...

Vergiftiging bij honden

vergiftiging-bij-honden
5
(2)

Vergiftiging van honden, wat doe je dan ?

Vergiftiging van honden door giftige planten, bloemen en giftige stoffen zoals geneesmiddelen, reinigingsproducten, lichaam-verzorgende producten (tandpasta enz..), iedereen heeft ze wel in huis. Dikwijls staan we machteloos bij het verlies van onze trouwste vriend door vergiftiging. Toch kan je veel problemen voorkomen als je er snel genoeg bij bent.

Welke symptomen vertoont een hond bij een vergiftiging ?

Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij honden zijn maag en darmklachten zoals braken, speekselen, hoesten, benauwdheid, misselijkheid, diarree en buikpijn. Daarnaast zie je ook neurologische verschijnselen zoals sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen en spierkrampen. Bij inname van rattenvergif treden bloedingen op. Het gif werkt als een soort bloedverdunner bij honden waarbij de hond inwendig doodbloed.

Geneesmiddelen en voedsel voor mensen

Het gestel van een hond is erg verschillend van dat van een mens, wat maakt dat geneesmiddelen en voedsel dat bestemd is voor de mensen, niet altijd geschikt zijn voor honden.

Heb je een vermoeden van vergiftiging, probeer snel te achterhalen welke plant of soort gif je hond heeft gegeten. Daarom is het ook nuttig de naam van de plant of bloemen te kennen uit je eigen tuin. Zo kan je bij vermoeden van vergiftiging, deze vermelden aan de dierenarts of het Antigifcentrum om de juiste behandeling op te starten.

Behandeling

Bij een vergiftiging bel je onmiddellijk een dierenarts of het Antigifcentrum (070 245 245, gratis 24/7). Zij kunnen je onmiddellijk verder helpen en zeggen welke eerste zorgen je moet toebrengen.

Probeer niet zelf het probleem te verhelpen

Het is van groot belang dat je niet zelf gaat proberen iets aan het probleem te verhelpen. Het laten overgeven van het dier of het geven van melk bijvoorbeeld kan in bepaalde gevallen helemaal verkeerd uitpakken. Als je dier is blootgesteld aan een product in de ogen of op de huid kan het geen kwaad te spoelen met lauw water.
Maar overleg dus steeds eerst met het Antigifcentrum of een dierenarts over wat er moet gebeuren.

Honden zijn vaak het slachtoffer van gulzigheid en schrokken van alles naar binnen, ook slakkenkorrels, rattenvergif of meststofen. Honden maken geen onderscheid tussen schadelijk of onschadelijk voedsel. Het ontbreekt hen ook aan enkele enzymes om bepaalde geneesmiddelen en voedingsmiddelen voor mensen onschadelijk te maken.

Lees ook:

Bloemen en planten giftig voor honden
Kamerplanten die giftig zijn voor je hond
Groenten en vruchten die giftig zijn voor je hond
Paddenstoelen die giftig zijn voor je hond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!