Welk fruit mag een hond?
Welk fruit mag een hond eten… en welke fruitsoorten zijn giftig voor honden
Fruit mag een hond zeker eten, toch zijn sommige fruitsoorten giftig voor honden. Honden pikken wel eens fruit uit een fruitmand. Hou dus rekening welk fruit je op tafel legt. Fruit is ook gezond voor honden, er is gesuggereerd dat het eten van fruit het risico op een beroerte met 50 procent zou kunnen verminderen. Toch de hond maakt zelf vitamine C aan, daarom zou je je hond eigenlijk geen groenten of fruit hoeven geven. Het is namelijk zo dat honden geen extra vitaminen uit fruit en groenten halen. Als je je hond toch wat fruit zou willen geven, dan kun je het beste kleine stukjes geven. De grotere stukken zijn weer lastiger te verteren. Druiven moet je nooit aan je hond geven! Deze zijn namelijk giftig en dat kan ernstige gevolgen hebben door de gezondheid van je viervoeter. Je kunt eventueel ook groenten geven, maar geef dan verteerde groenten (de kans op braken is anders erg groot). Je hond heeft geen enzymen om groenten goed te kunnen verteren.
Fruit geven aan je hond
Als je je hond graag fruit wil geven, zorg er dan voor dat je de hond kleine beetjes fruit gaat geven en niet dagelijks. Je kunt er wat bijzonders van maken en bijvoorbeeld in de zomerdag de hond meloen geven, zodat de hond extra vocht binnenkrijgt. Maar het hoeft geen gewoonte te worden dat je je hond fruit geeft, want honden hebben het eigenlijk niet nodig. Toch willen we als eigenaar vaak de hond wat lekkers geven en als je hond dol is op fruit, dan is het logisch dat je daar wat mee wil doen. Zorg er dan in ieder geval voor dat je weet welk fruit je hond mag eten. Let er op wat je hond lekker vindt en dan kun je met dat fruit je hond belonen. Houd het bovenstaande lijstje er bij, want dan weet je welk fruit je hond mag eten. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat het mis gaat, want deze soorten fruit mag je hond eten (in kleine stukjes en met mate).
Welk fruit mag een hond eten?
Lijst van fruit dat een hond mag eten.
Sommige fruitsoorten zijn giftig en dit kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond en daar zit je uiteraard niet op te wachten. Er zijn genoeg fruitsoorten die je hond wel mag hebben zoals appels, bananen, bosbessen, meloenen, veenbessen, komkommers, mango, sinaasappels, perziken, peren, ananas, frambozen, aardbeien, Watermeloen.
Fruit dat een hond NIET mag eten?
Avocado, kersen, druiven en tomaten zijn fruitsoorten dat een hond NIET mag eten.
Fruit voor honden is gezond
Fruit voor honden is gezond. Toch moet je zorgen dat een teveel aan fruit de dagelijkse voedingswaarden niet uit evenwicht gebracht worden. Hou rekening met kleine hondenrassen en grote hondenrassen.
Opmerking: De algemene regel bij fruit met pitten !!!
Verwijder altijd de pitten. Het eten van perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten en avocadopitten en andere pitten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken.
Bij het eten van pitten kunnen de volgende symptomen en verschijnselen voorkomen:
- Zwakte
- Verward gedrag
- Duizeligheid
- Paniek
- Kortademigheid
- Braken
- Coma
Waarschuw met spoed een dierenarts als je deze symptomen na het eten van een grote hoeveelheid pruimen(pitten).
Aardbeien
JA, honden mogen aardbeien eten. Aardbeien zitten vol met vezels en vitamine C. Samen bevatten ze ook een enzym dat kan helpen de tanden van je hond witter te maken als hij of zij ze eet. Ze bevatten suiker, dus overdrijf niet met aardbeien te voeren aan uw hond.
Ananas
JA, ananas is veilig voor honden om te eten. Dit tropische fruit zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Het bevat ook bromelaïne, een enzym dat het voor honden gemakkelijker maakt om eiwitten op te nemen. Enkele stukjes ananas is een aanbevolen traktatie voor honden, zolang de stekelige buitenste schil en kroon eerst worden verwijderd.
