Voorbereiden op de komst van je puppy
Voor u de puppy gaat ophalen bij de fokker, het asiel of de dierenwinkel moet u het huis in gereedheid brengen. Denk niet dat de puppy zal handelen als een volwassen persoon. De nieuwe omgeving, het verlaten van het vertrouwde nest is voor de puppy deels traumatiserend. Daarom moet je als eigenaar de spanning verminderen door alles klaar te hebben bij de aankomst van het nieuwe gezinslid. Dat wil zeggen dat u eerst naar de dierenwinkel moet. Hondenspeelgoed, een nieuwe mand, een deken, enz.. haal je best voor de puppy komt.
Waar ga je de puppy te slapen leggen ? Heb je een hondenmand, een deken of een kussen waar je hond kan op liggen? Deze moeten de eerste nacht aanwezig zijn. Ook zijn voeding niet te vergeten. Vraag aan de fokker of de vorige eigenaar welke hondenvoeding de puppy krijgt als eten. Zorg ervoor dat je de voeding in huis hebt welke de puppy ook dagelijks krijgt bij de fokker.
De voorbereiding op zich is van groot belang voor de veiligheid van de puppy. Controleer binnen en buiten op alles wat gevaarlijk kan zijn voor de nieuwe puppy. De voorzorgsmaatregelen die je neemt, zijn best te vergelijken met dat voor de veiligheid van een kruipende baby.
De komst van uw pup.
Eindelijk is het zo ver. Uw puppy mag mee naar huis en kan kennis maken met alle gezinsleden. Maar let op! Zorg ervoor dat iedereen er klaar voor is en ga niet overenthousiast te werk. Een nieuw huis, een andere omgeving en vreemde mensen is voor de puppy een hele verandering. U kunt ervoor zorgen dat deze overgang zo soepel mogelijk en zonder stress verloopt. Daarom is het aan te raden bij het eerste bezoek een doek of deken aan de vorige eigenaar (fokker) te bezorgen. Deze doek kan je in de wagen en thuis in de mand gebruiken om de pup op zijn gemak te stellen.
Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op de komst van uw nieuwe huisgenoot. Thuis aangekomen laat je best de puppy in een klein gedeelde van het huis. De keuken is de meest aanbevolen plaats. Zo kan de pup zich later gemakkelijker oriënteren. Een kleine omgeving geeft ook een beter veiligheidsgevoel aan de puppy.
De keuken is ook de plaats waar overdag de meeste activiteiten gebeuren. Op deze manier is er altijd contact met de hond / puppy. Ook de vloer kan er tegen een stootje bij een klein ongevalletje. De etensbak en de mand vinden er wel een plaatsje. Tussen de keukenactiviteiten door is er altijd wat tijd over voor een knuffel of een spelletje met je lievelingshond.
De garage, kelder of badkamer zijn GEEN geschikte plaatsen als verblijfplaats voor honden en andere dieren. Honden zijn gezelschapsdieren en dienen zo gehuisvest en opgevoed te worden. Mensen met een andere opvatting kunnen beter niet overgaan tot de aanschaf van een hond.
Uw pup komt voor hem op geheel onbekend terrein en gaat na een tijdje overal op onderzoek uit. Sommige plaatsen zijn hiervoor misschien niet geschikt of kunnen zelfs gevaarlijk voor hem zijn. Denk daarom goed na over waar de pup allemaal bij zou kunnen. Mooie tapijten, kabels, opladers van mobieltjes enz.. maak uw huis zo puppy-proof mogelijk. Als u kinderen heeft, zorg er dan voor dat hun speelgoed buiten het bereik is van de pup. Let hierbij vooral goed op de kleine onderdelen van bijv. een bordspel deze kunnen makkelijk ingeslikt worden. Zet kamerplanten hoog genoeg, zodat de hond er niet bij kan.
Puppy’s kauwen overal op, ook op elektriciteitskabels. Berg giftige schoonmaakmiddelen en andere chemische middelen goed op. Houd prullenbakken en vuilnis buiten bereik van uw puppy, of u loopt het risico dat u hem een keertje vindt bedekt onder een laag etensresten en afval.
Kies een vaste plek in huis waar de hond zich kan terug trekken en zich ook veilig voelt. Zet hier zijn mand, deken of eventueel een bench met speelgoed. Wij zijn tegen opsluiten van dieren, een bench kan gebruikt worden indien deze groot genoeg is om te slapen en in te spelen. (lees meer: een bench aanschaffen) Indien je een bench aanschaft moet de hond deze herkennen als een veilige plek. Uw hond mag dit niet ervaren als een gevangenis. Wat sommigen ook beweren dat een hond zijn eigen nest nooit zal vervuilen kan goed mogelijk zijn voor wilde dieren, maar geen enkele hond houdt ervan om opgesloten te zitten.
Door een hond op te sluiten kunnen tal van emotionele problemen ontstaan. Ook ontneem je de hond zijn vrijheid om zich even bij u te laten verwennen. Ook veroorzaken dieren veel last indien ze even van hun vrijheid mogen proeven. Ze bewegen zich dan als dolle bulldozertjes door de huiskamer.
In de huiskamer moet je rekening houden met alles wat breekbaar of te laag bij de grond staat. Deze spullen kan je best een andere plaats geven. Honden die kwispelen kunnen met hun staart hier en daar wat spulletjes op de grond meppen. Je mag en kan uw hond hier niet om straffen !! Hijzelf kan er niets aan doen en straf je hem toch, dan maak je kans dat hij hierdoor neurotisch en schuchter wordt.
Als laatste willen we waarschuwen voor giftige kamerplanten in huis. Neem de nodige voorzorgen !!!