...

Laekense Herdershond

laekense herdershond Depositphotos_219251574_S
5
(160)

Laekense Herdershond

De Laekense Herdershond is een van de vier inheemse Belgische herders honden. Het is een zeer levendige, behendige hond met veel leven in zich. De Laekense herdershond is een beschermend en waakzaam ras dat zich kan hechten aan een specifiek familielid. Ze worden niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters, omdat ze erg loyaal, beschermend en waakzaam zijn. Ze houden van menselijk gezelschap en gedijen erop. Het is een geweldig huisdier voor gezinnen waar ze al sinds hun jeugd mee samenleven. Deze intelligente hond is beschermend voor zijn gezin en huis. Het bewaakt ook het eigendom en territorium van de familie.

Laekense Herdershond – FCI Rasgroep 1

De Laekense Herdershond is een Belgisch hondenras en behoort tot de rasgroep van Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: België
Huidige en oorspronkelijke taken: Veedrijver

Andere namen: Chien de Berger Belge (Belgische herder)
Temperament: Waakzaam, Actief, Energiek, Alert, Beschermend, Levendig
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Uiterlijk

Sterk, behendig en vol leven, de Belgische Laekense Herdershond is een van de vier inheemse Belgische honden. Hoewel hij qua lichaam en temperament vergelijkbaar is met Mechelaar, Herder en Tervuren, verschilt Laekense Herder in vachtkleur, structuur en lengte, evenals in regio van herkomst.

Van de vier nauw verwante Belgische herders, zoals de Belgische herder, de Mechelaar, de Tervuren en de Laekense Herder, is deze Laekense Herdershond de zeldzaamste. Deze sterke en volhardende hond onderscheidt zich van zijn broeders met ruw, warrig haar in de kleuren rood, fawn of grijs. De zwartheid rond het gezicht duidt op een scherpe alertheid die straalt uit de amandelvormige donkere ogen.

Schouderhoogte: Reuen ongeveer 62 centimeter. – Teven ongeveer 58 centimeter.
Gewicht: Ongeveer 28 kilo.

Hoofd
De Laekense Herdershond heeft een vrij lang hoofd. De schedel en snuit zijn vrijwel even lang. Ze hebben een matige stop. De oren hebben een driehoekige vorm en worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelgroot. De voorkeur gaat uit naar een schaargebit, maar een tanggebit is toegestaan.
Lichaam
De reu is vierkant gebouwd, terwijl de teef iets langer dan hoog gebouwd mag zijn. Ze hebben een diepe voorborst. De rug is recht breed en krachtig gespierd. De staart wordt hangend gedragen en is middellang. De benen zijn sterk. De voorvoeten zijn rond en ze hebben lichte ovale achtervoeten.

Vacht: De Laekense Herdershond heeft een ruwe vacht. Het ziet er warrelig uit. De lengte van het haar is ongeveer 6 centimeter.
Kleuren: Vaalros met wat donkere beharing tussendoor.

laekense herdershond Depositphotos_219252278_S

Geschiedenis

In de vroege jaren 1900 drongen eigenaren en fokkers in België aan op de acceptatie van extra rassen op basis van kleur en regio van herkomst. De reebruine, ruwharige variëteiten kregen de naam Laekenois (afgeleid van de stad Laken). De vaardigheden van deze honden als intelligente en veelzijdige werkers werden al snel populair in andere landen.

De primaire taak van de Laekense Herdershond, naast het bewaken en hoeden van de kudde, was het bewaken van het linnen dat in de velden was gedroogd. Hij was een enthousiaste werker en een snelle leerling, wat hem een ​​welkome keuze maakte voor de komende opdracht. Later werd hij opgeroepen om als bodehond te dienen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Gedurende deze tijd, zoals bij veel andere hondenrassen, kelderde het aantal. Veel fokkers hebben heel hard gewerkt om dit ras te herstellen met behoud van de typische intelligentie, het type en de bouw van een Belgische herdershond. Tegenwoordig wordt hij bewonderd om deze kwaliteiten en is hij nog steeds in staat zijn kudde te hoeden en te bewaken en zijn mensen en hun eigendommen te beschermen. Zijn vermogen om zich aan nieuwe situaties aan te passen en te reageren op de bevelen van de eigenaar maakt hem een ​​alert, intelligent en nieuwsgierig dier, maar meestal is hij gereserveerd tegenover vreemden.