Appels
JA, honden mogen appels eten. Appels zijn een goede bron van vitamine A en C, evenals de vezels zijn goed voor uw hond. Vitamine A is goed voor de ogen en helpt bij de vernieuwing van de huidcellen. Vitamine C voorkomt en vermindert ouderdomsproblemen en artrose. Omdat appels weinig eiwitten en vet bevatten is dit fruit de perfecte snack voor oudere honden. Zorg er wel voor dat je eerst het klokhuis en de zaden verwijdert.
Avocado
NEE, honden mogen geen avocado eten. Hoewel avocado een gezonde snack kan zijn voor hondenbezitters, mag het helemaal NIET aan honden worden gegeven. De pit, de huid en de bladeren van avocado’s bevatten persin. Dit is een toxische stof vaak braken en diarree veroorzaakt bij honden. Persin veroorzaakt ook ademhalingsmoeilijkheden, kan leiden tot vochtophoping in de longen en leidt vaak tot de dood.
Bananen
JA, honden kunnen bananen eten. Bananen zijn een geweldige caloriearme traktatie voor honden, toch is het aan te raden deze met mate te voeren. Bananen bevatten veel kalium, vitamines, biotine, vezels en koper. Ze bevatten weinig cholesterol en natrium, maar vanwege hun hoog suikergehalte mogen bananen alleen als traktatie worden gegeven. Teveel bananen kunnen de verhoudingen binnen de dagelijkse voeding van uw hond verstoren.
Bosbessen
JA, bosbessen zijn veilig voor honden. Bosbessen zijn rijk aan antioxidanten, die zowel bij mensen als bij honden schade aan cellen voorkomen. Ze zitten ook boordevol vezels en fytochemicaliën. Probeer bosbessen als alternatief voor gekochte traktaties.
Druiven
NEE, honden mogen NOOIT druiven eten. Druiven zijn giftig, net als gedroogde druiven (krenten en rozijnen). Druiven kunnen leiden tot acuut nierfalen bij honden.
Frambozen
JA, honden mogen frambozen eten. Frambozen zijn vooral goed voor oudere honden omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Frambozen bevatten antioxidanten die geweldig zijn voor honden. Ze bevatten weinig suiker en calorieën, maar veel vezels, mangaan en vitamine C. Ze bevatten echter kleine hoeveelheden xylitol, dus beperk uw hond tot minder dan een hand vol frambozen per keer. Op warme dagen kan je frambozen invriezen en ze als gezonde snacks aan je hond aanbieden.
Kersen
NEE, honden mogen GEEN kersen eten. Met uitzondering van het vlezige deel rond de pit, bevatten kersen cyanide en die zijn giftig voor honden. Als je hond kersen eet, kijk dan uit naar verwijde pupillen, ademhalingsproblemen en rood tandvlees, omdat dit tekenen kunnen zijn van cyanidevergiftiging.
Kiwi
JA, honden mogen kiwi eten. Kiwi bevat heel wat vitamine C. Een kiwi zonder schil en in kleine stukjes gesneden zijn een lekkernij voor honden. Vitamine C is goed voor bepaalde immunitaire reacties tegen ontstekingen en vermindert ouderdomsproblemen door lichamelijke inspanning ontstane stress in de cellen zoals artrose enz..
Komkommers
JA, honden mogen komkommers eten. Komkommers bevatten weinig tot geen koolhydraten, vetten of oliën en kunnen zelfs het energieniveau verhogen. Komkommers zitten boordevol vitamine K, C en B1, evenals kalium, koper, magnesium en biotine en zijn uitstekend voor honden met overgewicht.
Mango
JA, honden eten mango’s. Mango’s bevatten veel suiker en zitten boordevol vitamines: A, B6, C en E. Ze bevatten ook kalium, bètacaroteen en alfa-caroteen. Vergeet niet eerst de harde pit te verwijderen. De pitten bevatten kleine hoeveelheden cyanide of blauwzuur en dat is giftig voor een hond. Cyanide verstoort het cellulaire zuurstoftransport, wat betekent dat de bloedcellen van uw hond niet genoeg zuurstof kunnen krijgen. Mango bevat veel suiker, dus gebruik dit fruit als een kleine traktatie.
