...

Wat is kennelhoest en hoe voorkomen

kennelhoest
5
(2)

 

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest bij honden kan je zeker niet vergelijken met een griepje. De uiting kan variëren van heel mild tot zeer ernstig. Deze aandoening is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het paraïnfluenzavirus. Bij kennelhoest spelen naast virussen en bacteriën ook stress, hygiëne en huisvesting een grote rol.

Let ook op: een hond die kennelhoest had, kan nog weken nadien besmettelijk blijven voor andere honden. Wanneer een hond een kennelhoestinfectie heeft doorgemaakt is de kans groot dat de voorste luchtwegen al dan niet blijvend beschadigd blijven.

Hoe krijgt een hond kennelhoest?

Deze ziekte wordt bij honden meestal overgedragen via de lucht of rechtstreeks contact (snuffelen aan elkaar). Omdat kennelhoest zeer besmettelijk is, kan de bacterie zich razendsnel verspreiden op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar komen, bijvoorbeeld in hondenpensions, hondenasielen, shows, hondenscholen en speelweides. Een hoestende hond met kennelhoest sproeit als het ware de infectie rond. Bepaalde kortsnuitige of kleine rassen hebben hier een verhoogd risico op het krijgen van deze ziekte.

Hoe herken je deze ziekte?

Kennelhoest uit zich door een droge, harde hoest. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms wekenlang aanhouden zodat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Vooral pups of oudere en zwakke dieren hebben hier een grotere kans op.

Kennelhoest voorkomen?

Hoewel vaccinatie tegen kennelhoest geen 100% bescherming geeft, zorgt vaccinatie er voor dat de infectie (meestal) minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen de infectie voorkomen kunnen worden. Daarom wordt vaccinatie aanbevolen. Een hond loopt een verhoogd risico op kennelhoest wanneer deze regelmatig in contact met andere honden komt, dus honden die naar een pension gaan, hondentraining volgen of naar hondententoonstellingen (hondenshows) gaan, enz..

Kennelhoest behandelen

Bij een vermoeden van deze aandoening is het aan te raden zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De behandeling zal een antibioticum bevatten en eventueel gecombineerd met een aanvullende ondersteunende therapie. Als behandeling de direct bij de eerste verschijnselen plaatsvindt, is er een grote kans op succes. Als er echter te lang gewacht wordt met behandelen kan de hoest chronisch worden of zich zelfs ontwikkelen tot longontsteking.

Vaccineren

Er zijn op dit ogenblik twee manieren om tegen kennelhoest te vaccineren. Een hond kan door middel van een injectie (werkingsduur 3 maand) of door middel van een neusdruppel (werkingsduur 1 jaar) gevaccineerd worden. Een vaccinatie kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot bijwerkingen. Voor honden in lange vacht is aan te raden om deze te vaccineren via de neus. Een injectie kan in uitzonderlijke gevallen een infectie of een overreactie op het vaccin veroorzaken waarbij de hond op die plaats vacht verliest. Tijdens het terug groeien van de vacht kan dit maanden lang zichtbaar blijven. Een dierenarts kan u hierover uitgebreid informeren.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!