of baard
– Borst en buik
– De oksels
– De lies, vergeet de binnenkant van de benen niet
– Poten

 

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!