Meloenen
JA, honden mogen meloen eten. In meloen zitten veel voedingsstoffen, bevatten weinig calorieën en zijn een grote bron van water en vezels. Een meloen is echter rijk aan suiker. Dus zeker niet overdrijven bij het geven van meloenen aan honden. Bij honden met overgewicht of diabetes zouden wij meloen afraden.
Peren
JA, honden mogen peren eten. Peren zijn een goede snack voor honden omdat peren veel koper, vitamine C en K en vezels bevatten. Zorg ervoor dat je peren in hapklare brokjes snijdt en eerst de pit en zaden verwijdert, omdat de zaden sporen van cyanide bevatten. Peren in blik bevatten meestal veel suikerhoudende siropen, daarom is dit minder aan te raden. Probeer eens om stukjes peer in te vriezen voor een koude snack tijdens warm weer.
Perziken
JA, perziken zijn veilig voor honden. Kleine hoeveelheden verse perziken zijn een geweldige bron van vezels en vitamine A en kunnen zelfs helpen om infecties te bestrijden. Verwijder de pit, want net zoals veel vruchten met pitten kunnen deze cyanide bevatten. Perziken is niet aan te raden vanwege de grote hoeveelheden suikerhoudende siropen.
Pruimen
JA, honden kunnen pruimen eten (alleen het vruchtvlees). Kleine hoeveelheden vruchtvlees van pruimen is niet gevaarlijk voor een hond. Toch staat de pruim in de lijst met dingen die een hond niet mag eten. Verwijder de pit, want net zoals veel vruchten met pitten kunnen deze cyanide bevatten. Teveel pruimenvlees is niet aan te raden vanwege de grote hoeveelheden suikerhoudende siropen.
Sinaasappels
JA, honden mogen sinaasappels eten. Sommige honden zijn niet zo gek van deze citrusvruchten vanwege de sterk ruikende geur. Sinaasappels zijn een uitstekende bron van vitamine C, kalium en vezels, en in kleine hoeveelheden kan het sappige vruchtvlees van een sinaasappel een smakelijke traktatie zijn voor uw hond. Het is aan te raden alleen uw hond het vruchtvlees van de sinaasappel aan te bieden en de eventuele zaden te verwijderen.
Tomaten
NEE, honden kunnen tomaten best vermijden. Hoewel een hond een grote hoeveelheid tomatenplant zou moeten eten om hem of haar ziek te maken, is het beter om tomaten allemaal samen over te slaan om veilig te zijn. Terwijl de gerijpte vrucht van de tomatenplant over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor honden, bevatten de groene delen van de plant een giftige stof genaamd solanine.
Watermeloen
JA, honden kunnen watermeloen eten. Het is belangrijk om eerst de schil en zaden te verwijderen, omdat ze darmblokkade kunnen veroorzaken, maar watermeloenvlees is anders veilig voor honden. Het zit vol met vitamine A, B-6 en C, evenals kalium. Watermeloen bestaat uit 92 procent water, dus zeker aan te raden op warme zomerdagen.
Veenbessen
JA, veenbessen zijn veilig voor honden om te eten. Zowel veenbessen als gedroogde veenbessen zijn veilig om in kleine hoeveelheden aan honden te voeren. Of uw hond deze scherpe traktatie leuk vindt, is een andere vraag. Hoe dan ook, matiging is belangrijk bij het voeren van veenbessen aan honden, zoals bij elke traktatie, omdat te veel veenbessen kunnen leiden tot maagklachten.
Twijfel je aan sommige fruitsoorten, informeer je goed want de gezondheid van je hond is onbetaalbaar. Experimenteer niet. Heb je een vermoeden dat je hond iets toxisch heeft gegeten, raadpleeg onmiddellijk de dierenarts of het Belgisch Antigifcentrum (070 245 245)