Gedrag

De Laekense Herdershond beschermt zijn meester en eigendom. Hoewel het ras opmerkzaam is voor vreemden, is het aanhankelijk en vriendelijk voor degenen die het goed kent.

Karakter

De Laekense Herdershonden zijn intelligent, levendig, moedig en werkwillige honden. Ze zijn zeer trouw aan het gezin en ze bewaken hun huis tegen kwaadwillenden. Laekense Herdershonden kunnen prima in een buitenkennel gehouden worden, mits ze wel voldoende aandacht en beweging krijgen.

Sociaal

Honden van dit ras gaan goed om met kinderen. Tegenover andere honden kunnen ze wat dominant zijn. Met andere huisdieren moeten ze vroeg gesocialiseerd worden. Het zijn geen allemansvrienden.

laekense herdershond Depositphotos_158542820_S

Omgang

Vanwege zijn relaxte karakter is de Belgische Laekense niet graag alleen. Bovendien mag niet van hem worden verwacht dat hij gelukkig is om geïsoleerd buiten te leven. In plaats daarvan heeft hij dagelijks contact met zijn familie nodig. Hij staat te popelen om te behagen en geniet van een regelmatig werkschema. Het is van cruciaal belang om als puppy vroeg te socialiseren, zodat hij vaak nieuwe mensen kan ontmoeten en begroeten. Deze zeer actieve hond is meestal niet erg sociaal met vreemden.

Beweging

Ze hebben een redelijke bewegingsbehoefte nodig. Het is een hond die iets te doen moet hebben. Apporteren, balspelletjes met geschikt hondenspeelgoed of naast de fietslopen vindt hij geweldig om te doen.

Opvoeding

Zonder goede socialisatie en opvoeding in puppyklassen kan een hond slechte gewoonten ontwikkelen. Dit kan ertoe leiden dat de hond moeilijker te trainen is of er zelfs voor zorgt dat hij agressief handelt naar zijn baasje. Deze Belgische herders zijn erg slim en willen niets liever dan hun baasjes blij maken. Zo leren ze snel trucjes. Deze honden hebben een consequente opvoeding nodig. De baas moet stevig in zijn schoenen staan. Geef hem afwisselende trainingen. Een gedegen socialisatie komt de karaktervorming ten goede.

laekense herdershond Depositphotos_149595684_S

Verzorging

De vacht van de Laekense herder moet regelmatig worden geborsteld en af ​​en toe worden gewassen. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht van de Laekense herdershond dient hij ongeveer twee keer per jaar geplukt te worden. Bij het plukken van de vacht wordt het dode en overtollige haar met de hand uit de vacht geplukt. Let op, de vacht van de Laekense herdershond mag nooit geschoren worden, omdat dit de vacht enorm verpest. Buiten de pluk beurten om kan de hond geregeld met een grove kam uitgekamd worden. Regelmatig knippen van de nagels met een nagelvijl houdt de nagels van uw hond sterk. Oorverzorging is nodig om opgehoopte oorsmeer en vuilophoping te verwijderen die een infectie kan veroorzaken. Tandverzorging moet regelmatig worden gepland.

Voeding

Voor honden van drie jaar en ouder wordt een hoogwaardige, zelfbereide hondenvoeding aanbevolen. Commercieel hondenvoer is echter ook geschikt voor Belgische Laekense Herdershond. Een op de leeftijd van het dier afgestemd dieet helpt honden met overgewicht op een normaal gewicht te blijven. Houd ook bij het bereiden van hun eigen hondenvoer hun calorie-inname en gewicht in de gaten. Honden kunnen baat hebben bij traktaties als een vorm van training, maar te vaak geven kan obesitas veroorzaken. Zorg ervoor dat u uw hond vers water en een bezorgde dierenarts geeft bij het omgaan met hun gewicht of dieet.

Puppy-info

Ben je op zoek naar een puppy van een Belgische herdershond ? De Lakenois is de ruwharige variant van de Belgische herder; de andere variëteiten zijn de Groenendal- en Tervuerense Herder, beide langharig, en de Mechelaar, kortharig. Koop een puppy altijd met stamboom. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Bezoek de website van de KMSH in Belgie. Hier zal je regelmatig fokkers vinden met puppy’s van de Laekense herder met stamboom.

laekense herdershond Depositphotos_150188296_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 160

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!